StoryEditor

Chcete zažiť úžasných 48 hodín v Bratislave? Toto vám odporúča britský denník The Independent

11.11.2016, 23:00
Autor:
mušmuš

Od hip reštaurácii až po rozprávkové kostoly. Hlavné mesto Slovenska je destináciou, kde možno stráviť skvelý víkend, píše independent.co.uk.

Ako vníma Bratislavu legendárne britské médium, ktoré vzniklo v roku 1986 ako printové noviny a od marca tohto roku funguje ako online denník? A prečo je podľa mienky independent.co.uk vôbec hodné navštíviť naše srdce Európy?

Slovenská republika momentálne hosťuje rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, avšak deje sa tu toho oveľa viac než politikárčenie, zmieňuje sa The Independent v úvode článku. Okrem samotnej metropoly pritom odporúča navštíviť aj vinohradnícke oblasti, ktoré ju obkolesujú. Menovite radí neobísť mestečká Pezinok a Modra, kde si návštevníci okrem kvalitného domáceho vína môžu dopriať aj potešenie z úžitkového umenia. Online denník ich nabáda neprehliadnuť miestnu ľudovú keramiku a porcelán, ktoré sa tu tradične vyrábajú už úctyhodných pätnásť storočí.

UFO je základ
V Bratislave stojí podľa internetových novín za prvú návštevu neprehliadnuteľná dominanta mesta – UFO „levitujúce“ nad Mostom SNP. The Independent svojim čitateľom vysvetľuje, že najprv je potrebné vyviezť sa výťahom do výšky 87 metrov rovno do lietajúce taniera. A potom stačí už len sa rozhliadnuť navôkol a užívať si nádherné výhľady na Dunaj, staromestské strechy, karpatské kopce či na preplnené sídlisko Petržalka tiahnuce sa takmer do Rakúska.

Ak sa čitatelia denníka The Independent plánujú vydať do Bratislavy v predvianočnom období, autorka článku Lucy Mallows im dáva do pozornosti Hlavné námestie, na ktorom ich čakajú už neodmysliteľné vianočné trhy. Internetové noviny obdivujú aj Napoleonovu delovú guľu zamurovanú v stene na veži Staromestskej radnice, elegantné nádvorie radnice, Primaciálny palác v trochu netradičnom ružovom tóne či Laurinskú ulicu s pomerne zábavnými sochami Schöne Náciho a Čumila. Odtiaľ je to už len na skok k Dómu svätého Martina, významnej trojloďovej gotickej katedrále, ktorá bola miestom korunovácie dovedna devätnástich uhorských kráľov a kráľovien.

HN/ Peter Mayer

​​Ako z rozprávky
Medzi ďalšie očarujúce pamiatky v Bratislave patrí podľa mienky internetového denníka rokokový palác Mirbach na Františkánskom námestí. Pálffyho palác na Panskej ulici zase príjemne prekvapil autorku článku stálymi expozíciami. Nemenej zaujímavý sa jej zdá aj fakt, že relatívne malá Bratislava sa môže pochváliť až dvoma stánkami národnej opery – historickou budovou SND na Hviezdoslavom námestí a novým komplexom SND na Pribinovej ulici pri obchodnom centre Eurovea. Za očarujúci považuje Mallows Kostol svätej Alžbety alias Modrý kostolík na Bezručovej ulici. Secesná bledomodrá dekorácia stavby jej pripadá ako  vystrihnutá z rozprávky.

Bratislavské Staré Mesto je z pohľadu novín plné zaujímavých indie butikov a predajní s ľudovými remeselnými výrobkami. Zvlášť hip je podľa online denníka obchod Kompót na Laurinskej ulici, ktorý ponúka vtipné a drzé tričká aj nezvyčajný tovar do domácnosti. Dizajnový obchod slávica na Laurinskej ulici zase predáva štýlové oblečenie, šperky a keramiku mladých, hlavne slovenských, dizajnérov.

zlavadna.sk

Gastronomické potulky
V Starom Meste netreba podľa názoru denníka prehliadnuť populárny Orbis Street Food na Laurinskaj ulici. Ponúka pouličné jedlo z celého sveta - od marockých wrapov cez masala omelety až po na dva razy fritované belgické hranolčeky. Priamo v areáli Bratislavského hradu, na Námestí Alexandra Dubčeka, sa nachádza Reštaurácia Hrad, ktorá podľa autorky ponúka skvelý výber klasických jedál strednej Európy s kvalitnými miestnymi vínami a navyše aj vzácny výhľadom z terasy.

Na dezert článok odporúča vybrať sa do Kaffee Mayer na Hlavnom námestí, kaviarne zo začiatku 19. storočia zariadenej v habsburskom štýle. Na výber tu býva takmer 40 druhov tort a zákuskov. Ak chcete okúsiť bohémsku atmosféru s kubistickou tematikou, doprajte si sezónnu kuchyňu v smart bistre U Kubistu na Grösslingovej ulici. Na druhom brehu Dunaja, v Sade Janka Král'a, jednom z najstarších mestských parkov v Európe, zase v krásnej historickej budove sídli reštaurácia Leberfinger. V jeseni tu treba určite skúsiť tradičné husacie stehno s červenou kapustou, múdro odporúča The Independent.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:04