StoryEditor

Apple je zastaralý a dochádza mu dych. Čínsky miliardár sa obul do giganta

09.05.2016, 19:54

Apple je zastaraný a rezignoval na technické inovácie. V rozhovore pre stanicu CNBC to vyhlásil miliardár Jia Yueting, šéf skupiny LeEco, ktorá má neuveriteľne široký záber.

Okrem streamovacích služieb ponúka smartfóny, televíziu, horské bicykle a dokonca uviedla aj vlastný elektromobil. Vlani LeEco (pôvodne LeTV) v segmente inteligentných telefónov zaujala uvedením vôbec prvého smartfónu so symetrickým USB-C konektorom.

Pred viac ako rokom uvedené trio smartfónov LeTV One, One Pro a LeTV Max zaujalo tiež minimálnymi okrajmi po stranách displeja, celkovo špičkovou výbavou a tiež prívetivou cenou.

Poriadne sa do nich obul

Ešte pred oficiálnym uvedením sa šéf firmy stihol na svojom Weibo účte vymedziť voči Applu, keď ho označil za obmedzenú spoločnosť brzdiaci technické inovácie. Firma podľa neho tiež brzdí vývojársku komunitu svojim uzavretým operačným systémom iOS. Firmu dokonca prirovnal k Adolfovi Hitlerovi.

Približne po roku sa situácia opakuje. LeEco nedávno uviedla trojicu nových smartfónov Le 2, Le 2 Pro a Le Max 2 (k videniu boli už na CES), ktorým opäť patrí zaujímavé prvenstvo.

Postrádajú totiž 3,5mm audio jack, teda dodnes úplne nevyhnutný konektor snáď všetkých smartfónov.

Je to pritom práve budúci iPhone, s ktorým sa absencia slúchadlového jacku už mnohokrát skloňovala a všetko nasvedčuje tomu, že jeho funkciu plne prevezme zmenšené proprietárne rozhranie Lightning.

Jia Yueting sa v rozhovore opäť do kalifornskej spoločnosti poriadne obul. Produkty s logom Applu označil za prežité, postavené na základe zastaraných návrhov a navyše rýchlo starnúcim operačným systémom.

Ako dôkaz slabnúcej pozície Applu citoval prepad predajov v Číne a tiež uvedenie iPhonu SE, ktorý je vraj len hardvérovo vylepšený iPhone 5s v rovnakom kabáte. Technicky je podľa neho novinka na veľmi nízkej úrovni a dokonca model SE označuje za produkt, ktorý vôbec nemal vzniknúť.

Technologicky špičkové riešenia

Práve nový štvorpalcový iPhone však môže podľa prvých signálov spomaliť slabnúci predaj iPhonov 6s. Dopyt po kompaktných a výkonných smartfónoch teda zrejme stále existuje.

Model SE je navyše prístrojom, ktorý v podstate nemá konkurenciu, tak malé a zároveň výkonné smartfóny totiž už nikto nevyrába. Jediným možným receptom k obnoveniu rastu Applu vidí Yueting v opustení vlastného ekosystému iOS, čo je ďalší pomerne svojrázny názor.

Apple by mal ako priemyselný líder ponúkať len technologicky špičkové zariadenia, čo sa podľa šéfa LeEco nedeje. Koncept, ktorý Apple nastolil uvedením prvého iPhonu, dnes vraj už nefunguje.

Možno si len ťažko predstaviť, že sa návrhy šéfa LeEco budú v Cupertino nejako vážnejšie zaoberať. Rozhovor pre CNBC prebehol tesne pred ohlásením oficiálnych hospodárskych výsledkov Applu za druhý fiškálny kvartál.

Počas neho sa gigantovi nedarilo, predaje iPhonov sa medziročne prepadli o 10 miliónov kusov a klesali aj predaja iPadov a počítačov. Znepokojivou informáciou pre investorov bolo, že firme vôbec prvýkrát za posledných 13 rokov klesli príjmy.

Pozrite si videorecenziu noviniek od iPhonu od Drahomíra Pioka:

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:21