Daniela Sabová, Matúš Kička, Daniela Sabová, Pavol Šilla
StoryEditor

Rekonštrukcia námestia v Prešove: Priestor sa páči najmä mladým, tvrdí architekt

23.09.2018, 15:00
Vnútorný priestor Nákupného strediska Centrum nemal charakter námestia, bol to súbor trávnatých a spevnených plôch, chodníkov, schodísk okolo ktorého boli zorganizované priestory obchodov a služieb.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE-ZA-AR. O Cenu verejnosti môžete hlasovať TU.

CE-ZA-AR 2018

​Úlohu pretvoriť Námestie Centrum dostal ateliér zerozero. "Architektonický koncept strediska služieb architekta Osvalda bol veľmi funkčný a bol pre nás východiskom pre náš vstup do územia. Prehodnotili sme však zásadne charakter vnútorného priestoru a dali sme mu charakter materiálovo jednotnej verejnej plochy," tvrdí architekt Irakli Eristavi. 

"Navrhli sme zvlnený betónový koberec s pravidelným rastrom štyridsiatich dvoch agátov, zabezpečujúcim tieň a prítomnosť prírodného elementu. Doplnili sme mobiliár, drobnú architektúru a tri vodné prvky-fontány."

V mestách sa neustále diskutuje o zelených plochách. V tomto prípade sa neudržiavaná zeleň nahradila spevnenými plochami, no podľa architekta je prírodný element nového námestia ešte intenzívnejšie ako to bolo v pôvodnom riešení. "Raster stromov na materiálovo jednotnej priemetni „betónového koberca“ má podľa nášho názoru mimoriadnu výtvarnú kvalitu."

Pozrite si, ako sa zmenilo Námestie Centrum, Sídlisko III v Prešove: 

Dôležitou úlohou pre architektov bolo prepojiť rôzne výškové úrovne do jedného celku. Podarilo sa to vložením "koberca“, ktorý v sebe integruje komunikačné, zhromažďovacie plochy a plochy určené na oddych. 

"Rozdielne výškové úrovne medzi komunikáciami sprístupňujúcimi jednotlivé prevádzky a trávnatými plochami vytvárali komunikačné bariéry. Vytvárali aj určité nevyužívané „zákutia“. 

Pôvodná fontána bola roky nefunkčná, a celkovo priestor vykazoval nedostatky s ohľadom na zlý technický stav, komunikácii, oporných múrikov a schodísk. Priestor nemal pobytový charakter, a jeho jedinou funkciou bol naozaj iba tranzit. Zjednotenie výškových úrovní umožňuje slobodný pohyb rovnako ako pobyt ľudí všetkých vekových kategórii.

"Vodný prvok, má charakter troch lineárnych prvkov s tryskami zabezpečujúcimi výstrek vody do výšky. Tri prvky sú rozmiestnené v rôznych častiach verejného priestoru,využívajú vodu čerpanú priamo na mieste, zabezpečujú vlhkosť ale aj určitý akustický vnem. Najväčšiu radosť z nich majú malí návštevníci, ktorým striekajúca voda sprostredkúva veľké zážitky," tvrdí architekt. 

Architekt verí, že na nové námestie si už obyvatelia mesta zvykli a využívajú ho. "Týka sa to najmä mladšej generácie a ľudí otvorených novým veciam, bez zbytočnej nostalgie nad tým čo bolo v minulosti.

Som presvedčený, že naše riešenie danému miestu prospelo, je z neho plnohodnotný mestský verejný priestor. Priestor v ktorom sa toho veľa deje. Relax, šport, bežný pohyb ľudí ale i koncerty a rôzne spoločenské podujatia."

Ak chcete podporiť Námestie Centrum v Prešove a hlasovať za toto dielo v súťaži Hospodárskych novín o Cenu verejnosti, môžete tak urobiť TU: 

Námestie Centrum, Sídlisko III

adresa: Prešov

autori: Irakli Eristavi, Pavol Šilla spolupráca: Martin Jančok

fotografie: Daniela Sabová, Matúš Kička, Daniela Sabová, Pavol Šilla

01 - Modified: 2024-04-13 07:07:07 - Feat.: - Title: Ministerstvo obrany podpísalo zmluvu na obnovu budovy v prešovských kasárňach za takmer dva milióny 02 - Modified: 2024-03-19 11:34:09 - Feat.: - Title: V Prešove by mohla vzniknúť nová nemocnica. V súčasnosti sa preverujú možnosti 03 - Modified: 2024-03-05 13:41:46 - Feat.: - Title: V Prešove vybudujú nový most, bude sa podobať na bratislavský Most Apollo 04 - Modified: 2024-03-05 13:16:22 - Feat.: - Title: Prešovský mestský poslanec Dupkala dostal za korupciu päť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-03-01 11:34:50 - Feat.: - Title: Fico začal svoje turné k MDŽ. Vychvaľoval Rusko, na mítingu zazneli piesne ukrajinskej speváčky Ruslany
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:01