Hodinky, muž, dizajn SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Kedy si mocní muži uvedomia, že luxusné hodinky s diamantmi sú prežitok?

  • Niet výraznejšieho symbolu spoločenského statusu a vycibreného vkusu, akým sú hodinky na mužskom zápästí.
  • Značkový a drahý model sa pred tými správnymi ľuďmi dáva okato najavo vyhrnutím manžety, inokedy sa pod rukáv obleku radšej ukrýva.
  • Prečo sú hodinky neodmysliteľným doplnkom pánskej garderóby a hodia sa vôbec luxusné kúsky do dnešnej doby?
  • Prečítajte si článok publikovaný na portáli Lidovky.cz.

O problémoch s hodinkami by mohol rozprávať francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý si tie svoje počas televíznej debaty o dôchodkovej reforme "nenápadne" ukryl pod stôl. Hodnotu hodiniek bývalého investičného bankára niektorí odhadujú na 80-tisíc eur, iní sú v posudku miernejší a cenu odhadujú „len“ na 2 400 eur.

Nálepka „prezident bohatých“ nie je práve to, čo by si Macron mohol v búrke protestov proti posunutiu dôchodkového veku priať. Na druhej strane hodinky posiate diamantmi sa akosi nehodia do doby, kedy v spoločnosti rezonuje diskusia o uskromnení sa.

Zašlá sláva luxusu?

S drahým šperkom na zápästí bývajú jednoducho problémy. O schovávaní hodiniek vie svoje nemecký minister financií Christian Lindner aj bývalý poľský minister dopravy Slawomir Nowak, ktorý musel kvôli nákupu drahých hodiniek opustiť vládu.

S nevydarenou retušou príliš okázalého šperku majú svoje skúsenosti aj v Rusku, konkrétne hlava pravoslávnej cirkvi Kirill a cenné hodinky musí skrývať aj tlačový hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Lenže luxusné hodinky sú obľúbeným módnym potešením a prostriedkom, ako dať na obdiv svoje postavenie a výšku platu. Nie je možné ich porovnávať s drahými oblekmi, luxusnými topánkami či autami. Hodinky nie sú len taký obyčajný doplnok, kupujú sa pri príležitosti zásadného míľnika, či už ide o uzavretie manželstva, narodenie dieťaťa, výročie, povýšenie či nové zamestnanie.

Hodinky z drahých kovov, vzácnych kameňov, stvorené skúsenými hodinárskymi majstrami a vyrobené v limitovanej edícii tak nielen uspokojujú ego majiteľa, ich úlohou je ohromiť okolie.

Ego verzus cena

Lenže niekedy sú hodinky zo známych dielní jednoducho na obtiaž, pretože zatiaľ čo niektorých pozorovateľov oslňujú, iných dráždia. A tak sa nám tu počas pandémie covidu objavil trend, kedy sa mnoho ľudí vrhlo na cibrenie fyzickej kondície a v izolácii nebolo nutné oslňovať klientov ozdobeným zápästím.

Federácia švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu napokon uvádza, že export švajčiarskych hodiniek sa od januára do októbra 2020 prepadol o 26 percent. Mnoho mužov jednoducho vymenilo luxusné hodinky za športové modely, na ktorých môžu sledovať nachodené kroky alebo kvalitu spánku, a nemusia sa o hodinky strachovať, ani keď sa starajú o deti.

Hodinársky luxus tak nahrádzajú lacné a minimalistické modely, zlato vystriedali recyklovateľné materiály. Sú tu však aj zákazníci, ktorí si hodinky dobrovoľne kupujú za nižšie ceny, hoci by si mohli kúpiť najdrahšie modely na svete.

Úplne ikonické sú skromné hodinky Casio MQ-24-7B2, ktoré v čiernej farbe nosí pápež František. Arnold Schwarzenegger v niekoľkých svojich kultových snímkach bojuje v obyčajných hodinkách Seiko H558-5000. Steve Jobs bol verný minimalistickým hoidnkám Seiko Quartz 6431-6030 a aktuálne druhý najbohatší človek na svete, Bill Gates, bol niekoľkokrát videný s hodinkami Casio za pár dolárov.

Nedokazovať okoliu svoju hodnotu drahou ozdobou ruky je určite oslobodzujúce. Kedy asi tento trend doputuje aj do politických sfér?

01 - Modified: 2023-05-01 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: Ako funguje meranie okysličenia krvi smart hodinkami a dá sa naň stopercentne spoľahnúť? 02 - Modified: 2023-04-21 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: Na slovenský trh mieri nová verzia obľúbeného smart náramku. Môžete ním dokonca aj platiť 03 - Modified: 2023-04-10 09:09:13 - Feat.: 1 - Title: Za naozaj málo peňazí dostanete lepší displej s obľúbenou funkciou. Smart náramok je tu v novej generácii 04 - Modified: 2023-03-23 12:26:17 - Feat.: 1 - Title: Extrémny luxus. Huawei predstavil smart hodinky Watch Ultimate, čínska cena vyrazí dych
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 04 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:19