StoryEditor

Zabudnite na drahú Route 66. Európa predstavila konkurenciu, ktorá sa okamžite stala hitom

09.02.2018, 10:18
Autor:
tajtaj
Kto by cestoval až do USA, keď si môže urobiť poriadny roadtrip v Európe?

Legendárnej Route 66 sa zrodila konkurencia - turisti objavili škótsku cestu North Coast 500 plnú skalísk, belostných pláží aj starobylých hradov, uvádza iDnes.cz. Škótska cesta NC 500 dostala v januári ocenenie, píše portál DailyMail.

Je dlhá 500 míľ (asi 805 kilometrov) a obkolesuje severné pobrežie Škótska. Povedie vás škótskou Vysočinou (anglicky Highlands) alebo pohorím Ben Hope and Suliven.

​Civilizovanú, ale pustú a pokojnú krajinu lemujú nezabudnuteľné starobylé zámky, ako rozprávkový Dunrobin, hrady a zrúcaniny, ako je napríklad hrad Ardvreck, alebo fotogenické biele pláže Dornoch a Achmelvich.

Destinácia s najlepšími zážitkami sveta

Túto trasu Briti otvorili v máji roku 2015 a od vtedy pumpuje do ekonomiky "Ďalekého severu" 9 miliónov libier (viac ako 10 miliónov eur) ročne. Trasa je u turistov veľmi populárna a za necelé tri roky sa stala natoľko vyhľadávanou, že ju mnohí z nich označujú za destináciu s najlepšími turistickými zážitkami sveta.

Po ocenení v magazíne Travel záujem o európsky roadtrip najskôr ešte porastie. Trasa North Coast Road 500 začína a končí v meste Inverness, ktoré leží blízko slávneho jazera Loch Ness.

​Z Inverness mieri k dedinke Kyle of Lochalsh na západnom pobreží, severným pobrežím potom k dedine John O'Groats a po východnom pobreží späť do Inverness.

Virtuálnu ukážku krás, ktoré čakajú na ceste nájdete vo videu:

"Keď vezmeme do úvahy len počet značených zastávok s vyhliadkou na kilometer, ukáže vám táto trasa po pobreží škótskej Vysočiny, že nemáte žiadny dôvod platiť drahú cestu do Spojených štátov, aby ste si užili poriadny roadtrip," píše magazín Travel.

"Choďte na jar - užijete si iskrivé jazierka, údolie so záplavou kvetov, špliechanie tyrkysového mora a ružovkasté, dokonale čisté pláže," radí Travel. Dodáva, že cestu lemujú útulné ´bed and breakfast´ krčmičky, ako je napríklad Auld Post Office zasadená do poľnohospodárskej krajiny v Caithness blízko dediny John O'Groats.

Trasa alebo jej časť sa dá rýchlo prejsť počas predĺženého víkendu, lepšou možnosťou ale je niekoľkotýždňový pobyt, aby ste si okolité pamiatky a scenérie mohli do sýtosti užiť.

Pätina trasy NC 500 vedie jednosmernými cestami. Obľuba tejto trasy u cestovateľov má podľa spoločnosti Highlands and Islands Enterprise pozitívny vplyv ako na počet turistov v doposiaľ ľahko prehliadanom severe Škótska, tak na obchod v tamojšej oblasti.

Pozrite si trasu obľúbenej cesty:

Google maps

​Štúdia, ktorú spoločnosť zadala, ukazuje, že v prvom roku cesta pritiahla 29 tisíc turistov a cestovateľov, ktorí tu navyše minuli 9 miliónov libier.

Výskum vychádzal okrem iného z údajov pozbieraných v turistických informačných centrách v okolí trasy, ktoré od jej otvorenia zaznamenali nárast turistov o 26 percent, čo je v porovnaní so šesť percentným rastom po celej škótskej Vysočine úspech.

01 - Modified: 2018-02-06 10:10:48 - Feat.: 0 - Title: Takto sa plnia sny. Na more a pláže sa vykašľali, kúpili si 50-ročné auto a vyrazili
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 13:53