StoryEditor

Mesto tulipánov, kanálov, Anny Frankovej, umenia a marihuany. Spoznajte Amsterdam v low cost verzii

12.07.2023, 07:30
  • Ak hľadáte výlet do zahraničia, kde vás na jednom mieste čaká nielen záplava kultúry, architektúry a zážitkov, ale aj netradičných vyhliadok, máme pre vás tip.
  • Amsterdam je miestom, ktoré vás v žiadnych ohľadoch nesklame.
  • Prečítajte si cestovateľský článok plný rád a odporúčaní, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Veterné mlyny, bicykle a tulipány, ale aj marihuana a legálna prostitúcia. Ťažko by ste v Európe hľadalo rozmanitejšie miesto, než je Amsterdam. Prehnané plánovanie návštevy tejto holandskej metropoly nie je nutné.

Vďaka všetkým krásam mesto oslní aj nepripraveného turistu, a to v akomkoľvek počasí a s akýmkoľvek obnosom peňazí vo vrecku. Cestovania do atraktívnych lokalít sa nechceme vzdať ani počas obdobia rastúcich cien, a tak hľadáme najlacnejšie možné riešenia. 

V galérii sa prejdite úchvatným Amsterdamom v obrazoch:

Ako jedno z nich sa ukazuje výber leteniek do iného holandského mesta. Zatiaľ čo z Viedne do Amsterdamu zoženiete spiatočné letenky za zhruba 220 eur, z Prahy to bude v prepočte za 200 až 250 eur. 

image

Najpôsobivejšie slovenské kalvárie: Nič krajšie a povznášajúcejšie zo Slovenska už dnes neuvidíte

Skupinovo preto skupujeme značnú časť lietadla a plánujeme, čo všetko chceme v Amsterdame vidieť. A že je z čoho vyberať. Jesenné kvetinové trhy, múzeá plné diel svetovo uznávaných umelcov, plavba po kanáloch, jazda na bicykloch a pre odvážnejších aj coffee shopy – miesta, kde je možné legálne konzumovať marihuanu.

Popoludnie v Eindhovene

Výlet začíname na ruzyňskom letisku (už nesie názov Letisko Václava Havla, pozn. red.), kde dve hodiny pred naším odletom horia svetlá na odletovej dráhe. Trpezlivo však vyčkávame pri veľkých šachových figúrkach vo vestibule a onedlho sa dočkáme otvorenia „gate-u“.

Pevne veríme, že problémov už stačilo a užívame si asi hodinový let do Eindhovenu. Po prílete kupujeme ešte v letiskovej hale v automate lístky na mestskú hromadnú dopravu (do centra postačí lístok za štyri eurá) a s davom sa vydávame k zastávke autobusu, ktorý nás asi za tridsať minút zavezie do centra. A sme nadšení.

Krásne rodinné domčeky, čisté a upratané ulice a bohaté vianočné osvetlenie na nás pôsobia čarovne. S dievčenskou časťou skupiny sa vydávame po pamiatkach, mužská polovica hľadá prvý coffee shop.

Aby sme nezakončili deň smutne, s padajúcou tmou sa rozhodneme navštíviť mestskú časť De Wallen, známu skôr ako štvrť červených lucerien, kde sa legálne prevádzkuje prostitúcia.

Centrum Eindhovenu je malé, prejsť ho dokážeme ani nie za hodinu. Za zmienku stojí moderná architektúra, ktorá presakuje celým mestom alebo historický kostol svätej Kataríny. V tomto meste tiež ochutnávame prvé kúsky holandskej kuchyne, napríklad bitterbals – krokety plnené mletým hovädzím mäsom, ktoré sú v predaji v - pre Holandsko typických - automatoch na teplé jedlo. Za euro či dve je možné vybrať si aj klasické zemiakové krokety, syrové taštičky kaassoufles a mnoho ďalšieho.

Zažívame aj tradičnú svetelnú show, festival svetla Glow, ktorý vždy v novembri predstavuje po celom meste desiatky svetelných projektov od dizajnérov z celého sveta.

Časť zhruba šesťkilometrovej trasy prechádzame aj my, poslednú inštaláciu vrátane videoprojekcie na vysokých panelových domoch stíhame ešte v blízkosti stanice. Do poslednej chvíle tak máme v Eindhovene nabitý program.

Cesta do Amsterdamu

Eindhoven je železničným uzlom, z ktorého vychádzajú spoje do všetkých významných miest po celej krajine, teda aj do Amsterdamu. Na stanici kupujeme lístky (jedna cesta vyjde dvadsať eur, zľavy pre študentov na cestovné v Holandsku nie sú) a prechádzame k nástupištiam.

Nájsť správny vlak je ľahké, v prípade nejasností však nie je problém obrátiť sa na miestny personál. Vlak odchádza na minútu presne a o polhodinu sa ocitáme v hlavnom meste.

Prichádzame už po tme, o to viac nás však prekvapí, aké krásne toto mesto je. Už samotná budova hlavnej stanice je zaujímavým architektonickým výtvorom. Prechádzame niekoľko priľahlých ulíc a o pár minút sa ocitáme pri hosteli, čo je ďalšia ekonomická voľba tohto výletu.

Zatiaľ čo noc v hoteli v centre vyjde v prepočte na prilbližne 160 eur, v hosteli len pár krokov od stredu mesta je možné nocľah zohnať aj štyrikrát lacnejšie.

Domy v Amsterdame sú úzke a vysoké, čo pociťujeme hneď po našom príchode, keď sa musíme s batožinou dostať na jedno z najvyšších poschodí. Cvičenie tým máme za sebou a vyrážame von za nočným Amsterdamom.

Ak sme boli nadšení už na stanici, pre naše pocity v priebehu tejto prechádzky niet slov. Osvetlené kanály, štýlové domy, bicykle na každom rohu a priateľskí ľudia aj v chladnom jesennom počasí, to všetko ako by bolo z iného sveta, než aký ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-26 13:21:32 - Feat.: 0 - Title: Vychutnajte si čaro zimnej krajiny na bežkách a skialpoch: Toto všetko by ste však o nich mali vedieť 02 - Modified: 2022-11-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Malajzia, Afrika či India: Exotické Vianoce nemusia stáť majetok a v zážitkoch sa im máločo vyrovná 03 - Modified: 2022-11-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrat do Bulharska. Láka nás more, história i vína
01 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Okukovanie dám je populárny, neškodný a lichotivý spôsob trávenia času. Znázorňuje slávna fotka, ktorá sa stala ikonou feministiek
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 22:39