Zatiaľ čo jablko denne vás pravdepodobne neuchráni pred chytením nepríjemnej nádchy, množstvo štúdií naznačuje, že by mohlo priniesť omnoho väčšie zdravotné výhody. Výskumníci z Oxfordskej univerzity odhadujú, že ak by každý dospelý starší ako 50 rokov jedol jedno jablko denne, mohlo by to oddialiť alebo zabrániť približne 8 500 cievnych úmrtiam z infarktu a mŕtvice každý rok v Británii. Vedci z Cornell tiež zistili, že jedenie jabĺk - vďaka ich zdravým látkam, ako sú flavonoidy a antioxidanty - môže potlačiť vývoj rakoviny prsníka.Pixabay
StoryEditor

Nebezpečné ovocie a zelenina. Ako nás ohrozujú jablká či uhorky

17.07.2019, 00:01
Pesticídy, dusičnany, mykotoxíny. Práve z nich je zložený tieň, ktorý na naše zdravie vrhajú multivitamínové bomby v podobe jahôd, hrášku, uhoriek.

Poznáte to. Zaujímate sa o zdravie, starostlivo volíte potraviny, k telke si namiesto čipsov vezmete vrecúško goji. A potom odrazu zistíte, že kustovnica čínska na vašej hrudi je v skutočnosti onen povestne zohrievaný had. Žiaľ, nejde o metaforu. Práve tieto exotické a vitamínmi nadupané červené bobuľky sa podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR dostali na špičku nelichotivého rebríčka.

Zo všetkých testovaných plodín ovocia a zeleniny obsahovali v sebe pri poslednej kontrole najviac zvyškových pesticídov. Nejde pritom o výnimočný jav. Spoločne s jahodami sa k tomuto prvenstvu goji dopracúva pravidelne. Prečo sa vlastne treba obávať pesticídov a aké iné riziká nám zo strany ovocia a zeleniny hrozia?

Zlé správy. O cukrovke
Koncom minulého roka priniesol denník Le Monde znepokojivú štúdiu. Francúzsky Národný ústav pre agronomický výskum a Národný ústav pre zdravie a lekársky výskum prišli so zistením, že hlodavce mužského pohlavia, ktoré boli pravidelne kŕmené zmesou so šiestimi bežnými pesticídmi, a to v množstve považovanom za bezrizikové, výrazne naberali na váhe, v ich telách sa zvyšoval podiel tukových buniek a vznikala cukrovka. Pri myších samiciach boli prejavy našťastie menej výrazné.

Ide o vôbec prvý dôkaz zo strany vedcov o tom, ako zmes takzvaných fytosanitárnych produktov vyvoláva obezitu a cukrovku. Tieto údaje sú podľa autorov výskumu ešte viac dôležité preto, lebo sa zhodujú s ďalšími údajmi organizácie NutriNet.

Štúdia tejto organizácie, ktorá sleduje potravinové návyky viac ako 50-tisíc ľudí, ukázala v roku 2013 a potom v roku 2017, že najväčší spotrebitelia biopotravín sú vystavení menšiemu riziku nadváhy či obezity a rozvoja metabolického syndrómu, ktorý predchádza vzniku cukrovky druhého typu.

Pesticídom sa pritom pripisujú aj iné dosahy na zdravie: sú rakovinotvorné, negatívne ovplyvňujú imunitný syst...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 02 - Modified: 2024-04-03 07:04:43 - Feat.: - Title: Sú aktívne a posadnuté kvalitným jedlom: Tieto znamenia patria k milovníkom zdravej stravy 03 - Modified: 2024-03-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Vegetácia je popredu o dva až tri týždne. HN sa pozreli, ako farma rieši čerstvú hrozbu mrazov (+ video) 04 - Modified: 2024-02-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Niektoré ti privodia hypoglykemický šok, iné podráždia ústa a pažerák. Tieto exotické plody ťa na dovolenke môžu zabiť 05 - Modified: 2024-01-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Činnosť, ktorá nám chýba ako soľ a postupne sa bez nej devastuje celé telo
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:39