StoryEditor

Týždeň pred televízorom

23.02.2006, 23:00
Vrelé odporúčania ale aj varujúce minirecenzie z ponuky programov televíznych staníc na najbližších sedem dní.

Piatok 24. februára
23.25, Prima: Milujem ťa na smrť
Americká čierna krimikomédia o notorickom smoliarskom záletníkovi, ktorý si za svoje mimomanželské avantúry vyslúži zopár guliek do tela. Komédiu, ktorá zrie ako víno, nakrútil v roku 1990 režisér Lawrence Kasdan s Kevinom Klinom v hlavnej a Keanu Reevesom v jednej z vedľajších úloh.
3.25, TV Joj: Ruka zabijak
Nedocenená tínedžerská hororová komédia, nakrútená v USA v roku 1999 režisérom Rodmanom Fletcherom, o pubertiakovi s pravačkou, ktorá má neudržateľné vražedné tendencie. Do toho sa hojne inhaluje cannabis a vreští kinderpunková hudba The Offspring.

Sobota 25. februára
21.30, Prima: Šiesty zmysel
Majstrovský mysteriózny takmer horor režiséra - novodobej hollywoodskej inštitúcie M. Night Shyamalana z roku 1999 o chlapčati, ktoré vidí mŕtvych ľudí. Film postavený na prekvapivej pointe sa stal hitom aj vďaka hereckej účasti Brucea Willisa a fenomenálneho detského herca Haleyho Joela Osmenta.
22.10, TV Joj: Kill Bill 2
Druhá časť intertextuálneho akčného opusu režiséra Quentina Tarantina, v ktorom sa majster unikátnym spôsobom vyrovnáva so všetkým, čo má na kinematografii rád. Film vznikol v roku 2003, no najviac sa oplatí sledovať ho vo veľmi úzkom závese za jednotkou, ktorú však nikde na okolí nedávajú, takže si ho vlastne pokojne môžete nechať ujsť.
0.40, ČT 1: Tajomné výstrely
Trocha bizarný francúzsko-poľský triler zvrhávajúci sa do komédie o francúzsko-poľskej nesúrodej policajnej dvojke, ktorá pátra v uliciach Varšavy po obchodníkoch s bielym mäsom a celkom prirodzene sa pri tejto aktivite zapletie aj s ruskou mafiou. Film nakrútil v roku 2000 režisér Jean-Louis Daniel.

Nedeľa 26. februára
6.35, Jednotka: Cesta do fantázie
Čistokrvné japonské anime o dievčatku Chihiro, ktoré sa ocitne vo fantastickom, takmer rozprávkovom svete, v ktorom neexistuje čistokrvné dobro ani zlo. Film, ktorý, hoci je kreslený, vôbec nie je určený detskému divákovi. Skôr naopak, deťúrence síce poteší kresba, ale príbehu nemajú šancu porozumieť. V roku 2001 ho nakrútil popredný japonský tvorca anime Hayao Miyazaki.
22.40, ČT 2: Smrť panien
Debut režisérky Sofie Coppolovej, ktorá si urobila meno vynikajúcim filmom Stratení v preklade. Film z roku 1999 je drámou o piatich krásnych sestrách a tajomstve, ktoré im znemožňuje riadne sa zaopatriť.
0.25, Prima: Keď Harry stretol Sally
Americká romantická komédia režiséra Roba Reinera z roku 1989 o nemožnosti existencie priateľstva medzi mužom a ženou, ktorá sa zapísala do dejín kinematografie fantastickým predstieraným orgazmom Meg Ryanovej.
2.35, TV Joj: Kráľ rybár
Americká dráma z roku 1991, v ktorej režisér Terry Gilliam rozvíja v súčasnom New Yorku legendu o kráľovi a Artušovi a svätom grále a parafrázuje ju do príbehu homelessáckeho šialenca a narcistického rozhlasového moderátora, ktorí spoja svoje osudy, aby dali svojim životom znovu zmysel.

Pondelok 27. februára
21.25, STV 2: Kladivo na čarodejnice
Legendárna československá dráma režiséra Otakara Vávru z roku 1969, nakrútená voľne podľa rovnomenného románu Václava Kaplického a dobových inkvizičných záznamov. Budú sa vyšetrovať a upaľovať bosorky.

Utorok 28. februára
21.55, Dvojka: Všetko o mojej matke
Adekvátne známy kúsok nestora súčasnej španielskej kinematografie, režiséra Pedra Almodóvara, nakrútený v roku 1999. Príbeh matky mŕtveho syna, ktorá sa podujme s týmto nemilým faktom oboznámiť aj chlapčiskovho tatka, transsexuála menom Lola.

Streda 1. marca
23.15, ČT 1: Drsné dievčatá
Britská feministická komédia nakrútená režisérkou Coky Giedroycovou v roku 1999, príbeh dvoch mladých dám, ktoré život prestane biť až v momente, keď proti nemu spoja sily v nerozlučnom priateľstve. Film do veľkej miery ťaží z výborných hereckých výkonov Heleny Bonham Carterovej a Giny McKeeovej.

Štvrtok 2. marca
15.25, Jednotka: Cesta kovbojov
Americká akčná komédia z roku 1994 nakrútená režisérom Championom Greggom, s Kieferom Sutherlandom a Woody Harrelsonom v hlavných úlohách, o dvoch kovbojoch, ktorí prišli robiť poriadky do veľkomesta. Jeden z najhlúpejších hollywoodskych filmov, aké kedy uzreli prítmie kinosál.
22.50, ČT 2: Krvavá nedeľa
Britsko-írska historická dráma režiséra Paula Greengrassa z roku 2001 o zákulisí pokojnej demonštrácie, zvrhnuvšej sa do masakru, ktorý dal filmu názov.
01.15, TV Markíza: Oholený klenotník
Podarený írsko-americký mainstreamový horor z roku 1997 o vraždiacom holičovi, ktorý telá svojich obetí distribuuje na ďalšie spracovanie miestnemu mäsiarovi, a ten z nich tvorí kulinárske pochúťky známe široko-ďaleko. Tento skvelý biznis sa pokúša narušiť vyšetrovateľ, našťastie existuje reálna šanca, že aj na ňom si neskôr budú môcť pochutnať nič netušiaci fajnšmekri. Režisér John Schlesinger nakrútil film, pri ktorom sa zbiehajú slinky nielen silnejším náturám. Ozaj, ako vlastne chutí ľudské mäso?

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:08