Wasabi vajíčka
Prísady:
1/4 šálky cukru
1/4 šálky nahrubo nastrúhaného čerstvého zázvoru
pol šálky saké
1/4 šálky nastrihanej pažítky
1 tucet veľkých vajec
1 polievková lyžica omáčky Sriracha (superpálivá čili omáčka, možno nahradiť)
1/4 šálky a 1 lyžica majonézy
10 hviezdíc badiánu
štipka čínskeho korenia piatich vôní
pol šálky nasekanej jarnej cibuľky
2 šálky sójovej omáčky
2 a 1/4 kávovej lyžičky wasabi pasty
Ako na to:
Dajte variť do veľkého hrnca vajíčka; varte ich vo vriacej vode asi minútu. Prikryte hrniec, dajte ho preč zo sporáka a nechajte asi 10 minút bokom.
Medzitým si v stredne veľkom hrnci zmiešajte sójovú omáčku so saké, badiánom, nakrájanou jarnou cibuľkou, cukrom a strúhaným zázvorom. Pridajte 1 šálku vody a priveďte do varu. Zmes prelejte do žiaruvzdornej misky a nechajte úplne vychladnúť.
Uvarené vajíčka vyberte z hrnca, jemne ich naťuknite a ošúpte pod tečúcou vodou. Potom ich vložte do sójovej zmesi. Zakryte ich plastovou fóliou a nechajte aspoň 4 hodiny v chlade. Potom vajcia vyberte a dôkladne ich očistite od omáčky. Navlhčeným tenkým ostrým nožom ich pozdĺžne rozrežte. Jemne z nich vyberte žĺtky a roztlačte ich vidličkou. Vmiešajte do nich majonézu, Srirachu, wasabi a 3 polievkové lyžice pažítky. Zmes si preneste do sáčku a cez odstrihnutý rožtek nimi naplňte bielka. Pred servírovaním posypte zvyšnou pažítkou a čínskym korením piatich vôní.
Letný šalát s nakladanou zeleninou
Prísady:
1/4 šálky bieleho balzamikového octu
1/4 šálky ryžového octu
3 rebrá stopkatého zeleru, jemne nakrájané
2 stredne veľké mrkvy, jemne nakrájané
1 veľká červená a 1 veľká žltá paprika, nadrobno nakrájaná
1 veľká broskyňa, nakrájaná na kocky
1 stredne veľká uhorka - lúpaná a nakrájaná na kocky
1 šálka jemne nasekaného šalátu frisee (možno nahradiť)
1 šálka nahrubo nasekanej rukoly
1 šálka tenko nakrájanej kapusty
3 lyžice extra panenského olivového oleja
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
80 gramov čerstvého kozieho syru, strúhaného
1/2 šálky mandlí
1 veľké natvrdo uvarené vajíčko, nakrájané na 6 koliesok
Ako na to:
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Oba octy zmiešajte v hrnci a priveďte k varu. Zeler a mrkvu vložte do žiaruvzdornej misy a prelejte octom. Nechajte vychladiť. Pridajte papriky a nechajte 20 minút chladiť. Ocot – až na dve lyžičky – vylejte z misy a pridajte broskyňu, uhorku, frisee, rukolu a kapustu. Pokvapkajte šalát olivovým olejom, osoľte, okoreňte a premiešajte. Pridajte syr, mandle a jemne premiešajte. Na vrch uložte pláty vajíčka a podávajte.
Zemiakový šalát s pečeným pórom
Prísady:
4 stredne veľké póry, pozdĺžne rozrežte
450 gramov nových zemiakov, pozdĺžne rozrežte
1/4 šálky plus 2 lyžice extra panenského olivového oleja
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
2 lyžice červeného vínneho octu
1 lyžica celozrnnej horčice
2 lyžičky nasekaných kapár
2 šálky miešaného dieťa baby šalátu
4 na tvrdo uvarené vajcia, nakrájané na štvrtky alebo na plátky
Ako na to:
Predhrejte rúru na 220 stupňov. Na veľký plech položte pór a zemiaky (šupkou nahor), nalejte naň 2 lyžice olivového oleja, dochuťte soľou a korením a pečte na spodnom rošte asi 20 minút. Preneste pór na pracovnú plochu a priečne nakrájajte. Zemiaky pečte asi o 10 minút dlhšie.
V malej miske rozšľahajte zvyšnú 1/4 šálky olivového oleja s červeným vínnym octom, horčicou a kaparami a dochuťte soľou a korením. V stredne veľkej mise premiešajte šalát s 1 polievkovou lyžicou zálievky a rozdeľte na 4 taniere. Zvyšnú zálievku zmiešajte s pórom a zemiakmi. Dozdobte vajíčkami a podávajte.
Kari vajíčkové sendviče
Prísady:
tucet veľkých vajec
pol lyžičky jemne strúhanej pomarančovej kôry (možno vynechať)
1 polievková lyžica čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
1 lyžička kari Madras
1/4 čajovej lyžičky horčice
pol šálky majonézy
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
20 plátkov bieleho sendvičového chleba
Ako na to:
Vložte vajcia do veľkého hrnca so studenou vodou a priveďte do varu. Prikryte, odstráňte zo sporáku a nechajte 10 minút bokom. Ošúpte ich pod studenou vodou a nechajte úplne vychladiť. Osušte ich, jemne nakrájajte a preneste do veľkej misy. Pridajte pomarančovú kôru a šťavu spolu s kari, horčicou a majonézou. Dochuťte soľou, korením a popučte zmes vidličkou.
Natrite na chlebíčky a podávajte.
Paradajkovo-cesnakový dip
Prísady:
10 plátkov bieleho sedliackeho chleba
pol kila nakrájaných paradajok
1 stredný strúčik cesnaku, nakrájaný na tenké plátky
2 lyžice sherry octu
1/4 šálky extra panenského olivového oleja plus trošku navyše
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
jedno natvrdo uvarené vajíčko, nahrubo nasekané
60 gramov šunky serrano, jemne nakrájanej
Ako na to:
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Na plech položte 4 plátky chleba, nechajte opiecť asi na 8 minút . Odrežte kôrky a nakrájajte na kocky.
Paradajky s cesnakom, octom a 1/4 šálky olivového oleja zmixujte dohladka. Pridajte opekané chlebové kocky zmixujte na husté pyré. Dochuťte soľou a korením a nechajte asi na 30 minút schladiť.
Zvyšných 6 plátkov chleba opečte v grile a natrite dipom. Ozdobte vajcom a šunkou a podávajte.
Zdroj: foodandwine.com