StoryEditor

Trénovala som kone pre Hobita, hovorí česká kaskadérka

04.02.2014, 23:05
Autor:
iDnesiDnes

Petra Novotná sa už od detstva venuje koňom. Priviedli ju k netradičnému povolaniu. Trénuje a stará sa o filmové kone, preslávené herečky potom zaskakuje pri nakrúcaní nebezpečných scén so zvieratami. Mohla by byť namyslená - je krásna a úspešná, s filmármi precestovala svet. Spolupracuje s režisérmi a hercami zvučných mien, ktorí dostávajú prestížne filmové ocenenia. Pozná Stevena Spielberga, Petra Jacksona, Orlanda Blooma, Juda Lawa, Nicole Kidman a veľa ďalších celebrít. Skromnosť je však to prvé, čo vás napadne, keď s ňou chvíľu hovoríte. Nepovyšuje sa, o svojej práci hovorí nadšene. A nečakajte, že na adresu filmových hviezd budete počuť nejaké klebety zo zákulisia. Za každých okolností je korektná.




Aký je napríklad herec Martin Freeman, teda doktor John Watson zo seriálu Sherlock a Bilbo z Hobita? "Skvelý. Z koní bol veľmi nervózny, bál sa ich, tak sme mu vybrali dobrého," hovorí Petra Novotná. Na Novom Zélande s ním zažila niekoľko scén, keď spoločne s ďalšími vyrazili do ulíc miest. Ľudia herca samozrejme spoznávali, on sa vždy správal nenápadne a na všetkých sa usmieval. A čo ďalšia slávna tvár - Orlando Bloom? "Poznám ho už z minulosti, on si trochu uvedomuje, že je hviezda, ale my sme s ním nemali problémy  Keď sa natáčalo Kráľovstvo nebeské, chodil si zajazdiť, aj keď nemusel, to bolo pekné, ale kaskadéri s ním trochu "bojovali". Nechcel moc trénovať, a keď prišiel na pľac, nešlo mu to. Všetci samozrejme za to vinili kaskadérov a nie jeho. Ale to bolo jediné," dopĺňa Novotná.
    
Takže do tretice. Aký je režisér slávneho Hobita Peter Jackson? "Tvrdím o ňom, že je to jeden z Hobitov. Je malý, tučný, celý deň popíja čaj, s každým sa porozprava, na nikoho nezvyšuje hlas. Dokonalý profesionál," hovorí. "Nemôžem si na nikoho sťažovať, vždy som pri nakrúcaní zažila príjemnú atmosféru, žiadne hviezdne maniere. Skôr platí, že čím neznámejší herec, tým má väčšie požiadavky a naopak," dodáva.

Doteraz najväčším projektom, ktorého sa zúčastnila, bolo práve natáčanie Hobita. Na Novom Zélande kvôli tomu aj s rodinou strávila takmer dva roky. Starala sa o filmových koní, nakupovala ich a tiež v náročných scénach dablovala elfku Tauriel v podaní americkej herečky Evangeline Lilly. Vďaka obrovskému rozpočtu to bola práca snov. "Na všetko boli peniaze, čo ani u filmov, kde sú naozaj veľké rozpočty, nie je. Keď si režisér vymyslel, že chce pätnásť bielych koní, kúpili sa. Akákoľvek požiadavka od ušitie kostýmov pre kone cez umelé hrivy nebol problém. Najskôr sme trénovali poníkov, potom povedal, že sú malí  tak sa predali a nakúpili sme iné. stále sa niečo menilo, stále sa trénovali nové a nové kone. Nemusieť sa obzerať na peniaze je práca snov, aj v tomto bolo to natáčanie výnimočné."

Kto je Petra Novotná

Petra Novotná (35) cvičí kone pre filmové účely, ako horse master vyberá kone pre natáčanie, jazdcov, dablérov,  učí jazdiť hercov. Robila kaskadérku a v náročných scénach dablovala herečky, napríklad Nicole Kidman, Evu Greeno a ďalšie. Pracovala na projektoch, ako sú filmy Vojnový kôň  Návrat do Cold Mountain, Kráľovná Alžbeta, Kráľovstvo nebeské, naposledy pre televíziu BBC na seriáli Traja mušketieri. Jej zatiaľ najväčším projektom bolo nakrúcanie snímky Hobit, ktorý je sfilmovaný podľa príbehov britského spisovateľa J.R.R. Tolkiena. Okrem toho, že sa pre film starala o kone, aj dablovala herečku Evangeline Lilly.
Žije v Prahe s priateľom, má šesťročnú dcéru.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-01-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Autobusy v Bystrici by dnes mali začať jazdiť normálne
01 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 02 - Modified: 2021-09-10 07:38:27 - Feat.: - Title: Talian žije ako hobit z Pána prsteňov. Dokonca išiel k Vezuvu, aby sa zbavil Sauronovho Prsteňa 03 - Modified: 2017-09-19 11:57:50 - Feat.: - Title: Hobit oslavuje 80 rokov. Pôvodne mal byť príbehom iba pre Tolkienove deti 04 - Modified: 2016-05-19 08:30:23 - Feat.: - Title: Tvorca E.T. Mimozemšťana prišiel do Cannes po 40 rokoch. S unikátnou rozprávkou 05 - Modified: 2015-06-15 18:02:18 - Feat.: - Title: Jurský svet prekonal v kinách všetko. Má svetový rekord
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 12:01