StoryEditor

Len ťažko uveriť, že nie ste pri mori. Lago di Garda je letným rajom

Lago di Garda si užívajú hlavne milovníci outdoorových aktivít od cyklistiky, cez pešie túry, ferraty, canyoningy až po windsurfing alebo paragliding.

Promenády, palmy, pláže a nekonečná hladina jazera vám len ťažko dovolia uveriť, že nie ste pri mori, píšu Lidovky. 

Hlavným centrom pre väčšinu aktivít je mestečko na severe jazera Riva del Garda. Odtiaľ máte iba kúsok na ferraty k mestečku Arco a tiež na bikové traily alebo k pláži, ktorá patrí k najväčším na jazere. 

Náročné cyklotrasy

Vyraziť si tu na kopec, to chce dobrú fyzičku, pretože okolité hory sa týčia až do výšky 2 tisíc metrov, takže z cyklovýletu sa rozhodne vrátite unavení a až večer. My sme si na bikové traily zvolili službu vývozu autom aj s bicyklom až na kopec. 

Vybrali sme si Torbole Bike Shuttle Station, kde bolo v ponuke päť trailov a pred jazdou bolo samozrejmosťou pravé talianske piccolo. 

Torbole Bike Shuttle station má svoj denný rozvrh, ktorý je zverejnený pred ich kanceláriou (Torbole, Via Matteotti 77), kde sú časy pevne stanovené, traily sa môžu meniť.

Celoodpružený bicykel určite oceníte

My sme si vybrali o 14:30 trail Navene. Na jeho štart trvá cesta 40 minút a z kopca idete pohodovým tempom jeden a pol hodiny, čo je 10 kilometrov. Trail je typu allmountain/enduro, takže určite odporúčame celoodpružený bicykel.

​Druhý deň sme sa vybrali do mestečka Malcesine, ktoré je známe svojimi typicky úzkymi talianskymi uličkami a skutočne malebnými domčekmi. Sú nalepené jeden na druhom.

Je sa tu na čo pozerať a nakupovať darčeky. Dominantou  Malcesine je hrad Castello Scaligero z 13. storočia, ktorý leží na výbežku jazera a tak púta pozornosť už z diaľky.

Hrad je okrem iného zaujímavý aj tým, že na jeho území objavili pozostatky etruských hrobov. Môžete si ho pozrieť každý deň, dospelí zaplatia za vstup 6 eur, deti polovicu.

Popoludní sme sa v v Malcesine vydali na lanovku, ktorá vyvážala na Monte Baldo (2218 m). Je charakteristická svojim 360 stupňovým otáčaním, takže máte výhľad na jazero, nech už sedíte kdekoľvek. 

Výjazd na Monte Baldo stojí rozhodne za to, len sa obrňte trpezlivosťou, pretože občas si tu vystojíte až dvojhodinový rad. Lanovka jazdí každú pol hodinu, takže odporúčame, aby ste sa vybrali skoro ráno. Z vrcholu Monte Baldo sa môžete vydať na niekoľko cyklookruhov - dva sú červené a jeden fialový freeridový.

Monte Baldo je samozrejme skvelým štartom aj na množstvo turistických výletov. Od výstupu z lanovky sa môžete vydať na výhliadku buď doprava na vrchol  Cima Pozzete (2132 m) alebo na bližší výhliadkový bod doľava po hrebeni na La Colma di Malcesine.

Výhľad z nebies

Po ceste po hrebeni môžete vidieť množstvo štartujúcich paraglajdistov, pre nich je Garda rovnako veľmi populárnym miestom a užívajú si tu západ slnka nad jazerom z celkom inej perspektívy.

Ak máte poriadnu fyzičku, môžete sa po horských chodníkoch vybrať nielen na okolité vrcholy, ale pokojne aj naspäť k jazeru Garda. My sme sa z Monte Baldo vybrali späť k jazeru na bicykli.

Na turistických trasách síce nie je zákaz bicyklov, ale určite je ohľaduplnejšie vydať sa na zjazd buď skoro ráno, alebo až vo večerných hodinách, aby ste peších turistov neobmedzovali. 

Zjazd z  Monte Baldo smerom k mestečku Navene patrí k technickejším, ale ak nie ste zástancami náročného terénu, zvoľte na zjazd spomínanú fialovú cyklotrasu.

V Riva del Garda je breh jazera lemovaný plážami, v mestečku Garda južne od Rivy sa bezprostredne pri jazere nachádza hlavná promenáda plná terás reštaurácií. Navečerať sa môžete priamo pri západe slnka nad jazerom.

Na Garde sme sa ubytovali v hoteli Campagnola v Riva del Garde, ktorý ponúka privátne wellness a vonkajší bazén, ktorý sme aj často využívali. Na raňajky sa dalo vybrať z rôznych druhov syra, šuniek, ovocia, boli aj palacinky či koláče.

Inšpiráciu ako si vybrať dovolenku nájdete aj v nasledujúcom videu HNtelevízie: 

01 - Modified: 2018-05-29 11:33:56 - Feat.: 0 - Title: Innsbruck na bicykli. Užijú si ho športovci aj milovníci architektúry či gastronómie 02 - Modified: 2018-07-23 12:50:09 - Feat.: 0 - Title: Na bicykli, kolobežke alebo po vlastných. Prečo vyraziť v lete na Malinô Brdo? 03 - Modified: 2018-08-18 07:57:47 - Feat.: 0 - Title: Na bicykli popri Dunaji aj cez historické mestečká. Zvládnu to aj menej zdatní cyklisti
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. máj 2024 07:52