StoryEditor

Prejdite sa najzvláštnejšími múzeami sveta

26.05.2014, 00:00
Autor:
stlstl
Múzeum zlého umenia, ostnatého drôtu či toaliet. Ponúkame desať netradičných výstavných priestorov.

Ak si pod slovom múzeum predstavíte dusné chodby plné vzlietných diel a kultúry, možno vás prekvapí nasledujúca desiatka. Pozrite si netradičné výstavné miesta venovaných špecifickým témam a bizarným artefaktom.

1. Islandská falologické múzeum (Reykjavík, Island)

Nie, názov tohto územia nie je vtipom. Múzeum je venované penisom. Nájdete tu viac než 215 penisov a častí penisov patriacich takmer všetkým pozemských a morských cicavcov na Islande. Obzvlášť veľkej pozornosti sa teší časť venovaná veľrybím penisom.

 


2. Múzeum zlého umenia (Brookline a Somerville, Massachusetts, USA)

Známe ako MOBA, toto múzeum propaguje sama seba ako „jediné svetové múzeum venované zberu, uchovávaniu, vystavovaniu a oslave zlého umenia vo všetkých jeho formách“. Prečo strácať čas v umeleckých múzeách a cítiť sa netalentiovaný? Tu si ako Picasso bude pripadať naozaj každý.

 


3. Medzinárodné múzeum toaliet (New Delhi, India)

Chceli ste sa niekedy dozvedieť niečo o vývoji toaliet v histórii ľudstva? Potom určite pri návšteve Indie nevynechajte návštevu tohto múzea. Mapuje históriu WC za posledných 4 500 rokov. Od jednoduchých nočníkov až po vypracované zdobené viktoriánske toalety.  

 


4. Avanosské múzeum vlasov (Avanos, Turecko)

Toto múzeum vytvoril hrnčiar Chez Galip a nazhromaždil v ňom obrovskú zbierku vlasov viac ako 16 000 žien. A ak vám to neznie dosť strašidelne, tak možno zaberie skutočnosť, že sa nachádza v malej tmavej jaskyni.

 

5. Múzeum zničených vzťahov (Záhreb, Chorvátsko)

Toto múzeum sa vyvinuli z putovnej výstavy a točí sa okolo konceptu neúspešných vzťahov. Návštevníci môžu sami prispieť artefaktmi z vlastných rozbitých vzťahov ako „šancu na prekonanie emocionálneho kolapsu". Nájdete tu oblečenie, valentínske darčeky, ale aj zvláštnejšie kúsky ako ružové putá alebo drevené melón.

 


6. Múzeum Momofuku Ando Instant Ramen (Osaka, Japonsko)

Milióny vysokoškolákov môžu poďakovať Momofukuovi Ando, tvorcovi takzvaných Cup Noodles, čiže instaantných rezancov. Nielen v ázijských krajinách ich toto lacné jedlo drží pri živote počas štúdia. Múzeum  je venované nielen tejto pochutine, ale organizuje tiež rôzne workshopy, kde si návštevníci môžu urobiť svoje vlastné čerstvé  rezance.

 


7. Medzinárodné kryptozoologické múzeum (Portland, Maine, USA)

Kryptozoológia je doslova štúdiom skrytých zvierat a zahŕňa hľadanie tvorov, ktorých existencia nebola overená ako napríkald Yeti alebo Bigfoot. Zbierky tohto múzea zahŕňajú vzorky a artefakty údajne súvisiace s týmito mýtickými stvoreniami. To zahŕňa všetko od vzoriek chlpov, výkaly až po natívne umenie.

 


8. Meguro parazitické múzeum (Tokio, Japonsko)

Naučte sa všetko, čo ste kedy chceli vedieť o pásomniciach, všiach a mnohých ďalších parazitoch, o ktorých ste pravdepodobne nikdy nepočuli. Zbierka sa môže pochváliť 300 vzorkami vrátane 29-nohej pásomnice. Neodporúča sa ľuďom so slabým žalúdkom.

 

 

9. Múzeum stredovekého útrpného práva (Amsterdam, Holandsko)

Komu sa nechce chodiť až do Holandska, podobné múzeum nájdete aj Prahe a menšiu „výstavku" napríklad aj na hrade Kosť v českom raji. V tom amsterdamskom nájdete zbierku viac ako 100 mučiacich nástrojov a zariadení. A niektoré majú naozaj zvláštne použitie.

 


10. Kansasské múzeum ostnatého drôtu (La Crosse, Kansas, USA)

Áno, celé toto múzeum je naozaj venované ostnatému drôtu. Predstavuje viac ako 2 400 druhov a skúma úlohu, ktorú zohral pri osídľovaní Spojených štátov. Rozhodne sa neodporúča dotýkať sa väčšiny exponátov.  

Zdroj: time.com

01 - Modified: 2006-05-31 14:06:11 - Feat.: 0 - Title: Deň detí prinesie Slovákom tento rok aj daňovú slobodu
01 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 02 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 04 - Modified: 2024-03-27 06:32:06 - Feat.: - Title: Zomrel sochár Richard Serra. Preslávili ho hrdzavé konštrukcie, do povedomia vstúpil kontroverznou inštaláciou 05 - Modified: 2024-03-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Živé slovenské remeslo: Vďaka svojráznosti a nenapodobiteľnosti slávi táto trstenská keramika úspech i obdiv
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:13