StoryEditor

Koniec prostitútok vo výkladoch. Starostka Amsterdamu chce slušných turistov

01.01.2019, 08:00
Autor:
fihfih
Kto bol v Amsterdame, pravdepodobne navštívil alebo aspoň počul o slávnej štvrti Red Light District.

"Zraniteľné cudzinky vo výkladoch, ktoré sú terčom opitých turistov, sú príliš vidieť," hovorí 52-ročná starostka, ktorá je v úrade päť mesiacov a je vôbec prvou starostkou holandskej metropoly.

"Centrum nášho mesta je jedným z najstarších v Európe a má obrovský kultúrny prínos, ten je však v pozadí záujmu. Chceme, aby turisti túto hodnotu vnímali," citoval ju Bloomberg.

Starostka sa bojí, že atraktivita štvrti Red Light District, kde má každý návštevník sex priamo pred očami vo 370 výkladoch nevestincov, príliš bije do očí a uberá z príťažlivosti mesta, ktoré by sa malo prezentovať inak, uvádza iDnes.cz.

Miestna špecifická tradícia sexuálnej turistiky siaha do 14. storočia, kedy prostitútky prevažne holandského pôvodu obskakovali námorníkov po dlhej plavbe. Tento obraz však podľa Felke Halsemovej nezodpovedá vízii moderného mesta.

Pixabay

​Mesto chce udržať prostitúciu v medziach zákona a bezpečia, uvažuje pritom o tom, že vytlačí sexuálny biznis z tejto oblasti v blízkosti kanálov v historickom centre. Niektorí majitelia nevestincov sa s tým podľa Bloombergu začínajú zmierovať.

Jednou z priorít novej starostky je riadenie turistického ruchu, čo súvisí s mnohými otázkami od zmien v prílive ľudí v dôsledku brexitu až po zabezpečenie cenovo dostupného bývania v čase, keď ceny nehnuteľností tak rýchlo rastú.

Amsterdam má približne 850-tisíc obyvateľov a v roku 2016 prilákal 18 miliónov turistov. Pred narastajúcimi počtami turistov už varujú miestni obyvatelia, podľa ktorých musí hlavné mesto zostať miestom vhodným pre život.

Získali už podporu starostky, ktorá zmarila plány na výstavbu móla neďaleko slávneho domu Anny Frankovej z druhej svetovej vojny.

Koniec turistov vo výkladoch

"Amsterdam nie je zamrznutým turistickým miestom, kde je ťažké žiť. Musíme prehodnotiť, aký druh turizmu chceme priťahovať a nemôžeme pritom žiť ilúzií, že turistov bude ubúdať. Nebude," uviedla starostka.

Pixabay

​Holandské mesto má ďalšie plány, ktoré sa týkajú prílivu ľudí napríklad v súvislosti s príchodom niektorých zamestnancov britských firiem po marcovom vystúpení Londýna z Európskej únie.

Očakáva príchod stoviek ľudí, desiatky už prišli. Nehnuteľností je však v meste málo, podobne ako v ďalších európskych mestách. Rodia sa preto plány na výstavbu bývania pre skupiny s nízkymi až strednými príjmami, ktoré navýšia ubytovacie kapacity pre desiatky tisíc ľudí.

"Časť mesta sa stáva veľmi bohatou a ceny bývania sú v dôsledku toho predražené," uviedla starostka, ktorá je bývalou líderkou Strany zelených. Zasadzuje sa tiež o zabezpečenie bývania pre skupiny ľudí s priemerným príjmom, ako sú učitelia, zdravotné sestry alebo policajní príslušníci.

01 - Modified: 2024-05-03 09:08:17 - Feat.: - Title: Dokonalý web pre cestovateľov? Táto stránka ti ukáže, kam sa do ôsmich hodín dostaneš vlakom z akejkoľvek stanice v Európe 02 - Modified: 2024-04-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Necelý rok po tragickej nehode Titanu sú výlety v ponorke stále trendy. Stovky metrov pod hladinou ponúkajú luxusné večere či svadby 03 - Modified: 2024-05-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Chceš konečne navštíviť miesto, ktoré na teba nevyskakuje z každého instagramového profilu? Prinášame netradičné tipy 04 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 05 - Modified: 2024-04-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Selfie s letuškou či chodenie v ponožkách na toaletu. Letuška odhalila divné veci, ktoré cestujúci v lietadle robievajú
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 13:49