StoryEditor

Šokujúce snímky ľudí, ktorí žijú v neuveriteľne malých bytoch

20.07.2015, 00:00
Autor:
stlstl

Kórejský fotograf Won Kim vydal sériu snímok, na ktorých sú ľudia vo svojich neuveriteľne malých izbách. Obytné kóje zaberajú celé poschodie jednej kancelárske budovy v severovýchodnom Tokiu. Pre časť obyvateľov sú iba prechodným útočiskom, pre iných ale trvalým domovom.



Japonsko je známe svojimi obytnými kapsulami a boxami, ktoré najčastejšie vyhľadávajú prepracovaní podnikatelia a úradníci. Niektorým zamestnancom sa neoplatí cestovať niekoľko hodín domov, kde sa len vyspia a ráno opäť vyrazia na cestu. Kapsula im poskytne vhodné prístrešie na primeranej úrovni. Obliečky sú čisté, posteľ pohodlná, stačí zatiahnuť dvere a oddať sa spánku.

Podobne skromne vybavené je aj ubytovacie zariadenie, ktoré sa rozhodol nafotiť kórejský fotograf Won Kim a svoj projekt nazval Enclosed: Living Small. Prenajal si na niekoľko mesiacov jednu "králičiu noru" (cena bohužiaľ nie je známa) a začal sa zoznamovať so susedmi z temných komôrok bez okien. Svetlo im poskytuje len lampička pri nízkom strope, na čerstvý vzduch je potrebné zabudnúť, píše idnes.cz.

V boxe s rozlohou okolo päť metrov štvorcových je možné spať a sedieť, prípadne využiť elektrické zásuvky pre pripojenie elektroniky a notebooku. Viac toho mikrobyt neponúka. Dokonca ani dvere. Namiesto nich je v otvore iba záves. Celý komplex sa skladá z niekoľkých chodieb, pozdĺž ktorých majiteľ vybudoval malé ubytovacie priehradky, každú z nich oddeľuje slabá preglejka. Nikto s priemerne vysokou postavou nemôže do svojho mikrobytu vstúpiť vzpriamene.

Na snímkach sú zachytení nájomníci spolu so svojím celým majetkom. V malej kabíne nie sú žiadne skrine, iba plytké poličky. Niektoré interiéry sú zariadené veľmi sparťansky, väčšina ale chaoticky preteká oblečením a ďalším vybavením, ktoré sú rozhádzané po miestnosti, prípadne zavesené pri strope na provizórnych šatníkových tyčiach. Maličký priestor dokáže veľa vypovedať o osobnosti jeho obyvateľov a schopnosti fungovať v takom podivnom uzavretom priestore.

01 - Modified: 2007-07-25 20:53:27 - Feat.: 0 - Title: Transpetrol chráni holandský súd
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 10:33