Potrebné suroviny: 1 lyžička chlebového kvasu (alebo štipku droždia na poliš, teda drožďový kvások) 105 g hladkej pšeničnej múky 105 g vody Všetky suroviny zmiešame, prikryjeme a necháme v izbovej teplote asi 12-16 hodín, kým sa kvas nezdvojnásobí.Maškrtnica.cz
StoryEditor

Ako si pripraviť droždie doma a čím ho nahradiť? Poradia vám šéfkuchári

21.04.2020, 10:35
Autor:
apeape
Dopyt po droždí je teraz v obchodoch enormný a kvôli opatreniam v súvislosti s epidémiou koronavírusu je pre mnohých ťažké ho zohnať.

Portál Lidovky.cz oslovil niekoľko šéfkuchárov, aby čitateľom poradili, ako si doma pripraviť droždie a čím ho prípadne nahradiť.

Pozrite si ich recepty:

Radek David (La Veranda, Babičkina záhrada, The Bistro)

Ako nahradiť droždie? Jedlou sódou, kypriacim práškom alebo kváskom. Niekedy sa vymieša jedlá sóda s čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou v pomere 1:1.

Príprava kvásku je veľmi jednoduchá. 1:1 zmiešame prevarenú vodu s múkou, druhý deň pridáme zase to isté množstvo ako v prvý deň v pomere 1:1, t.j. prevarenú vodu s múkou a tretí deň to isté. Vždy premiešame. Potom toto doma vyrobené droždie môžete používať.

Roman Čaník (J & J Lagarto)

Namiesto droždia si ja osobne vyrábam kvások, ktorý by som odporučil aj čitateľom.

Pripravíte si ho tak, že 250 g hrozienok prelejte približne 400 ml prevarenej vody, tak aby boli všetky ponorené. Pohár uzatvorím priesvitným papierom a upevním okraje gumičkou.

Necháme týždeň kvasiť, scedíme a do scedenej vody pridáme 200 g hladkej múky a necháme kvasiť pri izbovej teplote v miske zakrytej papierom. Sledujeme priebeh kvasenia.

Časť odoberieme a pridáme do prípravy pečiva ako droždie, napríklad do žemlí, rožkov, chleba. Existujúci kvas takpovediac "prikrmujeme" pridávaním vlažnej vody a múky.

Lukáš Nevyjel (Nota Bene)

Poradím vám, ako na kvások. Bude to však trvať niekoľko dní. Takže začíname:

1. deň: Do veľkého pohára (najlepšie 1 liter) nasypeme cca 100 ml ražnej múky a prilejeme vlažnú vodu, tak aby vznikla kašovitá konzistencia. Na pohár dáme potravinársku fóliu, upevníme gumičkou a postavíme na teplé miesto (cca 30 ° C, rozhodne nie viac ako 35 ° C), kde zostane do druhého dňa.

2. deň: Pridáme opäť cca 100 ml múky a vlažnú vodu, premiešame pokiaľ máme opäť stredne hustú kašu. Prikryjeme a postavíme na teplé miesto. V ceste by sa mali tvoriť bublinky a vône aj chuť by mali byť kyslé.

3. deň: V prípade, že pohár je menší, preložíme do väčšieho, aby nám kvások neprekysol. Opäť doplníme kvások pridaním cca 100 ml múky a vlažnej vody. Premiešame, prikryjeme a postavíme na teplé miesto.

4. deň: Teraz by sme kvások mali mať hotový. Môžeme z neho upiecť napríklad chlieb. Predtým než kvások použijeme, odoberieme niekoľko lyžíc do pohára s uzáverom a dáme do chladničky. Určite nám ešte poslúži.

Michal Hušek (Asten Hotels)

Čerstvé droždie môžeme nahradiť najlepšie tým sušeným. Tam platí, že 1 gram sušeného droždia je cca 2 až 2,5 gramov čerstvého. Droždie v čase núdze môžeme nahradiť jedlou sódou, kypriacim práškom, vínnym kameňom a citrónovou šťavou v pomere 1: 3/4, ale viem, že funguje aj 1:1. Avšak výsledok ani výsledná chuť nebude rovnaká ako s použitím čerstvého droždia.

Pri receptoch, kde sme zvyknutí na čerstvé droždie a používame ho tam vždy, je lepšie občas zmeniť aj recept, kde funguje iná zložka, ako droždie. Výsledok tak bude jasný a použiteľný.

Ako si vyrobiť vlastné droždie?

Ja našťastie toto riešiť nemusím. Pestujem si svoje droždie. A vždy máme doma v chladničke alebo v mrazničke kúsok schovaný. O domáci kvások sa treba starať!

Ako sa hovorí nakŕmiť ho, aby nebol hladný. Viem, že u nás doma si babička svoje droždie sama vyrábala pomocou zemiakov, cukru, piva a vody.

Ako na naň? Postup je jednoduchý. Zemiaky v šupke uvaríte do mäkka, my sme to väčšinou robili zo zemiakov, čo sa nezjedli (nesmú byť osolené). Urobila sa z nich hustá "kaša", do ktorej sa pridával cukor a voda - viem, že sme dávali sódu.

Pivo sa pridávalo cca dve hodiny potom, čo sme mali zmes hotovú. Ktorá nám väčšinou stála niekde na teple. Vždy to bolo potrebné dôkladne premiešať a nie tam naliať všetko naraz, ale postupne ..

Zemiakov 300 g, cukor 38 g, voda/sóda, cca 30 ml piva

Alebo sa používa postup na domáci kvások - voda cca 100 ml sa zmieša s polievkovou lyžicou medu a cca 50 g cukru, všetko dôkladne rozmiešame a nasypeme do 100 g hladkej múky, ak máte možnosť, použite tú s označením 00, alebo pšeničnú múku.

Postupne pridávajte pripravenú vodu, než ju nebudete mať všetku zamiešanú v múke, potom pridajte 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu. Zase dôkladne rozmiešať a dať na cca 2 dni do chladničky do uzatvárateľnej nádoby. Tiež je potrebné to za tie dva dni občas skontrolovať.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:01