StoryEditor

Zlatý glóbus si odniesol Cameronov Avatar (video)

18.01.2010, 06:10
Autor:
TASRTASR
Režisérom, ktorý si v noci nadnes odniesol domov Zlatý glóbus za najlepšiu drámu sa stal James Cameron vďaka megafilmu "Avatar".

Jeho dielo spadajúce pod žáner science-fiction je zároveň na najlepšej ceste k prekonaniu svojho filmového "brata" - romantickej drámy "Titanic" - v počte predaných lístkov.

Herečka Mo'Nique je známa skôr ako komička, ale prestížnu sošku vyhrala za vedľajšiu úlohu v dráme "Precious". Stvárnila v nej matku z harlemského slumu, ktorá kruto psychický týra svoju negramotnú obéznu 16-ročnú dcéru - po druhý raz tehotnú s vlastným otcom.

Divákov sprevádzal slávnostným odovzdávaním cien známy britský komik Ricky Gervais, ktorý svojimi vtipmi rozosmieval mnoho slávnych osobností v hľadisku, medzi nimi aj Sandru Bullockovú, ktorá si prišla na pódium prevziať cenu za drámu zo športového prostredia s názvom "The Blind Side".

https://www.youtube.com/embed/nZcHDcyyFB0

Meryl Streepová získala Zlatý glóbus ako najlepšia herečka v muzikáli/komédii, konkrétne za stvárnenie postavy šéfkuchárky Julie Childovej v snímke "Julie&Julia". Streepová mala v tejto kategórii ťažkú konkurenciu - samú seba - pretože jej nominácie zahŕňali aj hlavnú úlohu vo filme "It's Complicated". "Chcem len povedať, že počas mojej dlhej kariéry som hrala toľko neobyčajných žien, že omylom začínam byť považovaná za jednu z nich," reagovala slávna herečka.

Ostrieľaný rakúsky herec Christoph Waltz, ktorý je v Hollywoode skôr nováčikom, si prevzal guľatú sošku za vedľajšiu úlohu vo filme Nehanební bastardi ("Inglorious Bastards"). V najnovšom trháku Quentina Tarantina ho diváci poznajú ako škodoradostného krvilačného Nacistu. "Pred rokom a pol som bol vystavený gravitačnej príťažlivosti Quentina Tarantina. Vzal môj prostý malý svet, moju planétu, a silou svojho talentu, slovami a víziou ju vystrelil na svoju obežnú dráhu, čo bola závratná skúsenosť," povedal čerstvý držiteľ ocenenia.

"Mad Men" zaznelo už po tretí raz pri vyhlasovaní víťaza v kategórii najlepší televízny dramatický seriál. Ide o príbeh zo života mužov a žien v newyorskej reklamnej agentúre. Juliana Margulies sa môže tešiť z novonadobudnutého titulu najlepšej herečky v televíznej dráme za úlohu "dobrej manželky" v seriáli "The Good Wife". Rola Dextera - tajomného a okúzľujúceho vraha - zase vyslúžia Michaelovi C. Hallovi titul najlepšieho herca v dramatickom seriáli.

Televízny komediálny seriál "30 Rock" odohrávajúci sa v televíznom prostredí zabezpečil Zlatý glóbus hercovi Alecovi Baldwinovi. Za najlepšiu herečku v kategórii televízna komédia/muzikál bola vyhlásená Austrálčanka Toni Colletteová za seriál Tara a jej svet ("The United States of Tara").

Najlepším animovaným filmom minulého roka bola podľa asi 90-člennej poroty nominovanej Asociáciou zahraničných novinárov (HFPA) dojemná dobrodružná rozprávka Hore! ("Up") z dielne Walta Disneyho. Starček si v nej splní svoj dávny sen z detstva a letí k vodopádom do exotickej krajiny, kde ho čakajú rôzne nástrahy. Okrem tejto kategórie skóroval film aj pre svoju filmovú hudbu.

https://www.youtube.com/embed/bS3-Ixqw2wg

Vo štvorici po opici ("The Hangover") bol podľa poroty najlepšia komédia, ktorú mohli diváci vidieť v roku 2009.

HFPA každoročne udeľuje toto prestížne ocenenie hercom, režisérom, filmom a seriálom za hojnej účasti celebrít. Jedna z najsledovanejších show v Hollywoode sa vysiela naživo na stanici NBC. Ak snímky zažiaria so Zlatým glóbusom, môže to byť pre ne rozhodujúce vo finálnom boji o Oscara - najvýznamnejšie filmové ocenenie, ktoré sa rozdáva v marci.

Bolo cítiť, že tento raz však atmosféru galavečera Zlatých glóbusov poznamenala utorková tragédia na Haiti. Mnohé hviezdy filmového plátna a televízie si pripevnili žlté, modré a červené stuhy ako prejav podpory obetiam ničivého zemetrasenia.

 Zoznam laureátov 67. ročníka udeľovania prestížnych filmových a televíznych cien Zlatý glóbus:

FILM - dráma: Avatar - herec v dráme: Jeff Bridgess, Crazy Heart  - herečka v dráme: Sandra Bullocková, The Blind Side - režisér: James Cameron, Avatar - herec vo vedľajšej úlohe: Christoph Waltz, Nehanební bastardi - herečka vo vedľajšej úlohe: Mo'Nique, Precious - muzikál/komédia: Vo štvorici po opici - herec v muzikáli/komédii: Robert Downey Jr., Sherlock Holmes - herečka v muzikáli/komédii: Meryl Streep, Julie & Julia - zahraničný film: Biela stuha, Nemecko ("Das Weisse Band") - animovaný film: Hore! - scenár: Up In The Air - hudba: Hore! - pôvodná skladba: "The Weary Kind" z filmu Crazy Heart


TELEVÍZIA - dramatický seriál: Mad Men - herec v dramatickom seriáli: Michael C.Hall, Dexter - herečka v dramatickom seriáli: Julianna Margulies, Dobrá manželka - komediálny seriál: 30 Rock - herec v komediálnom seriáli: Alec Baldwin, 30 Rock - herečka v komediálnom seriáli: Toni Colletteová, Tara a jej svet - miniseriál/film: Grey Gardens - herečka v miniseriáli/filme: Drew Barrymore, Grey Gardens - herec v miniseriáli/filme: Kevin Bacon, Taking Chance Cena Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo Martin Scorsese. gk

 

01 - Modified: 2024-04-30 12:39:16 - Feat.: - Title: Boy Kills World. Na Slovensko prichádza šialená jazda, ktorá ťa v kine dvihne zo stoličky 02 - Modified: 2024-04-30 13:36:46 - Feat.: - Title: SNS a Hlas sa dostali do sporu. Ešte ráno som bol v tom, že panuje dohoda, ale zdá sa, že nie, tvrdí Michelko 03 - Modified: 2024-04-30 11:56:27 - Feat.: - Title: SNG má za sebou úspešný rok, privítala vyše 200-tisíc návštevníkov. Mnohí boli zo zahraničia, vraví riaditeľka 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 05 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 22:33