Dominantu obývacej časti predstavuje televízna stena so vstavanými dverami so skrytou zárubňou. SNÍMKA: Jindřich VintrSNÍMKA: Jindřich Vintr
StoryEditor

Architekt čaroval v byte od developera. Dopadlo to nad očakávania, pred týmto prípadom však varuje

13.01.2023, 00:00
Autor:
řezřez
  • Navrhnúť dokončený interiér, teda s hotovými podlahami, dverami a obkladmi, nie je vôbec jednoduché.
  • Architekt musí zjednotiť svoj návrh s tým, čo už vybral developer.
  • Projekt v novom pražskom developerskom projekte pre mladú rodinu s dvomi deťmi však nakoniec dopadol skvelo.
  • Pozrite si priebeh a výsledok v článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Byt v Malešiciach s plochou 87 m2 a terasou 17 m2 nájdete v polouzavretom areáli, ktorý je prístupný iba vlastníkom bytov. „Klienti chceli jednoduchý a čistý dizajn v základnej kombinácii bielej s dubovým drevom. Niektoré časti interiéru boli určené už štandardom developera, teda bola požiadavka na ich zjednotenie so zvyškom priestoru,“ popisuje základné požiadavky majiteľov Henrich Vintr zo štúdia Beligi Design.

Išlo o štandardizované obklady, dlažbu a trojvrstvovú dubovú podlahu. V kuchyni chceli manželia veľký jedálenský stôl a v obývacej izbe pohovku v tvare písmena L.

Výsledok rekonštrukcie, v maniteloch danými developerom, si pozrite v galérii: 

Bytom krok za krokom

V interiéri architekt Vintr kombinoval predovšetkým dub s bielou farbou a čiernymi prvkami. Vo vstupnej časti do bytu vytvoril vo výklenku topánkovník s vešiakom na kabáty. Celok tvorí dubový masív a dyhy.

„Obklad steny, kde sa vešajú kabáty, je zvisle prefrézovaný, čo vytvára zaujímavý dizajnový prvok, ktorý sa objavuje aj v ďalších častiach interiéru,“ upozorňuje Jindřich Vintr.

Oproti topánkovníku je vstup do technickej miestnosti, kam sa zmestila práčka a sušička, ale aj veľká skriňa na topánky a šatníková skriňa. Vedľa technickej miestnosti je toaleta s umývadlom a osvetlenou skrinkou, osadenou v priestore nad podomietkovou nádržou WC.

Na druhej strane chodby, z ktorej sa vchádza do väčšiny miestností, je detská izba a miestnosť slúžiaca ako pracovňa. V budúcnosti sa zrejme premení na ďalšiu detskú izbu. „Oproti vstupným dverám do bytu sú dvere do kúpeľne s vaňou. Pri vytváraní dizajnu tohto priestoru sme museli vychádzať z už daných obkladov a dlažby v štandarde od developera, výmena by bola zbytočne finančne náročná,“ hovorí architekt Vintr.

Do kúpeľne nechal autor projektu vyrobiť skrinky a úložné priestory v kombinácii dubovej dyhy a vrchnej dosky z materiálu Corian. Kúpeľňový radiátor je od firmy P.M.H., ide o model Rosendal. Obklady aj dlažba sú vo formáte 60×60 cm.

Centrum bytu

Chodbou prejdete až do koniec do hlavnej časti bytu, obývacej izby s kuchyňou. Kuchynská linka kombinuje pohľadové plochy s bielym lakom a dubovou dyhou. Pracovná doska kuchyne, vrátane integrovaného drezu, bola vyrobená z materiálu Corian.

Obklad steny za pracovnou doskou tvorí taliansky keramický obklad Laminam v dezéne mramoru. Kuchynskú linku dopĺňajú čierne vstavané spotrebiče a čierna vodovodná batéria.

Na kuchyňu nadväzuje jedálenský priestor so stolom s masívnou dubovou doskou a kovovou podnožou a šiestimi čalúnenými jedálenskými stoličkami. Jedálenský priestor osvetľujú bodové valcové stropné svietidlá.

Na druhej strane miestnosti je obývacia časť izby s rohovou pohovkou vo farbe taupe (tmavošedo-hnedá farba, poz. red.) a čiernymi konferenčnými stolíkmi od firmy Lino Design. Dominantu obývacej časti predstavuje televízna stena so vstavanými dverami so skrytou zárubňou.

O projekte

  • Rok realizácie: 2021
  • Úžitková plocha: 87 m² + terasa 17 m²
  • Subdodávatelia: sanita a obklady - Keramika Soukup; interiérové dvere:Vetos group; jedálenský stôl: Casamoderna; kľučky: M&T, kolekcia Nova a Maximal; pohovka a konferenčné stolíky: Lino Design; tienenie: Diamond Design; kúpeľňové radiátory: Keramika Soukup

„Stena kombinuje úložné priestory z dosiek s dubovou dyhou s vertikálne prefrézovaným masívnym dubovým obkladom steny s dverami, ktorý nadväzuje na časť steny vytvorenej pomocou keramického obkladu Laminam, ktorý sme použili aj v kuchyni,“ popisuje Jindřich Vintr.

Veľkú pozornosť venoval osvetleniu každej miestnosti. V prípade obývacej zóny zvolil stropné svietidlo so sklenenými guľami z číreho, mliečneho a dymového skla.

Z obývacej izby s kuchyňou sa vchádza na terasu. Spálňa klientov nadväzuje na šatňu a následne na druhú kúpeľňu so sprchovacím kútom, v ktorej je opäť skrinka v priestore nad podomietkovou nádržou WC.

Lepšie skôr ako neskôr

Byt manželia kúpili už dokončený, teda s danými obkladmi stien, dlažbou a podlahami. Obmedzené boli aj možnosti vo výbere sanity a interiérových dverí.

„Pri navrhovaní interiéru sme sa museli držať v mantineloch daných developerom. Osobne by som preto všetkým kupujúcim odporučil kupovať si byt v novostavbe najlepšie ako shell and core, teda bez priečok, obkladov, podláh a rozvodov, pokiaľ je to možné a vyhnúť sa tak zbytočným mantinelom developera. Vybavenie interiéru, ktoré v tomto prípade dodal developer, by potom mohlo byť presne podľa predstáv klienta aj dizajnéra a vo výsledku aj kvalitnejšie a lacnejšie,“ odporúča architekt Vintr.

Autor

Ing. Jindřich Vintr, Beligi Design – štúdio interiérového designu

Vyštudoval dizajn nábytku a interiéru na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Prahe a potom absolvoval bakalárske a magisterské štúdium interiérového dizajnu na Ústave nábytku, dizajnu a bývania Mendelovej univerzity v Brne pod vedením doc. Ing. arch. Borisa Hály, Ph.D.

„Štúdio sa zameriava na návrhy a realizácie bytových a komerčných interiérov a dodávky nábytku, svietidiel a interiérového vybavenia. Našim klientom ponúkame služby, ktoré sa zameriavajú na komplexné riešenie v oblasti navrhovania interiérov. Pri našej práci sa stretávame s mnohými výzvami a vždy sa snažíme, aby bol výsledok presne podľa predstáv a prianí investora. Spolupracujeme s mnohými kvalitnými výrobcami a dodávateľmi interiérového vybavenia a s overenímnými realizačnými firmami,“ opisuje Jindřich Vintr.

Dizajnom žije, už pri štúdiu na vysokej škole navrhoval interiéry pre významných zadávateľov, napríklad v tom čase veľmi známe Kenvelo. V roku 2014 sa stal hlavným tvorcom nových predajní spoločnosti Specialized Eastern Europe v Českej republike, na Slovensku av Poľsku. Za svoj profesný život navrhol už niekoľko rezidenčných aj komerčných interiérov av tejto tvorbe pokračuje aj v súčasnosti.

01 - Modified: 2022-12-30 11:20:00 - Feat.: 0 - Title: Trojizbový byt je zhmotnením nárokov klienta: Atmosféru a svetlo ovládate aplikáciou, nechýba domáce kino 02 - Modified: 2022-12-26 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Realizácia ateliéru arkhe: Moderna ukrytá pod vysokými stropmi prinavrátila noblesu pôvodnému bytu
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:13