Reštaurácie už od štvrtka nemôžu podávať jedlo a nápoje v interiéri.TASR
StoryEditor

Centrá sú plné, lyžovať sa môže a my sme na dne. Vzbúrenci otvorili zo zúfalstva

10.12.2020, 23:00
Každé nové ráno im vlieva do žil nádej a večer, im ju zas berie.

Mnohí majitelia prevádzok mali veľké očakávania od celoplošného testovania. Od dobrých výsledkov si sľubovali, že budú môcť opäť otvoriť. Nestalo sa.

Prišla Prvá pomoc+, no aj napriek navýšeniu oproti pomoci z prvej vlny, majú pocit, že podpora od štátu nie je postačujúca a poukazujú na to, že prevádzky u našich českých a rakúskych susedov sú na tom, čo sa kompenzácií týka, lepšie.

Ako to prežívajú a ako dlho vydržia? Viacerých prevádzok sme sa na ich momentálnu situáciu spýtali v malej ankete:

Článok vyšiel v spolupráci s Kavickari.sk.

Jozef Kaňuk

(majiteľ Nico caffé, Gottwaldka, Zwicker, Loft, Kromka v Prešove a Košiciach)

Archív Kávičkári.sk

​Do iniciatívy otvárania prevádzok sme sa nezapojili s nijakou z našich prevádzok. Nevidíme v tomto riešenie. Gastro potrebuje jasný plán záchrany. Už sa nebavíme o kompenzáciách, ale o rýchlej pomoci.

Drvivá väčšina nášho sektoru je na kolenách a tento protest je len logickým vyústením dlhodobého ignorovania nás, ako zamestnávateľov, živiteľov rodín a rodičov. Bohužiaľ, myslím si, že pokiaľ v blízkej dobe nedostaneme konkrétny plán záchrany, tak dnešok bol len kvapkou v mori.

Okrem toho sme ku dňu 8. decembra zo sľubovanej Prvej pomoci+ nedostali nič. Presne v ten deň ma informoval úrad práce o nejakom nedoplatku v zdravotnej poisťovni, ktorý keď nedorovnáme, tak nám ani nič nedajú.

O tom, že odvody za zamestnancov zo zavretých prevádzok sú raz také, ako výška „pomoci“, už radšej ani nehovorím. Takže krivde, bezmocnosti a zúfalstvu ľudí, ktorí otvorili, úplne rozumiem. Čas sa nám kráti.

Mayo Galuška

(pražiar kávy 9 Grams Coffee a majiteľ prevádzok v Žiline a v Bratislave)

Archív Kávičkári.sk

​Vidím v tom dve roviny. Áno, chcem otvárať za každú cenu. Chcem otvárať aj preto, že kompetentní do dnešných dní nedali žiadne vyjadrenia o „možných“ nakazených v prevádzkach.

Alebo to skúsim opačne, zavreté je od približne 24.októbra a v posledných dňoch začali prípady pozitívne nakazených opäť rásť. Z toho jednoznačne vyvodzujem závery, že gastrosektor nijako neprispel k šíreniu vírusu, keďže bolo zatvorené.

Na druhej strane máme zodpovednosť za osudy zamestnancov a riskovať, že kvôli rozhodnutiu otvoriť môžu prísť o prácu...? Aj my zvažujeme, čo urobíme, ale osobne mi extrémne vadí nejednotnosť všetkých asociácií, rozdrobenie.

Každý "hrá svoju ligu" a nič nie je komplexné. A to sa dnes odzrkadľuje v praxi. Za 20 rokov môjho podnikania v gastre nebola za nami žiadna inštitúcia, asociácia alebo podobné združenie. A tu je ten dopad. Keď treba, aby nás niekto zastupoval, niet ho.

Eva Wolfová

(majiteľka Pan Cakes, Bratislava)

Archív Kávičkári.sk

​Rozumiem, že všetci v gastronómii sme na dne, finančná pomoc od štátu za október dorazila málokomu, pokiaľ však nezaplatíme odvody načas, príspevok ani nedorazí.

Pýtam sa teda, z čoho to máme zaplatiť? Nie je fér, že nákupné centrá sú plné ľudí a my sme zatvorení, ale pre mňa je to risk, ak by som mala dostať niekoľkotisícovú pokutu alebo prísť o príspevky na mzdy za október, november, december (ktoré jedného dňa snáď dorazia) kvôli dvom týždňom otvorenia pred Vianocami.

Ľudí by bolo aj tak málo. Ale ak sa k nám budú správať rovnako aj v novom roku, 90 percent vrátane mňa otvorí. Nejde o to, že chceme silou mocou otvoriť, my nemáme z čoho žiť vďaka slabej a nie na čas posielanej finančnej pomoci od štátu.

Keby bola dostatočná ako v Česku či v Rakúsku, ani "nepípneme". Takže chápem ľudí, ktorí otvorili a rovnako aj tých, ktorí počkajú, čo sa bude diať v januári.

Sme zatlačení do kúta a nikto si neuvedomuje, že sme zúfalí a nemáme z čoho platiť potrebné veci a vláda radšej otvára lyžiarske strediská.

Nákupné centrá, ktoré sú plné ľudí, necháva otvorené. Verím len, že toto nebude zámienka pre vládu, ako sa na nás úplne vykašľať a všetko zvalí na nás, že kvôli gastru, čo nerešpektuje pravidlá, stúpli čísla a zhoršila sa situácia. A výrok, že nás otvoria po Veľkej noci či v máji je totálna hlúposť. To rovno môžeme zavrieť hneď.

Peter Kútny

(Facility System Hub, Trenčín)

Archív Kávičkári.sk

​Disciplinovane sme na jar zatvorili. Predávali cez okienka. Následne sme podstúpili testovanie v dvoch kolách, aby sme sa zodpovedne postavili k nášmu zdraviu i zdraviu zákazníkov.

Bolo povedané, že po eliminácii rizikových regiónov sa v tých, ktoré budú mať najlepšie výsledky, vráti život do normálnych koľají. Chceli sme len robiť svoju robotu. Gastro prešlo bez povšimnutia, akoby neexistovalo.

V gastro prevádzkach sa nakazilo podľa štátnej štatistiky 20 ľudí. Aj keď sú gastro prevádzky od októbra zatvorené, nijako to neovplyvnilo rast či pokles nakazených.

Znamená to, že nie sú ohniskom nákazy. Štátna pomoc bola na jar výsmechom, nie reálnou pomocou. Tzv. pomoc bola rádovo v stovkách eur na zamestnanca.

Podmienok bolo toľko, že skôr odrádzali, respektíve po ich implementácii bola výška “pomoci” úbohá. Teraz to vyzerá tak, že Sociálna poisťovňa účelovo robí všetko preto, aby oddialila akúkoľvek formu pomoci.

Robia sa prieťahy, každý subjekt má v systéme evidované nejaké nedoplatky (vraj u zdravotných poisťovní), v systéme však nevidia výšku, len to, že tam je nedoplatok. Subjekty musia žiadať od zdravotnej poisťovne potvrdenia o nedoplatkoch.

Jednoducho odmietnutie formou prieťahov. Aktuálna situácia je existenčná. Mnohí, ktorí teraz otvorili, to urobili zo zúfalstva. Ak sa im nepomôže aspoň tým, že budú môcť mať regulovane otvorené, tak k novému roku zatvoria definitívne a prepustia zamestnancov.

Naplnia sa úrady práce. Štát bude mat vyššie výdavky. Ak si štátni úradníci myslia, že dávať pokutu takto zdecimovanému odvetviu a podnikateľom je v poriadku, je to z ich strany arogancia a nepochopenie systému obehu peňazí.

Lebo keď im odpadne mnoho podnikateľských subjektov, neviem, kto bude na ich výplaty prispievať do štátnej pokladnice. Vyzerá to tak, akoby mal niekto zášť voči drobnému gastrosegmentu, respektíve k drobnému podnikaniu celkovo.

Lebo veľké obchodné domy sú preplnené bez obmedzení a povšimnutia štátu, ale malej prevádzke sa minister zdravotníctva vyhráža v rozhlase tvrdými pokutami. Ide tu o nechutnú a nepochopiteľnú selektívnu (ne)spravodlivosť.

01 - Modified: 2020-10-14 18:55:57 - Feat.: 0 - Title: Spovede zo slovenského gastra: Niektorí už neprežijeme a od štátu sme sa dočkali len buzerácie
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:27