Kto hľadá skutočné Grécko, mal by navštíviť Karpathos, kde aj napriek rozvoju turizmu miestni obyvatelia ctia a dodržiavajú svoje staré tradície. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Grécke ostrovy: Čo si nenechať ujsť a na aké ceny sa treba pripraviť?

23.06.2022, 00:00
  • Dvanásť väčších a ďalších asi stopäťdesiat menších ostrovov ležiacich v Egejskom mori medzi Krétou a tureckým pobrežím – to sú Dodekanské ostrovy.
  • Najznámejšie sú Rhodos a Kos. Avšak aj Karpathos či Kalimnos majú veľa čo ponúknuť.
  • Kam sa vydať, aby ste si užili najkrajšiu dovolenku a koľko vás to bude stáť? 

Medzi tunajšími dovolenkármi je v rámci súostrovia jedným z najžiadanejších Rhodos. Je rôznorodý a dokáže každému ponúknuť dovolenku presne podľa jeho gusta. Najviac letovísk nájdete na východnom pobreží, predovšetkým medzi hlavným mestom a Lindosom, čo sú mimochodom dve staroveké centrá Rhodosu.

„Prímorská dedinka Stegna je letovisko s príjemnou atmosférou a krásnou piesočnato-kamienkovou plážou, ktorá je vhodná pre deti a aj vo vrcholnej sezóne zostáva pomerne pokojná,“ popisuje Blanka Hrubá, výkonná riaditeľka CK Travel Family.

V okolí nájdete ďalšie nádherné pláže (napr. Tsambika, Kokkini Amos, Charaki), niektoré sú prístupné len z mora. „Za poznaním týchto pláží a pozoruhodných morských jaskýň sa môžete vybrať motorovým člnom, dá sa tu prenajať,“ dodáva Hrubá. Smerom k hlavnému mestu hustota zástavby stúpa a pribúdajú hotelové komplexy.

Vitajte v Grécku

Bolo by však chybou zostať iba v hoteli. Nenechajte si ujsť prechádzku starým mestom Rhodos. „Na severe mesta sa stretávajú obe moria, ktoré ostrov obklopujú. Z východu ide o otvorené Stredozemné more a zo západu Egejské - majú aj rôzne hĺbky, takže je medzi nimi krásny farebný prechod,“ dáva ďalší tip Petr Šatný, hovorca CK Alexandria.

V galérii sa prejdite krásami ostrovov:

Milovníci histórie by nemali vynechať ani mestečko Lindos. Tu sa spája antická história so súčasnosťou podobným spôsobom, aký možno nájsť snáď iba v Aténach. „Tak ako hlavnému mestu Grécka, aj Lindosu dominuje na skale vystavaná a zo všetkých strán viditeľná akropola. Nachádzajú sa tu pozostatky chrámu zasväteného Aténe Lindskej a mohutná pevnosť johanitov. Pod ňou je malebné mestečko bielych domčekov a labyrint úzkych spletitých uličiek,“ opisuje Šatný.

Po ceste z hlavného mesta do Lindosu stojí za to urobiť si ešte zastávku v mestečku Kalithea, teda presnejšie v tunajších prímorských kúpeľoch, ktoré prešli rozsiahlou rekonštrukciou. Stačí prejsť bielou bránou bývalých talianskych kúpeľov a dostanete sa do iného sveta – malého až intímneho a tajomného, ​​priam rozprávkového.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 67% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-14 12:31:12 - Feat.: 1 - Title: Z pláže až k oblakom. Dovolenka na Cypre prekvapí neopozeranými plážami aj úchvatnými horami 02 - Modified: 2022-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Džerba nie je len more, pláže a slnko. Čím si najväčší ostrov severnej Afriky po odmlke láka turistov?
01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:17