Tatranský ľadový dóm FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode

13.04.2024, 19:58
Autor:
TASRTASR

Návštevníci podľa manažéra horského strediska zhodnotili, že išlo o najkrajšiu stavbu v doterajšej histórii atrakcie. Páčili sa im umelecké detaily, gotické prvky i korunovačné kreslo.

Návštevníci Vysokých Tatier majú počas tohto víkendu poslednú možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm na Hrebienku, ktorý je tento rok venovaný návšteve kráľovnej Alžbety II. v Tatrách.

Gotické prvky i korunovačné kreslo

Manažér horského strediska Vysoké Tatry Lukáš Brodanský uviedol, že v atrakcii zaznamenali rekordnú návštevnosť. Od pondelka sa ľadový chrám začne roztápať vo voľnej prírode.

"Dóm sme otvorili 17. novembra 2023, sezóna trvala presne 150 dní a uzavrieme ho v nedeľu 14. apríla. Počas tohto obdobia sme v ľadovom chráme privítali niekoľko desiatok tisíc návštevníkov, rozdali sme 155 pamätných zberateľských guličiek, mali sme tu dve svadby a 13 koncertov," priblížil Brodanský.

image

Tatry nie sú Alpy, tam by sme si takýto hotel nemohli dovoliť. Redaktor z britského The Guardian navštívil slovenské veľhory

Návštevníci podľa neho zhodnotili, že išlo o najkrajšiu stavbu v doterajšej histórii atrakcie. Páčili sa im umelecké detaily, gotické prvky i korunovačné kreslo.

História britskej kráľovskej rodiny

"Ocenili napríklad aj to, že je stavba prepojená s históriou britskej kráľovskej rodiny a s originálom chrámu Westminster Abbey v Londýne," dodal Brodanský.

Návštevnosť chrámu podľa neho stúpla o desať percent oproti minulému roku a podarilo sa pokoriť aj čísla z doposiaľ rekordného roku 2019. Upozornil, že vďaka tomu zaznamenali vyššie čísla aj v iných zariadeniach cestovného ruchu v okolí.

Ľad je vyrobený z obyčajnej pitnej vody, v pondelok v kupole vypnú chladenie a pomocou žeriavu odstránia stan. V priebehu dvoch až štyroch týždňov sa chrám na voľnej ploche roztopí.

image

Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety

"Ľadový dóm bol vysoký 11,5 metra, bude teda ohradený, aby jeho postupné topenie bolo bezpečné. Je to taký nostalgický moment, ale teší nás tá rekordná návštevnosť. Je to pre nás symbol, že malo zmysel zrealizovať to na pol roka," skonštatoval Brodanský s tým, že ľad na nový chrám objednali už v januári a predpokladá, že stavbu sprístupnia opäť v novembri.

 

 

01 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe 03 - Modified: 2024-03-08 20:32:19 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách boli ohlásené tri pády lavín, informuje Horská záchranná služba 04 - Modified: 2024-02-24 18:07:47 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách zachraňovali poľských skialpinistov spod lavíny 05 - Modified: 2024-02-18 13:43:13 - Feat.: - Title: V Tatrách platí druhý lavínový stupeň, na horách očakávajú slnečné počasie
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 09:54