StoryEditor

Nenechajte sa pri poistke oklamať: Ktorá udalosť vás môže na dovolenke zruinovať?

28.06.2018, 00:01
Ak má cestovné poistenie chrániť, treba ho správne vyskladať.

Dobrou správou je, že za posledné roky si väčšina Slovákov už zvykla cestovať na zahraničnú dovolenku s cestovným poistením. Zlou správou však ostáva, že mnohí majú uzavreté poistenie zle (často nechráni pred najväčším rizikom - spôsobenou škodou alebo nechráni vôbec, keďže aktivity na dovolenke sú vo výlukách). Finančný analytik Marián Búlik z OVB Allfinanz Slovensko radí, ako sa správne poistiť na cesty.

Najväčšia chyba? Chýbajúce poistenie zodpovednosti

„Keď sa klientov pýtam na ich tip, ktorá poistná udalosť na dovolenke je pre nich najrizikovejšia, drvivá väčšina spomenie úraz a pobyt v nemocnici. Nemajú však pravdu. Najväčším problémom je spôsobená škoda na zdraví inému človeku."

"Takáto udalosť vás bez poistenia môže finančne zruinovať. Preto je kľúčové nezabudnúť pri cestovnom poistení na poistenie zodpovednosti za škodu,“ odporúča Marián Búlik. Dnes si podľa interných štatistík poisťovní zodpovednosť poisťuje len málo Slovákov.

Z minulosti sú známe prípady, kedy zahraniční turisti vysúdili od Slovákov desiatky tisíc eur. Asi najhorší prípad sa síce viaže k zimnej dovolenke (110 tisíc eur za liečenie a rehabilitáciu po zrážke na lyžiach a ďalších 80 tisíc eur ako náhrada za duševnú ujmu), ale rovnaká škoda sa môže stať aj v lete.

Napríklad, ak zrazíte požičaným člnom plavca alebo bicyklom chodca. „V zahraničí je úplne bežné priznávať poškodenej osobe vysoké odškodné aj za úrazy, ktoré sa na prvý pohľad zdajú banálne. Preto je kľúčové mať k cestovnému poisteniu uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu. A, samozrejme, v rámci poistenia aj asistenčné služby, ktoré vám pomôžu pri výpovedi na polícii a ďalších súdnych krokoch,“ vysvetľuje Búlik.

Osem dôležitých rád, podľa ktorých sa poistiť na dovolenku, si prečítajte v galérii:

Príklad: Koľko stojí celoročné cestovné poistenie pre rodinu (dvaja dospelí a dve deti)?

Wüstenrot poisťovňa (cena/rok - svet)

  • Základné poistenie v cene 39 eur obsahuje:

- Poistenie liečebných nákladov (do sumy 225 tisíc eur)

- Horská služba (Náklady na pátranie a záchranu)

  • Širší balík v cene 59 eur obsahuje navyše:

- Strata, krádež alebo poškodenie batožiny

- Zodpovednosť za škodu inej osobe

- Úrazové poistenie

  • Rozšírený balík v cene 79 eur obsahuje navyše:

- Poistenie právnej pomoci

- Poistenie technickej pomoci (poškodenie, porucha alebo krádež motorového vozidla v zahraničí)

- Pomoc vo finančnej núdzi

- Omeškanie batožiny (Poisťovňa vám poskytne pri omeškaní alebo zlom doručení batožiny financie na nákup nevyhnutých vecí)

- Zrušenie alebo prerušenie cesty (ak z objektívnej príčiny nemôžete nastúpiť na zájazd, chráni vás poistenie pred vysokým stornom)

  • Komplexný balík v cene 89 eur obsahuje navyše:

- Vyššie limity (až 450 tisíc eur na liečebné náklady)

Čo robiť v prípade poistenej udalosti?

Ak sa vám na dovolenke niečo stane, treba dodržať tento postup:

  • Volajte asistenčnú službu: číslo na ňu je uvedené na potvrdení o poistení, resp. v SMS či aplikácii. Nahlásenie udalosti je prvým predpokladom pre neskoršiu náhradu škody od poisťovne. Operátorovi popíšte, čo sa stalo a vypočujte si inštrukciu k ďalšiemu postupu. Pre istotu si zapíšte čas telefonátu. Hovory na linke sú zaznamenávané a ak by vznikol spor, viete si záznam vyžiadať a dokladovať, že ste postupovali presne podľa odporúčania.
  • Nestraťte lekárske správy ani bločky: poisťovňa od vás potrebuje vydokladovať všetko. Pri návšteve lekára určite lekársku správu a blok od každej platby. Ak vám lekár odporučí voľnopredajný liek, pokúste sa ho presvedčiť, aby ho zapísal do lekárskej správy a na recept. Inak vám ho poisťovňa nepreplatí.
  • Do týždňa po návrate zašlite doklady do poisťovne: môžete tak urobiť aj online a okamžite (stačí nafotiť telefónom a poslať), ale určite treba následne doručiť do poisťovne aj papierové doklady. Skoršie zaslanie môže urýchliť likvidáciu škody.
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 20:37