StoryEditor

Amsterdam trpí návalom turistov. Musíme zakročiť, odkázal hovorca mesta

13.11.2017, 11:27
Autor:
ČTKČTK
Amsterdam nie je jediným európskym mestom, kde miestni trpia kvôli rastúcemu počtu návštevníkov.

Pred desiatimi rokmi nalial Amsterdam peniaze do turistiky, aby sa spamätal z globálnej krízy. Ale aj keď už mesto zakázalo neslávne "pivocykly", teda vozidlá, ktoré poháňali turisti šliapaním na bicykli a pritom popíjali pivo, stále riešia, ako sa uchrániť pred davmi. Amsterdam je totiž doslova zaplavený cestovateľmi.

Píše o tom spravodajský server The Guardian. Prvý novembrový víkend nachytala Els Ipingová skupinu turistov, ktorí vytrhávali kríky pred jej domom v centre Amsterdamu.

Mali na sebe ružové ženské šaty a boli veľmi opití. "Tieto veci sa dejú v jednom kuse," povedala Ipingová rezignovane. "Horšie je, keď sa vám vyvracajú do kvetináčov alebo nádob s kvetinami. Nejde to spláchnuť vodou, musíte to niečím vybrať von," dodala.

Pripadám si ako cudzinec vo vlastnej štvrti, hovorí domáca

Počas posledných desiatich rokov pani Ipingová, 64-ročná štýlovo oblečená konzultantka, bola svedkom toho, ako sa jej malebná štvrť mení kvôli bezprecedentnému nárastu počtu návštevníkov.

"Každý deň okolo môjho okna prechádzajú davy turistov. Víkend teraz začína už vo štvrtok popoludní. Krik a jačanie opíjajúcich sa turistov je ohlušujúci. A ten neporiadok, čo po sebe nechávajú!"

Kým hovorí, zhromaždí sa pred jej oknom skupina asi 30 turistov, aby si vypočuli zdĺhavý výklad svojho sprievodcu. "Atmosféra v štvrti je teraz úplne iná," uviedla Ipingová.

Vo videu si pozriete podgurážených turistov, ktorí sa stávajú stále častejšou súčasťou Amsterdamskej reality:

"Obchody pre miestnych vystriedali obchody, ktoré ponúkajú výhradne tovar pre turistov. Potom si pripadáte ako cudzinec vo svojej vlastnej štvrti. Už si začínajú sťažovať dokonca aj sami turisti - pretože nevidia nič iné, len ďalších turistov."

Turistami trpia aj iné metropoly

 Tento rok v lete obyvatelia Benátok a Barcelony ostro protestovali proti negatívnemu vplyvu hromadnej turistiky na život miestnych obyvateľov.

Mnoho obľúbených turistických miest sa snaží problém riešiť, Amsterdam ale medzi nimi do značnej miery vedie. V poslednej dobe toto mesto prijalo sériu opatrení, ktoré majú proti negatívnym následkom hromadnej turistiky bojovať.

Patrí medzi ne zákaz prenájmov Airbnb, ktoré sa odmietnu podriadiť pravidlám, ktoré stanovujú, na koľko dní ročne je možné bytovú jednotku prenajať. Mesto tiež vyhlásilo moratórium na stavbu nových hotelov, zvýšilo dane za izby pre turistov a minulý mesiac zakázalo akékoľvek ďalšie obchody, zamerané na turistov v historickom centre mesta.

Do istej miery si pritom Amsterdam tento problém spôsobil sám. Počas globálnej finančnej krízy v roku 2008 sa mesto rozhodlo značne investovať do turistiky, aby sa dostalo z krízy.

"Tá kríza zasadila tvrdú ranu nášmu finančnému sektoru, turistiku sme vnímali ako záchranný kruh," hovorí hovorca mestskej rady pre ekonomické záležitosti Sebastiaan Meijer.

Stratégia na pritiahnutie turistov zabrala. Až príliš

"Celé roky sme aktívne podporovali developerov, aby v meste stavali hotely a naše marketingové skupiny cestovali po celom svete, aby propagovali Amsterdam ako turistickú destináciu," dodáva. Zabralo to - a možno až príliš dobre.

Počas posledných zhruba desiatich rokov sa počet hotelových hostí v Amsterdame zvýšil o 61 percent. Celkový počet návštevníkov sa z 11 miliónov v roku 2005 vyšplhal na takmer 18 miliónov v roku 2016.

A to je naozaj veľa na mesto, ktoré má 850 tisíc obyvateľov a je to predovšetkým veľa na historické centrum Amsterdamu. Mnoho ulíc a uličiek je až príliš úzkych na to, aby tam mohli prechádzať davy turistov.

A počet turistov sa má ďalej zvyšovať - ​​podľa projekcií na 23 miliónov v roku 2030. "Uvedomili sme si, že proti tomu musíme zakročiť," hovorí Meijer. "Amsterdam chce byť pohostinným mestom, masová turistika má ale príliš veľa negatívnych dopadov."

01 - Modified: 2017-11-10 07:49:30 - Feat.: 0 - Title: Paríž prichádza o svoj romantický image. Čínski turisti sú terčami organizovaných gangov 02 - Modified: 2018-08-30 19:06:46 - Feat.: 0 - Title: Rakúske mesto vyhľadávajú davy Američanov. Ani domáci však nevedia prečo
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-17 21:57:41 - Feat.: - Title: Amsterdam zníži počet výletných lodí a obmedzí výstavbu hotelov 04 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:30