Najdlhšia visutá lávka sveta Verejnosti sa atrakcia otvorila v piatok, 9. mája 2022. Na obrázku sú prví ľudia, ktorí mostom prešli ešte predtým, než bol oficiálne otvorený verejnosti.
StoryEditor

Prešli sme sa po novej najdlhšej visutej lávke sveta. Je v Česku a takto to dopadlo

10.05.2022, 10:29
  • Redaktor MF DNES mal ako jeden z prvých možnosť prejsť sa po novom najdlhšom lanovom moste na svete, ktorý vznikol na Dolní Morave v okrese Ústí nad Orlicí. Verejnosti sa otvorila v piatok.
  • „Prvých dvadsať metrov chôdze sa nedeje vôbec nič. Idete po moste, ktorý obklopuje les ako dve steny. Potom sa zmenia tri veci. Ocitnete sa vo voľnom priestore, naskytne sa vám krásny výhľad na krajinu a lávka sa pod nohami začne mierne vlniť,“ opisuje svoje dojmy.
  • Vo videu a na fotografiách si pozriete  aj pohľad z aktuálne najdlhšej visutej lávke sveta. 

Chvíľu síce hľadáte rovnováhu, ale po pár metroch sa vibrácie znížia a navyše si na ne rýchlo zvyknete. Potom už človeka čaká iba príjemná prechádzka uprostred krajiny. Zábradlie s výškou meter dvadsať a silné nosné laná vzbudzujú dôveru. Adrenalín to môže byť, ale maximálne pre toho, kto má strach z výšok. Tak by sa dali opísať prvé pocity na aktuálne najdlhšom vysutom moste sveta.

„Bezpečnostné opatrenia? Keby som mal malé dieťa, určite by som ho nenosil na ramenách,“ odporúča Radek Ondruch, majiteľ firmy Taros Nova, ktorá lávku postavila. Nová atrakcia na Dolnej Morave bude otvorená celoročne, obsluha však na ňu bude púšťať maximálne päťsto návštevníkov naraz. Prvých štrnásť dní skúšobnej prevádzky navyše len polovicu.

Obmedzenia

Prevádzku lávky môže zastaviť aj vietor. Ak totiž na začiatku cesty po moste vládlo bezvetrie, uprostred údolia už začne celkom silno fúkať. Pri prekročení limitu sily vetra 72 kilometrov za hodinu sa zatvára.

„Potom už je pre ľudí ťažké sa na lávke udržať,“ uviedol Ondruch. Lávku môže uzavrieť aj silná námraza. Most spája hrebene Slamník a Chlum. Povedie návštevníkov od chaty Slaměnka 95 metrov vysoko nad Mlynským údolím. Svojou dĺžkou 721 metrov je o viac ako 200 metrov dlhší ako doterajší najdlhší peší visutý most sveta, ktorý sa nachádza v Portugalsku.

Za svetový unikát si priplatíte

Pre niektorých potom môže byť trochu výnimočná aj cena za vstup na lávku. Najlacnejšia vstupenka pre dospelého stojí 350 korún - po zakúpení na e-shope, čo je v prepočte takmer 14 eur a deti do pätnástich rokov platia 180 korún, čo je zhruba 7,20 eur.

Znamená to však najskôr vydupať strmý kopec k chate Slaměnka pešo, čo zaberie viac ako hodinu. Kto si chce prechádzku užiť bez námahy, k vstupnému na most si priplatí aj jazdu lanovkou, čo vyjde dospelého

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 56% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 02 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-11 16:41:10 - Feat.: - Title: Česko identifikovalo vyše milióna kusov munície pre Ukrajinu v krajinách mimo Únie, tvrdí Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 08:33