StoryEditor

Kde sa ohriať v zime? Pozrite si päť tipov na dovolenku pri mori, ktorá vás nezruinuje

06.03.2024, 16:00
  • Tohtoročná zima nepatrí medzi najchladnejšie, avšak k pohode pri mori to má stále veľmi ďaleko.
  • Preto je práve teraz ideálny čas vyraziť za teplom a zážitkami do zahraničia. A bez toho, aby vás to finančne zruinovalo.
  • Spoznajte tropický raj s nekonečnými plážami so svetlým pieskom a palmami, teplom a latinskoamerickými rytmami či jeden zo symbolov nekončiaceho príjemného podnebia.
  • Prečítajte si tipy na teplú zimnú dovolenku, ktoré priniesol portál iDnes.cz.

Sadnúť do lietadla a o pár hodín byť pri teplom mori pod neustále svietiacim slnkom. Nie je to skvelá predstava? Pritom splnenie takého sna nie je až také nákladné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pozrite sa na naše tipy na nezabudnuteľnú zimnú dovolenku, ktorá nezruinuje vašu peňaženku.

image

Mesto tulipánov, kanálov, Anny Frankovej, umenia a marihuany. Spoznajte Amsterdam v low cost verzii

Možno vás tento rok aj kvôli nedostatku snehu neláka lyžovanie a radšej by ste zamierili do nejakého prímorského letoviska. Na pláž pod palmami, na miesta, kde je aj v januári a februári teplo na krátke nohavice a rukávy.

Prinášame vám päticu preverených lokalít, kde máte aj v zime zaručené, že bude teplo. Tentokrát však vynecháme už známe lokality, akými sú Kanárske ostrovy, Dubaj či africké pobrežie Egypta, a zamierime do trocha netradičných miest.

Pri Červenom mori

Červené more patrí medzi najteplejšie oblasti sveta a na zimnú dovolenku je ako stvorené. Veľká väčšina turistov mieri hlavne do egyptských letovísk Hurghada a Marsa Alam, prípadne do Šarm aš-Šajchu na Sinajskom polostrove. Tentokrát to skúste inak.

Akabský záliv Červeného mora medzi Sinajským a Arabským polostrovom patrí štyrom štátom: Egyptu, Izraelu, Jordánsku a Saudskej Arábii. Turisticky dostupné sú teraz všetky.

Hlavnými príjazdovými miestami sú izraelský Eilat, mesto Akaba v Jordánsku a egyptská Taba. Čaká tu na vás naozaj suché teplo, niektoré roky tu nespadnú žiadne zrážky. Teplota mora býva v zime nad úrovňou 20 °C.

image

Akabský záliv, Eilat SNÍMKA: Pixabay

Čím lepšie si pobyt naplánujete, tým viac peňazí ušetríte. V Izraeli je veľmi draho, pritom pomer cena/výkon nebýva práve optimálny. Po prílete do Eilatu sa však nemusíte zdržiavať administratívou.

Jordánsko, a najmä Egypt, sú oveľa lacnejšie, ale pre vstup do Jordánska musíte zaplatiť vízum, prípadne si zaobstarať Jordan Pass (viac na www.jordanpass.jo).

A pre prechod hranice z Izraela do Egypta a späť si zase veľmi dobre skontrolujte izraelské výstupné poplatky a ďalšie podmienky.

image

Akabský záliv, Eilat SNÍMKA: Pixabay

Saudská Arábia sa nedávno otvorila svetu prostredníctvom turistických víz, ktoré je možné získať buď vopred online, alebo na medzinárodných letiskách. V oboch prípadoch vás vyjde poplatok na v prepočte cca 125 eur.

  • Ako cestovať?

Využite letecké spojenie do Eilatu (Wizz Air z Viedne) či Akaby (Ryanair z Viedne, Wizz Air z Budapešti). Možnosťou sú aj letecké spoje do Tel Avivu či Ammánu Wizz Air-om. Avšak cesta k moru potom trvá asi päť hodín autobusom.

Florida

Americká Florida, jeden zo symbolov nekončiaceho príjemného podnebia, je dostupná priamymi letmi (cca deväť hodín) z väčšiny veľkých európskych letísk.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 62% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-26 13:21:32 - Feat.: 0 - Title: Vychutnajte si čaro zimnej krajiny na bežkách a skialpoch: Toto všetko by ste však o nich mali vedieť 02 - Modified: 2022-11-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Malajzia, Afrika či India: Exotické Vianoce nemusia stáť majetok a v zážitkoch sa im máločo vyrovná 03 - Modified: 2022-11-29 07:06:32 - Feat.: 0 - Title: Najpôsobivejšie slovenské kalvárie: Nič krajšie a povznášajúcejšie zo Slovenska už dnes neuvidíte
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:10