Wikipedia
StoryEditor

Deravé džínsy a tenisky hoďte do koša a oblečte si sukňu a lodičky, odkazuje ženám návrhár

02.02.2018, 08:00
Autor:
ČTKČTK
Takmer 80-ročný návrhár bojuje proti všednosti a radí ženám, aby na niektoré výstrelky radšej zabudli.

V roku 1963 ho francúzsky časopis Paris Match označil za sovietskeho Christiana Diora. O pol storočia neskôr Slava Zajcev vytvára kolekciu živých farieb inšpirovanú ruským folklórom.

Ruský návrhár sa preslávil vo svete svojimi šaty so žiarivými motívmi tradičných ruských šatiek. Vo svojich 79 rokoch hovorí, že neprestal bojovať proti "všednej šedi", ale vo svojom Dome módy, šesťposchodovej budove v centre Moskvy, sám prijal redaktora agentúry AFP v čiernom.

Zajcev za svoju kariéru vytvoril viac ako tisíc modelov. "Svojimi šaty by som mohol zaplniť celé Červené námestie," žartuje tento cár sovietskej módy, ako ho v roku 1988 pomenoval časopis Vogue.

A čo Zajcev radí ženám? "Deravé džínsy a tenisky hoďte do koša a oblečte si sukňu a črievice na podpätku."

Chlapec z ruského mestečka dobyl Tokio aj Paríž

Zajcev spomína na svoje detstvo v meste Ivanovo na severovýchode od Moskvy, ďaleko od pódií Paríža, New Yorku a Tokia, ktoré dobyl, akonáhle vstúpil do sveta módy.

"Keď som bol malý, naučila ma matka vyšívať, aby som sa netúlal bezcieľne po uliciach. Po večeroch sme s kamarátmi trhali kvety na Leninovej triede, aby sme ich kreslili a potom vyšívali. Tak som vstúpil do sveta umenia," zveruje sa návrhár.

Pochádzal zo skromných pomerov a najprv študoval strednú technickú školu so zameraním na chémiu, potom nastúpil na Textilný inštitút v Moskve, kde študovali budúci technici textiliek.

Na prestížne univerzity sa nemohol dostať, pretože jeho otca za vojny zajali Nemci a po vojne ho sovietsky režim považoval za zradcu. Bol odsúdený na desať rokov nútených prác.

Sovietske úrady ho zakazovali. Kvôli jasným farbám

V roku 1962 sovietske úrady Zajcevovi zakázali jeho prvú kolekciu pracovného oblečenia pre robotníčky so sukňami. Dizajnér sa inšpiroval kvetinovými motívmi tradičných ruských šatiek. Uniformy mali mať pestrofarebnú obuv. 

"Farby boli príliš živé a kontrastovali sa všednou šedou, kedy sa nikto nesmel líšiť od ostatných," hovorí. Kolekcia však vzbudila záujem západných médií. V roku 1963 Paris Match ako prvý časopis na Západe predstavil Zajceva ako priekopníka sovietskej módy.

Zajceva ale kvôli jeho kontaktom so západnými návrhármi sledovala KGB a nesmel opustiť krajinu. Jeho prvá kolekcia cestovala do zahraničia sama.

"Nechápal som to. Aké štátne tajomstvo by som tak mohol svojim zahraničným kolegom prezradiť? Vďaka Bohu sú tie časy už za nami," podotýka Zajcev.

Peniaze priťahujú peniaze, povedal mu Pierre Cardin v kasíne

S pohnutím ale spomína aj na svoje prvé cesty do zahraničia, kde bolo všetko iné, vrátane toho, ako sa ľudia obliekali. "Žiadna šeď, žiadny smútok a žiadne klišé," hovorí. V roku 1966 ho v Bulharsku francúzsky návrhár Pierre Cardin vzal do kasína.

"Cardin mi dal päť dolárov a ja som ich hneď prehral. On vyhral 50, neskôr 500. Peniaze priťahujú peniaze, povedal mi vtedy. A my sme ich išli minúť do reštaurácie," spomína Zajcev.

"Mňa ale peniaze nezaujímali, aj dnes ma nechávajú ľahostajným," dodáva. Hoci čoskoro bude mať 80 rokov, uisťuje, že nespí viac ako päť hodín denne a pracuje s najmodernejšími počítačmi, aby vytváral nové ornamenty pre svoje látky.

K jeho zákazníkom patria ruské filmové hviezdy a speváci. Obliekal aj bývalú manželku Vladimira Putina Ljudmilu. V novembri predstavil v Moskve svoju kolekciu pre tohtoročnú jar a leto.

Použil v nej sofistikované technológie numerickej tlače textilu, aby vyrobil látky inšpirované šatkami z mestečka Pavlovskij Posad, ležiaceho východne od Moskvy.

Druhá časť jeho kolekcie s modelmi vysokého krajčírstva z hodvábu a zamatu je venovaná štýlu newlook Christiana Diora zo 40. rokov.

01 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Novostavba nad Žilinou: Pozrite si úchvatnú a premyslenú realizáciu domu, ktorý spolupracuje s terénom 02 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Byt si šikovná žena zrekonštruovala aj bez búrania, stačili jej dobré nápady 03 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 04 - Modified: 2024-04-30 12:06:00 - Feat.: - Title: Cupra vylepšila svoje bestsellery. Zásadné dizajnové novinky môžu rozdeliť fanúšikov 05 - Modified: 2024-05-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ekosystém násobne zvyšuje ziskovosť a zlepšuje vzťah so zákazníkom, nielen v realitách
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. máj 2024 03:43