StoryEditor

O tretej ráno je po všetkom

10.08.2006, 00:00

Dominik Dán: Beštia (Slovart, 2006)
Kriminálny román nemá v slovenskej próze dlhú tradíciu. Policajné vyšetrovanie je v slovenských podmienkach natoľko špecifické, že autor, ktorý prostredie dôkladne nepozná, sa nevyhnutne ocitá mimo reality. Pred pár rokmi sa však objavil unikátny literárny fenomén slovenského kriminálneho románu -- kombinácia drsnosti a cynického humoru niekdajšieho pinkertona Dashiella Hammetta s faktografickou presnosťou a rozprávačskou technikou Michaela Connellyho.
Spomínaným autorom je Dominik Dán, ktorý po románoch Popol všetkých zarovná a Nehanebné neviniatko prichádza s treťou knihou založenou na skutočnom príbehu masového vraha Ondreja Riga. Dej sa začína v roku 1990. Po prezidentskej amnestii sa veľa zločincov dostalo na slobodu a niektorí opustili hranice Slovenska. A práve v Nemecku a Holandsku uskutočnil Ondrej Rigo svoje prvé beštiálne vraždy. Obete si vyhliadol v bytoch na prízemí, vkradol sa k nim v noci cez otvorené okno, brutálne im rozmlátil hlavu na kašu, znásilnil ich a okradol. O niekoľko mesiacov presunul svoj modus operandi na Slovensko. Tu sa už stretávame s vyšetrovacím tímom, vtedy ešte len začínajúceho kriminalistu Richarda Krauza -- známeho z predchádzajúcich dvoch Dánových kníh. Autor vychádza z 90 percent zo skutočných faktov a okrem priebehu vyšetrovania prináša aj subjektívny opis udalostí očami samotného Ondreja Riga. Spúšťacím mechanizmom bola vôňa krvi, a potom už Rigo nasledoval svoj vnútorný hlas. Najznámejší a najbrutálnejší slovenský masový vrah bol usvedčený na základe rozboru DNA v telách obetí a odsúdený na doživotie. Zo záverečnej kapitoly však cítiť, že autorovi sa tento typ trestu nezdá dostatočne adekvátny a nesúhlasí ani so zrušením trestu smrti pre obzvlášť nebezpečných páchateľov.
Hlavný hrdina, policajný operatívec Richard Krauz, je typom obyčajného, rodinne založeného človeka -- ani James Bond, ani marllowovský "lúzer". Kriminalisti z oddelenia vrážd vôbec nepôsobia ako drsní a na všetko zvyknutí suveréni a žalúdky im dokážu rozhýbať nielen zohavené obete Rigových vrážd. Beštiu Dominika Dána som pôvodne chcel večer pred spaním iba prelistovať a vziať si ju so sebou na dovolenku. Neúspešne. Je to kniha na jeden výstrel -- beštia -- o tretej ráno bolo po všetkom.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 12:25