StoryEditor

10 miest v Európe, ktorých popularita tento rok rapídne rástla

26.12.2015, 13:51
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Keď budete plánovať, aké neopozerané mesto budúci rok navštíviť, nechajte sa inšpirovať skúsenými cestovateľmi. Z ich hodnotení na serveri TripAdvisor sa vykryštalizovala desiatka európskych miest, ktorých obľuba bola vlani na výraznom vzostupe. Najväčší cestovateľský porovnal údaje od turistov za minulý a tento rok. Do úvahy sa brali hodnotenia ubytovania, reštaurácií, turistických pamiatok a zaujímavých miest. A v rebríčku európskych miest za tento rok najviac poskočilo týchto desať, píše idnes.cz.

 

1. Porto, Portugalsko
Druhé najväčšie portugalské mesto Porto dalo meno nielen celej krajine, ale predovšetkým lahodnému vínu. Turistov uchvacujú farebné fasády domčekov vystavaných na kopcoch nad riekou Douro a nielen vďaka nim je Porto zapísané ako pamiatka do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Hlavným magnetom na turistov je okrem miestnych vínnych pivníc s ponukou portského vína tiež kostol São Francisco zo 14. storočia.

 



2. Moskva, Rusko
Moskva si roky drží popredné miesto v rebríčku najdrahších miest sveta. Napriek tomu pribúda turistov, ktorí ju objavujú.
Nádherné kopule Chrámu Vasila Blaženého, ​​zlaté stredy najväčšieho pravoslávneho kostola na svete Katedrály Krista Spasiteľa i červené steny Kremľa vytvárajú jedinečný kolorit. Okrem mnohých pamiatok láka turistov aj preslávený ruský cirkus, vyhlásený akrobatickými číslami aj kúskami s cvičenými zvieratami. Najväčšie mesto v Európe miestami pôsobí megalomansky, veď tu žije viac obyvateľov než v celej Českej republike - viac ako 11,5 milióna. Turisti žasnú aj v staniciach metra, ktoré patria k najzdobenejším na svete.

3. Brighton, Veľká Británia
Brighton sa prezýva "Londýn na pobreží" a turisti sem mieria hlavne za plážami omývanými vodami kanálu La Manche. Život sa tu točí najmä okolo móla Brighton Pier. Okolo neho sa v zábavnom parku sústredí najviac atrakcií - bary, arkádové haly, reštaurácie a dokonca aj horská dráha. Kúsok od mora sa týči kráľovský pavilón, ktorý pripomína indický Tádž Mahal. Kúsok za West Pier vyrastá 183 metrov vysoká vyhliadková veža British Airways i360, ktorej autorom je architektonické štúdio Marks Barfield, ktoré navrhlo preslávené vyhliadkové koleso London Eye.

 


   
4. Liverpool, Veľká Británia

Do mesta na severozápade Anglicka sa jazdí hlavne za stopami Beatles. Je tu rodný dom Paula McCartneyho, pôvodný klub The Cavern (Jaskyňa), ktorý pamätá prvé vystúpenie Chrobákov, aj socha Johna Lennona, akoby ledabolo opretého o stenu, ktorá slúži davom turistov na dôverné fotografie s legendou. Ešte pred 120 rokmi mesto bývalo najväčším prístavom Britského impéria. Celé Liverpoolskej pobrežie je od roku 2004 pamiatkou UNESCO a tunajšie doky doslova dýchajú históriou.
Kroky návštevníkov potom rovnakou intenzitou smerujú do dvoch veľkých katedrál. Liverpoolská katedrála patriaca anglikánskej cirkvi má jednu z najdlhších chrámových lodí, najväčšie organy a najhlasnejšie zvonenie. Rímskokatolícka Liverpoolská metropolitná katedrála mala byť pôvodne ešte väčšia ako Liverpoolská katedrála, ale z týchto plánov nakoniec zišlo. Napriek tomu sa pýši najväčším panelom farebného skla na svete.

5. Granada, Španielsko
Je tu jedna z najznámejších stavieb Španielska: maurská pevnosť s veľkými oblúkmi a jemnými okrasnými mozaikami - citadela Alhambra. Jej orientálnu krásu začali budovať maurskí vládcovia Granady už od 9. storočia. Mali šikovných staviteľov, ktorí ako stavebné prvky umne využili aj to, ako v priebehu dňa dopadá do palácov slnečné svetlo. Keď Granadu opúšťal posledný maurský panovník Boabdil a naposledy sa za ňou obzrel, údajne plakal. Katolícki králi Isabela a Ferdinand, ktorým mesto odovzdal, si ju zamilovali a zvolili aj za miesto posledného odpočinku. Mesto plné pomarančovníkov a so zasneženými vrcholkami Sierry Nevady za chrbtom dnes láka tých, ktorí chcú snívať.
 


   
6. Funchal, Portugalsko

Funchal, hlavné mesto súostrovia Madeira, bol vyhlásený na začiatku 16. storočia mestom a stal sa dôležitým styčným bodom medzi starým a novým svetom. Uvoľnené mesto vďačí za svoj historický význam prevažne "bielemu zlatu" čiže madeirskému cukru. Dnes je Funchal známy svojimi príjemnými teplotami, vínom a remeslami. K najnavštevovanejším miestam patrí otvorený Robotnícky trh, vináreň Blandy 's Wine Lodge či Múzeum posvätného umenia. Poznávanie mesta uľahčujú miestni priateľskí obyvatelia, schodné ulice a lacné taxíky.
  
7. Oia, Grécko
Oia na gréckom ostrove Santorini je vytesaná do útesov a návštevníci tu môžu vidieť domy vybudované pre benátskych námorných kapitánov aj typickejšie "jaskynné domy" miestnych dedinčanov. Nájdete tu čisté biele budovy s farebnými strechami, ktoré sú typické pre grécku architektúru, a pravdepodobne si užijete tiež túlanie mestom. Ale nesmiete to zvládnuť všetko za hodinku - oplatí sa vydržať do západu slnka nad Egejským morom. Pozorovať ho práve odtiaľ je vraj najkrajšie, pretože Oia nebýva tak preplnená turistami ako hlavné mesto Thera.

 


   
8. Krakov, Poľsko

Krakov je jedným z kultúrne i politicky najvýznamnejších miest v Poľsku. Počas druhej svetovej vojny tu sídlila ústredná nacistická vláda a dodnes tu pretrváva pozostatok ťažkej atmosféry, ktorý budete pociťovať najmä pri návšteve koncentračného tábora Płaszów a továrne Oskara Schindlera. Historické centrum mesta aj židovská štvrť sú plné kaviarní, obchodov a krčmičiek. Na krakovskom hlavnom námestí zvanom rýnek je jeden zo symbolov Krakova - tržnica Sukiennice. Z Mariánskej veže kostola Panny Márie každú celú hodinu hrá trubač, vždy do každej svetovej strany zvlášť.
   
9. Valencia, Španielsko
Podľa svojej hymny je Valencia plná kvetov, svetla a lásky. Možno za to môže tunajšie počasie, desať mesiacov v roku je tu proste krásne. Zimy tu nie sú také ponuré ako v Barcelone, letá tu nie sú také horúce ako v Madride. Typické španielske jedlo paella pochádza práve odtiaľto. Tretie najväčšie mesto Španielska leží na takzvanom pomarančovom pobreží (Pobrežie pomarančového kvetu - Costa del Azahar) a pomarančovníky sú vidieť na mnohých miestach. Valencia je tiež preslávená modernou architektúrou, či už je to obrovská lastúra vystupujúca zo zeme, lotosový kvet (oceánografický areál s delfínmi a žralokmi) alebo obrie oko planetária.

 


    
10. Kolín nad Rýnom, Nemecko
Je to jedno z najstarších miest v Nemecku, jeho história siaha do roku 50. V stredoveku to bývalo najväčšie a najbohatšie nemecké mesto. Turistov lákajú pamiatky od rímskych veží cez gotické kostoly až po krásne príklady modernej architektúry. Tunajšia katedrála svätého Petra, teda Dóm, patrí k najväčším gotickým katedrálam a kostolom vôbec. Jej dve veže sa týčia do výšky 157 metrov. Z Kolína pochádza slovo kolínska ako označenie pre unisex voňavku 4711, ktorá tu má dokonca svoje múzeum. Na svoje si tu prídu aj milovníci gurmánskych zážitkov, majú tú múzeum horčice aj čokolády.

 


 

01 - Modified: 2014-04-09 08:38:03 - Feat.: 0 - Title: Vianoce sú pre operátorov skutočne štedré
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:01