StoryEditor

Scorsese: Zachráňme film!

24.05.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americký režisér Martin Scorsese (Na druhej strane) počas festivalu v Cannes oznámil založenie Svetovej filmovej nadácie, ktorá bude slúžiť na uchovávanie a reštaurovanie majstrovských diel svetovej kinematografie. "Keď budeme pracovať spoločne, budeme mať väčšiu váhu. Chceme na to využiť vplyv režisérov z celého sveta," povedal Scorsese (na snímke Reuters), po boku ktorého sedeli pri prezentácii projektu napríklad britský režisér Stephen Frears (Kráľovná) či Mexičan Alejandro González Inarritu (Babel). Spoluprácu zatiaľ prisľúbilo 14 režisérov.
Cieľom nadácie je podľa Scorseseho zachrániť "zanedbané filmy", slávne snímky, ktoré sa už nepremietajú a nie sú doteraz prevedené na video alebo aj neznáme filmy. Ešte pred oficiálnym spustením sa nadácia zamerala na tri filmy, ktorých renomovaná verzia bola predstavená v Cannes. Išlo o marockú snímku Transes z roku 1981, brazílsky film Limite (1931) a rumunský film Padurea Spanzuratilor (1964).
"Všetci režiséri, ktorí sa k nám chcú pridať, sú vítaní," uviedol Scorsese. Nadácia počíta s tým, že filmy bude vydávať na DVD alebo uvádzať na medzinárodných festivaloch.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 09:50