StoryEditor

Interiér roku 2017: Pozrite si najlepšie realizácie v Česku a na Slovensku

19.04.2018, 14:15
Autor:
řezřez
Tretieho ročníka súťaže Interiér roku 2017 sa zúčastnil rekordný počet 178 projektov z Českej a Slovenskej republiky. Je to o 51 viac ako vlani.

Ceny najlepším odovzali už tradične v Centre súčasného umenia DOX, píše iDnes.cz. Súťaž Interiér roku, ktorú organizuje Inštitút bytového dizajnu pre českých a slovenských architektov a bytových dizajnérov, vyberá najlepšie interiéry.

Porota hodnotí diela v štyroch kategóriách: súkromný interiér novostavba a rekonštrukcie, verejný interiér I (reštaurácie, hotely a iné ubytovacie zariadenia) a verejný interiér II. (Obchody, kancelárie, školy, škôlky, ďalšie verejné priestory), opäť novostavba a rekonštrukcie.

Hodnotila medzinárodná porota, so slovenským zastúpením

Tento rok udelili tiež Cenu novinárov a Cenu generálneho partnera Velux. Víťaza určila osemnásťčlenná medzinárodná odborná porota pod vedením profesora Jiřího Pelcla, vedľa Čechov tu zasadol aj slovenský a taliansky zástupca či dvaja architekti z Portugalska.

Okrem architektov a interiérových dizajnérov boli členmi poroty aj umelci z oblasti vizuálnej kultúry, napríklad filmová režisérka a producentka MgA. Hana Třeštíková, maliar a pedagóg MgA. David Saudek či výtvarník Pasta Oner.

​To preto, aby výsledky zohľadňovali aj využitie farieb či rôznych kreatívnych prvkov. V tomto roku sa pomerne výrazne presadili ženy. Dôvod? Možno majú bližšie k riešeniu interiérov a dokážu sa lepšie vcítiť do potrieb klientov.

Výsledky súťaže Interiér roku 2017

Absolútny víťaz naprieč kategóriami:

Moderný dom v tvare srdca, Havlíčkův Brod, Autor: Ing. arch. Daniela Polubědovová, štúdio Daniela Polubědovová.

"Zadanie investora a jeho koncová parcela svojou polohou aj tvarom boli impulzom a inšpiráciou k vytvoreniu organickej formy pre nový rodinný dom. Projektu sme začali od prvej chvíle hovoriť 'srdce', pretože vzniknutý pôdorys tento tvar zreteľne evokuje," vysvetľuje Daniela Polubědovová.

Navrhla nielen architektonickú podobu domu, ale aj celý interiér a dokonca aj záhradu. Každý detail je starostlivo vypracovaný a zodpovedá celkovému konceptu.

"Prírodné motívy sa premietli aj do vybavenia interiéru nielen vo výbere zvoleného materiálu a farieb, ako sú staré drevo, prírodný kameň, drevené masívne fošne, odtiene svetlo zelenej, blankytne modrej či temnej zelenej, ale aj vo tvarosloví dizajnových prvkov," opisuje autorka.

Súkromný interiér - Novostavba

Víťaz kategórie:

Filip Šlapal

​Moderný dom v tvare srdca, Havlíčkův Brod, autor: Ing. arch. Daniela Polubědovová, štúdio Daniela Polubědovová.

Finalisti:

Archív súťaže Interiér roku

​Dom so sedlovou strechou, Neveklov, autori: MgA. Michal Kunc, štúdio Atelier Kunc Architects, spolupráca Ing. arch. Alžběta Vrabcová, štúdio DMAE Architects.​ Archív súťaže Interiér roku

​Dom v Šáreckom údolí s doplnkami podľa ročných období, Praha, autor: Ing. arch. Hana Davidová s štúdiom Flatwhite.

Súkromný interiér - Rekonštrukcia

Víťaz kategórie:

Archív súťaže Interiér roku

​Dva domy, srnky a stromy, južné Čechy, autor: Ing. arch. Lenka Míková, štúdio Lenka Míková

Finalisti:

Moderný rodinný dom z vegetariánskej jedálne, Levoča, autor: Ing. arch. Richard Kráľovič, štúdio Richard Kráľovič Architekti

Panelákový byt s výhľadom, Praha, autor: MgA. Markéta Zdebská, štúdio BY Architects

Verejný interiér I

Víťaz kategórie:

Archív súťaže Interiér roku

Štajnhaus, Mikulov Autor: Ing. arch. Ján Hora, štúdio ORA

Finalisti:

Reštaurácia Kantína, Praha Autor: akad. arch. Rudolf Netík Hostel & Café Long Story Short, Olomouc, autor: Denisa Strmisková, štúdio Denisa Strmisková

Verejný interiér II

Víťaz kategórie:

Archív súťaže Best of Realty

Kostel svatého Václava, Sazovice, autor: Ing. arch. Marek Štěpán, štúdio Ateliér Štěpán.

Finalisti:

Showroom My dva, Brno, autor: Ing. arch. Ondřej Chybík, štúdio Chybík + Kristof Associated Architects.

Archív súťaže Interiér roku

​Knižnica gymnázia, Třeboň, autor: Ing. Arch. Barbora Weinzettlová, štúdio Atelier 111 Architekti.

Cena novinárov

Víťaz kategórie:

Archív súťaže Interiér roku

​Hostel & Café Long Story Short, Olomouc, autor: Denisa Strmisková, štúdio Denisa Strmisková

Finalisti:

Dva domy, srnky a stromy, južné Čechy, autor: Ing. arch. Lenka Míková, štúdio Lenka Míková

Kostol svätého Václava, Sazovice, autor: Ing. arch. Marek Štěpán, štúdio Ateliér Štěpán

Cena generálneho partnera Velux

Víťaz:

Chata s bazénom v Orlických horách, Čenkovice, autor: Magda Stolková, štúdio Mag Design

Finalisti:

Štajnhaus, Mikulov, autor: Ing. arch Jan Hora, štúdio ORA

Moderný rodinný dom z vegetariánskej jedálne, Levoča, autor: Ing. arch. Richard Kráľovič, štúdio Richard Kráľovič Architekti

Kvalitný interiér zlepší aj pracovný výkon

Súťaž Interiér roka popularizuje profesiu architektov a interiérových dizajnérov. V oblasti verejného interiéri nastal v tomto ročníku veľký posun v interiéroch kancelárií a obchodných priestorov.

Investori si začínajú uvedomovať, že kvalitné a príjemné pracovné prostredie môže pozitívne ovplyvniť výkon zamestnancov a do detailu navrhnutý obchod zase zvýšiť tržby a záujem klientov.

Záštitu nad tretím ročníkom súťaže Interiér roka poskytlo ministerstvo priemyslu a obchodu, ministerstvo kultúry a primátorka hl. mesta Prahy. Ako symbol ocenenia boli v tomto roku odovzdané unikátne sklenené vázy navrhnuté Václavom Mlynářem a Jakubom Pollágom zo štúdia deForm a vyrobené v sklárni Bomm.

01 - Modified: 2017-10-05 19:29:28 - Feat.: 0 - Title: Víťazi CE-ZA-AR 2017: Toto je najkrajšia slovenská architektúra
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:14