StoryEditor

Napísali o... Františkovi Doskočilovi

07.10.2005, 00:00

- Keď si (Doskočil) Lojzov zať, musíš byť rovnako poctivý ako on. Veď Lojzo sa už postará o to, aby si bol dobrý súdruh. (Predsedníčka základnej organizácie komunistickej strany hotela International, 1970)

- ... zatýkam Františka Doskočila ako obvineného z trestného činu vyzvedačstva, pretože na základe zistených skutočností je dostatočne odôvodnený záver, že menovaný vyzvedal štátne tajomstvá v úmysle vyzradiť ich cudzej moci... (z uznesenia Úradu federálneho ministerstva vnútra pre vyšetrovanie protiústavnej činnosti, 1990)

- Mladý Doskočil bol formovaný komunistickým režimom päťdesiatych a šesťdesiatych rokov. Skoro poznal dvojakosť verejného i osobného života - stretla sa v ňom politická indoktrinácia, ktorej bol vystavený v škole, s náboženstvom. Komunistický nihilizmus so slobodnou kultúrou, dostupnou vďaka rozhlasu a televízii z blízkeho Rakúska a Nemecka. Výsledkom bola - ako v mnohých iných prípadoch - absolútna nedôvera v akékoľvek autority. (Pavel Žáček, Reflex 47/2004)

- Formálne, nie však faktické ocenenie jeho (Doskočilovej) činnosti prišlo až v lete 1993 so zákonom o protiprávnosti komunistického režimu a o odpore proti nemu. Ten vyhlásil formu odporu "v spojení s cudzou demokratickou mocnosťou" za legitímnu, spravodlivú, morálne oprávnenú a hodnú úcty. Verejnej satisfakcie sa s ohľadom na záväzok desaťročnej mlčanlivosti môže dočkať až teraz. (Pavel Žáček, Reflex 47/2004)

- Dlhé roky predstieral úprimnú oddanosť komunistickému režimu a zároveň pracoval pre americkú spravodajskú službu CIA. Jeho príbeh je plnokrvný triler. (Ivan Brožík, Slovenský rozhlas, 2005)

- Keď sa môj manžel vracal z ciest na Západ s jahodami a iným ovocím, ktoré sme nemali, vedela som, že nebude celkom pravda, čo nám tvrdila strana, že sme najlepšou krajinou na svete. (Marta Doskočilová, The Prague Post, 2005)

- Pozri, čo všetko si urobil a čo si za to dostal? Zničené zdravie. (Deti Františka Doskočila, The Prague Post, 2005)

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. máj 2024 03:11