StoryEditor

Freud na Titanicu? Ak nenudí, žiadna tragédia

21.04.2006, 00:00
Film Skrotená hora prekračuje hranice času -- postavy súčasne sledujú futbalový zápas z roku 1977 a súťaž krasokorčuliarov z 1980. V Gejši pobehuje Japonka v neprávne zaviazanom kimone, vo V ako Vendetta hrdinovia neplačú ani s čiernym korením v očiach... V kine je možné všetko -- zámerne aj omylom.

Podobných príkladov existujú v histórii kinematografie tisícky. Na azda najväčšej webovej stránke, ktorá sa zaoberá chybami vo filmoch, www.moviemistakes.com, nájdeme omyly zo samých začiatkov strieborného plátna, prvý z roku 1915. Filmári odjakživa boli tiež len ľudia a ochotníkov, ktorí im to pripomínajú, neubúda.

Mata Hari nestíha
Zriedka sa stane, že by informácia o chybe vyšla z radov tvorcov. Na odhaľovanie "pravdy" slúži množstvo internetových portálov, kde prispievajú a diskutujú diváci. Šéfredaktor najväčšieho českého portálu Lukáš Nedvěd tvrdí: "Takmer všetky filmárske chyby uverejňujú na stránke naši návštevníci, asi jedno percento si všimneme my, zvyšok preberieme pri špeciálnych príležitostiach zo zahraničného webu." Pod špeciálnou príležitosťou si Nedvěd predstavuje situáciu, keď miestne televízie uvádzajú celosvetovo populárny film -- ako nedávno Spider Mana. "Drvivú väčšinu ,pátračov' tvoria muži, ktorí si zo snorenia po filmárskych chybách urobili koníčka," tvrdí režisér Róbert Šveda. Jeho slová dokazuje aj fakt, že príspevkom dominujú technické záležitosti. "Najmä mužov zaujíma, ktorý typ Chevrolettu premával v ktorom období, aká šnúra kedy trčala z telefónnych aparátov..."
Všeobecne platí -- najsledovanejší film má najviac chýb. Logicky najvyššie priečky v počte omylov obsadili snímky ako Piráti z Karibiku, Star Wars, trilógia Pán prsteňov, séria o Harrym Potterovi či Matrix. Ak si fanúšikovia dokola prehrávajú obľúbené scény, chtiac-nechtiac objavia nedokonalosti.

Meraj a strihaj, strihaj...
Škála možných zlyhaní je široká. Najpočetnejšie (zároveň najmenej zaujímavé) sú chyby skriptové. "Každý pozná kratšie a dlhšie cigarety, inak učesané ofiny, odlišné svetlo...," hovorí Šveda. Omnoho viac usilovného hľadača poteší, ak zistí, že v Titanicu cituje Rose Freudove názory, ktoré psychoanalytik v skutočnosti publikoval až osem rokov po tragédii. Aj pri Pánovi prsteňov: Spoločenstvo prsteňa si nejeden majiteľ DVD rád zastaví film vo chvíli, keď hobbiti odchádzajú z Kraja cez kukuričné pole -- v pozadí sa totiž objaví biela dodávka.
Množstvo nezrovnalostí, najmä logických, spôsobuje strih. Producenti od filmárov často vyžadujú rôzne úpravy, ktoré majú pomôcť divákovi pochopiť zápletku, súvislosti. Pri filme Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta vznikol zásahom producenta iný záver ako autor pôvodne zamýšľal. Dokonca sa k materiálu pristrihli nepoužité zábery zo snímky Stanleyho Kubricka Shining. Blade Runner sa preslávil aj zmiznutím jednej z postáv -- Mary. Scenáristi ju v istom momente jednoducho ignorovali, prestali sa jej venovať, dialógy, v ktorých sa spomína, však ponechali nezmenené...

Kto sa smeje najlepšie
Publikum niekedy objaví chybu tam, kde nie je, prípadne na mieste, kde ju tvorcovia vložili pre vlastné potešenie. David Fincher vo filme Sedem nakrútil scénu, kde pri rozhovore v policajnom aute jednej z postáv prší za oknom silnejšie ako druhej. "Divák si povie, že rekvizitári striekali menej vody a je rád, že objavil kaz, pre režiséra to však bol zámer -- nechcel rušiť atmosféru dažďom," vysvetľuje Šveda. Úmyselnú chybu, tentoraz z recesie, možno podľa neho objaviť aj v Pirátoch z Karibiku, kde v zástupe pirátov stojí člen štábu v klobúku a slnečných okuliaroch. "Podobné zábery sa vyrábajú aj pol dňa. Všetky postavy tejto scény sú dôkladne postprodukované, dorábané, maskované. V rámci podrobných úprav jednoducho nemôže uniknúť celá figúra." Tvorcovia sa očividne pobavili.

Znamienka krásy
Chyby môžu vzniknúť v ktorejkoľvek fáze výroby filmu. Na kontrolných projekciách sa režisér často nechá uniesť výsledkom, už nevníma detaily. Pokiaľ niečo nájde, zriedka sa tým zaťažuje. Opravu dvojsekundového záberu, ktorý divák nemusí ani postrehnúť, považuje za zbytočnú. Nedvěd spomína prípad, keď sa film upravil ešte pred uvedením do kín -- v Matrixe dodatočne vystrihli cudziu ruku za Neom v scéne, keď dostáva balík s mobilom. Na VHS je chyba jednoznačná, na DVD už chýba. Podľa Švedu platí, a to rovnako pri neostrostiach, že ak režisér považuje záber s chybou za lepší ako iné, hoci aj technicky dokonalé, použije ho napriek nedostatkom. Môže sa totiž stať, že práve vtedy zahral herec emóciu, ktorú autor hľadal, práve vtedy vznikla tá správna atmosféra. "Aj nedokonalé scény majú veľkú hodnotu, ak v montáži sedia lepšie, ak majú väčšie ,gule' ako ostatné."
Šveda uzatvára -- počet omylov nesúvisí s kvalitou snímky. Blade Runner sa napriek defektom stal významným dielom... Diváci chyby prepáčia, čo neodpúšťajú, je nuda.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 20:46