StoryEditor

Košice nikdy neboli krajšie. Ale festivalový divák ich musí objaviť

27.06.2016, 11:00
Autor:
lucluc

„Nikomu nehovorte, že Slovensko naozaj existuje! Mali by ste to tajiť ako Narniu. Je tu príliš krásne a máte skvelé pivo,“ žartoval začiatkom minulého týždňa britský stand-up komik Dave Johns, hlavný predstaviteľ filmu Ja, Daniel Blake – víťaz z festivalu v Cannes. Nielen on, ale aj ocenený slávny britský režisér Stephen Daldry, srbský herec a režisér Lazar Ristovski, ale aj tvorcovia z Kolumbie, Venezuely a iných ďalších krajín, boli Košicami a novými priestormi nadšení. Filmový festival Art Film Fest je v meste prvýkrát vo svojej 24-ročnej histórii, a mesto asi nikdy nebolo krajšie. A s hosťami sa nedá nesúhlasiť. Košice majú namierené stať sa výnimočnom festivalovým mestom, no zatiaľ sú však, čo sa týka festivalu, malou Narniou.


Program lepší ako Vary
„Veď taký program nemajú snáď ani Vary,“ započujete sem tam medzi znalými divákmi, študentami alebo odborníkmi, ktorí sú tu z rôznych krajín sveta. Tí, ktorí vedia o kvalitách filmov, to tvrdiť môžu. Na festivale sa premietali víťazné filmy zo všetkých veľkých festivalov sveta, vrátane toho najväčšieho – spomínaného filmu Ja, Daniel Blake a mnohé ďalšie.
A preto keď sedíte v krásnych zrekonštruovaných priestoroch Kunsthalle, Kulturparku, či Kina Slovan a Úsmev len medzi pár divákmi, pýtate sa kde sú. Ako to, že neprišli na filmy, na ktoré sa svete stálo v radoch. No, chce to čas.

Chce to čas
Na festival si musí mesto zvyknúť, musí sa viac dostať do podvedomia ľudí, mladých aj starých, aby pochopili, aké filmy a hostia sem prichádzajú a že sa z metropoly východu môžu stať raz prinajmenšom druhé Karlove Vary. Zatiaľ sa však festival len rozbieha a vidieť to aj na slabšej návštevnosti filmov.

„Je to úplne samozrejmé, s tým sme rátali. Je skoro vyhodnocovať, to možno potrvá aj tri roky – s filmovým festivalom to nie je ako s jednodňovým koncertom, ľudia si musia k nemu vybudovať vzťah. Predstavte si ho ako strom, ktorý 23 rokov rastie na jednom mieste, rozťahal a hlboko zapustil korene a potom ho z toho miesta vytiahnete a presuniete inde. Uchytí sa, ale chvíľu to potrvá,“ priznal umelecký šéf festivalu Peter Nágel, ktorý si uvedomuje, že porovnávať tento ročník s atmosférou a návštevnosťou festivalu, ktorý bol dlhé roky v Trenčianskych Tepliciach sa nedá. „A ako to vlastne je? Vznikol nový festival?“ pýta sa ma taxikár, ktorému vysvetľujem, že festivaly sú dnes dva a Art Film Fest zmenil miesto aj kvôli nevyhovujúcim podmienkam.

luc

Riečka slávy
„Čo sa tu dnes deje?“ pýta sa starší pán na bicykli, ktorý prechádza Hlavnou ulicou vo chvíli, keď Ristovski pripevňuje tabuľku s ocenením Hercova misia do útlej riečky, ktorá ulicou prechádza a asistuje mu niekoľko desiatok divákov a novinárov. V sobotu k nemu pribudla taká istá od Karla Rodena. „Aaaha, ten filmový festival, dobre, ďakujem...,“ odpovedá a ide ďalej.

Áno, informovanosť aj v uliciach môže byť vždy väčšia, s tým súhlasia ľudia v uliciach, aj Nágel. Nestačí len pár vlajok a niekoľko panelov s filmami, z mesta by to, že hostí festival takejto kvality malo kričať. Preto Nágel nevylučuje, že sa v budúcnosti tak stane, že sa zapojí napríklad aj divadlo či iné inštitúcie. Už teraz sa napríklad osvedčila Tabačka, ako veľmi príjemné festivalové miesto.

Takže suma sumarum – skvelé filmy festival má, aj krásne priestory, vyzerá to tak, že i podporu mesta, už mu chýba len viac divákov, plné ulice nielen turistov a ľudí užívajúcich si slnko na terasách, ale aj filmových nadšencov, dlhé rady pred kinami, boj o lístky a vypredané kiná či vybookované hotely mesiace dopredu. Festival by si to zaslúžil. Aj Košice.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:30