StoryEditor

Ježiš znásiľňujúci moslimku rozdeľuje aj cirkev. Kde sú hranice, pýta sa verejnosť?

29.05.2018, 11:44
Autor:
Jan HorákJan Horák
Arcibiskup protestu proti kontroverznej hre s Ježišom rozumie, nie všetci veriaci s ním však súhlasia.

Hlava českej katolíckej cirkvi, pražský arcibiskup Dominik Duka, vyjadril porozumenie aktivistom, ktorí uplynulú sobotu prerušili inscenáciu Naše násilie a vaše násilie. Hra sa preslávila predovšetkým výjavom, ako postava Ježiša znásilňuje moslimku.

Zásah aktivistov si pozrite na videu:

​Reakcie na inscenáciu sú v náboženských kruhoch rôzne. Avšak žiaden z vysokopostavených predstaviteľov viery nezdvihol hlas natoľko, ako to urobil český primas.

"S vďakou vnímam niekoľko tisíc ľudí, ktorí sa v petícii postavili proti uvedeniu blasfémickej divadelnej hry v Brne. Vítam, že sa našli aj ľudia, ktorí sa odhodlali k činu, hru napadli na súde a žiadali jej odvolanie z programu divadla. Nakoniec je potrebné vidieť, že niektorí z divákov dali najavo svoj nesúhlas so škandalóznym obsahom aj pri samotnom predstavení, hoci im to spôsobilo ťažkosti," uviedol na svojom profile na sociálnej sieti Facebook Duka.

Facebok/Dominik Duka

​​Inscenácia bosniansko-chorvátskeho režiséra Olivera Frljiča bola najostrejšie sledovaným počinom v rámci festivalu Divadelný svet Brno 2018. Odpor kritikov vyvrcholil priamo v sobotu na javisku, keď dve desiatky aktivistov, ktorí sa hlásia k spolku Slušní ľudia, živou reťazou na pár minút znemožnili hercom pokračovať v hre.

Protestujúcich vyviedol antikonfliktný tím, ich výstup polícia vyhodnotila ako možný priestupok a plánovala ich odovzdať úradníkom. Či pražský arcibiskup svojím komentárom vyslovene súhlasí s počinom aktivistov, ktorých združenie ministerstvo vnútra považuje za extrémistické, nie je jasné.

"Pán kardinál považuje svoju reakciu na Facebooku za dostatočnú," odpovedal na otázku portálu Lidovky.cz hovorca arcibiskupstva Stanislav Zeman. Duka už skôr hovoril o tom, že inscenácia predstavuje zneužitie slobody prejavu, ktorej výsledkom je len vyjadrenie bezohľadnosti voči cíteniu druhých.

,Fašisti obhajujúci kresťanské hodnoty'

Niektorí z Dukových spoluveriacich sa však natoľko pobúrení necítia. "Ježiš je Boží Syn, ktorý hlása lásku ku všetkým ľuďom. Čo sa odohráva v tej hre, sú vizuálne konotácie na osobu Krista, ale ja ho v tom ako veriaci nespoznávam. Pre mňa je tá hra niečo, čo sa ma absolútne netýka," povedal pre Lidovky.cz prodekan Katolíckej teologickej fakulty Benedikt Mohelník.

Samotný protest priamo na doskách divadla vníma ako niečo, čo je v demokratických pomeroch prípustné. Naopak, za hrubo nepatričné ​​považuje počínanie odporcov hry katolícky literárny historik Martin C. Putna.

V tejto súvislosti hovorí o fašistoch, ktorí sa rozhodli brániť kresťanské hodnoty. "Roky som sa zaoberal medzivojnovým súznením európskych fašistov s časťou európskeho kresťanstva, tá história je naozaj strašná. A dnes nám nejakí samozvaní ľudia začnú hovoriť, že obhajujú poriadok. Najskôr verbálne, potom s palicami," varuje Putna.

Podobné zmýšľa aj predstaviteľ iného svetového náboženstva. Predseda Ústredia moslimských obcí v ČR Muneeba Alrawi rozumie protestom, ktoré ľudia prejavia v článku či pokojnom verejnom vystúpení.

"Ale nie som pre fyzické narušenie, ja by som na to javisko nešiel. Vedie to len k potýčkam. A to by sa nemalo diať," povedal portálu Lidovky.cz Alrawi. Hoci ako moslim, ktorého viera ctí Krista ako jedného z prorokov, sa cíti dotknutý.

Pravoslávny biskup hovorí o slobodnej voľbe

"Pre nás má Ježiš rovnakú hodnotu ako prorok Mohamed, máme k nemu rovnakú úctu. Preto nám vadí, že je tam Ježiš zobrazený v negatívnej úlohe. To mu nezodpovedá. Keby tam bol však použitý kresťan, alebo aj moslim, ako násilník, tak by nám to nevadilo," poznamenal.

Na druhej strane určité pochopenie pre zásah spolku slušných ľudí vyjadril synodálny senior Českobratskej cirkvi evanjelickej Daniel Ženatý. Protest vníma tak, ako keby sa deti zastali svojich rodičov, ktoré niekto uráža.

"Kresťania Ježiša nasledujú, veria mu, majú ho radi. Je teda podľa mňa úbohé, sa cielene, nie v náhlej emotívnej chvíli, ale vedome dlhodobo pripravovať na to, že tú lásku dá zašpiniť či inak uraziť," priblížil portálu Lidovky.cz Ženatý svoj názor na výjav Krista ubližujúceho moslimke.

"Osobne by som na takú inscenáciu nešiel, ale neodsudzoval by som ju, ak je to umelecký prejav," reagoval potom pre Lidovky.cz zmierlivo k inscenácii vikár Olomoucko-Brnenskej pravoslávnej eparchie, biskup Izaiáš.

"Asi by som tú hru ale nikomu neodporučil, avšak každý má slobodnú voľbu," doplnil.

01 - Modified: 2018-04-19 09:24:28 - Feat.: 0 - Title: Ježiš znásilňujúci moslimku ako forma umenia: Predstavenie je vypredané, biskupi sa búria
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:06