StoryEditor

"Toto je Slovensko?" Pozrite sa, ako známy britský youtuber predstavil svetu košický Luník IX

22.07.2019, 14:41
Autor:
ipip
Všetci im hovorili, aby sem nechodili, pretože je to nebezpečné. Na to, čo na košickom sídlisku videli, pripravení neboli.

Známy britský youtuber Bald navštívil Slovensko a namiesto najkrajších kútov, ktorými je známe, zamieril podľa vlastných slov do "najväčšej rómskej chudobnej štvrti Európy". Mal na mysli košický Luník IX, sídlisko so zlou povesťou, ktoré je obývané prevažne Rómami.

Hoci Balda vystríhali pred nebezpečenstvami, ktoré mali na neho v košickej mestskej časti čakať, reakcia autora videa aj komentáre pod príspevkom boli skôr pozitívne. Video zaznamenalo už v priebehu prvých dvoch dní do 300-tisíc zhliadnutí.

Video známeho britského youtubera z Luníka IX si pozrite vo videu:

"Lunik IX je staré sídlisko z komunistickej éry postavené na periférii Košíc, na východe Slovenska. Všetci nám hovorili, aby sme sem nechodili, pretože je to nebezpečné. Preto som sa túto štvrť rozhodol navštíviť a sám prísť na to, ako to naozaj je. Čo ma prekvapilo a šokovalo? Vitajte na párty na Luníku IX!," píše pod videom autor.

Bald cestuje po svete a navštevuje miesta, kam by bežný cestovateľ nešiel. Na svojom youtubovom kanáli Bald and Bankrupt, ktorý má aktuálne 855 270 odberateľov, potom zverejňuje videá z ciest.

Baldovo video z Luníka IX obsahuje viacero zaujímavých momentov, ktoré ho robia jedinečným. Jedným takým bolo, keď youtuber nechal kameru jednému z miestnych chlapcov, ktorý sídlisko nakrútil zo svojho pohľadu. Ďalším keď youtuber nahliadol do jedného z bytov, ktorý ho prekvapil čistotou a moderným vybavením v interiéri v kontraste so špinavým a zanedbaním okolím. "Vyzerá to tu lepšie, ako v mojom byte v Británii," zhodnotil.

Ďalším prekvapením bola znalosť angličtiny mnohých detí zo sídliska alebo aj to, že aj samotný Luník IX má paradoxne svoju perifériu, kam sa aj s kamerou pozrel.

Video prekvapilo aj mnohých užívateľov, niektoré komentáre boli negatívne, mnohé z nich však prekvapili pozitívnym postojom. Takto ho komentovali niektorí z nich:

  • "Toto je Slovensko? Neskutočné. Musíme byť vďační za to, čo máme, po tom čo sme videli!
  • "Hoci to môže vyzerať zle, situácia sa zlepšuje. Ich starosta je šikovný, vysokoškolsky vzdelaný človek, ktorý robí všetko, čo je v jeho silách. Miera kriminality sa podstatne znížila, mnohí ľudia dostávajú nové byty a pracujú na odpratávaní odpadu. Ak chcete naozaj hrozný zážitok, mali by ste ísť do rómskych osád v Trebišove alebo Chminianskych Jakubovanoch. Nikdy som nevidel niečo také hrozné. V podstate sa plazíte cez ľudské výkaly, šesťročné deti pred vami pracujú s drogami, sú tu mŕtve psy hnijúce na hromadách odpadu atď. Je to veľmi smutná strana Slovenska."
  • "Ak idete do potenciálne nebezpečnej oblasti s vrúcnosťou a radosťou, bude vám to pravdepodobne vrátené."
  • "Len preto, že niektorí z nich majú menej, neznamená to, že sú zlí ľudia."

01 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 02 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-11 14:56:08 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Slovensko si musí s Ukrajinou vymieňať dáta k organizovanému zločinu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 09:19