StoryEditor

Veľa kúziel na malom priestore. V domčeku je efektívne využitý každý centimeter

08.08.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Víkendová chalupa na ostrove pre zámožných dovolenkárov ponúka útulné útočisko pre zaneprázdneného autora, píše dezeen.com.

Americký dizajnér Nick Waldman navrhol oddychovú rezidenciu obloženú cédrovým drevom v obci West Tisbury na severovýchodnom pobreží USA. Stavbu, situovanú v kraji charakteristickom šírymi lesmi a poliami, nazval Dom na stromoch. Hoci stojí na pevných základoch na zemi, na prvý pohľad tak vyzerá.

Dom so špicatou strechou je dvojpodlažný a na ubytovacej ploche 89 metrov štvorcových zahŕňa pracovňu, spálňu, garáž aj terasu. Bol postavený pre umelca, ktorý potreboval pokojné miesto na oddych i na kreatívnu prácu.

Základ z dosiek
Garáž, ktorá sa nachádza na prízemí, je obložená vláknitými betónovými tabuľami a natretá je tmavo šedou farbou. V hornej časti garáže sa nachádzajú okná, ktoré jednak umožňujú veľkorysý prístup denného svetla a takisto odhaľujú nosnú konštrukciu ďalšieho poschodia. "Všetky nosné konštrukcie sú viditeľné v interiéri garáže. Nad garážou tróni presvetlené štúdio v korunách stromov s cédrovými šindľami,“ vyjadril sa architekt Nick Waldman.  

Aby sa podarilo zachovať nízky rozpočet na stavbu, chalúpka bola postavená zo štandardných rezivových dosiek. Štúdio je sprístupnené cez drevené schodisko, ktoré vedie z jednej strany budovy.

Interiér tvoria vysoké steny a veľkými oknami na východ, ktoré rámujú výhľad na okolité lesy. Na západnej stene sú menšie okná, ktoré zaisťujú majiteľovi súkromie dostatok svetla bez toho, aby bolo obetované jeho súkromie.

nickwaldman.com

Kúpeľňa spája 
Architekt umiestnil kúpeľňu do centrálnej časti budovy, ktorá ho rozdeľuje na dve odlišné zóny: jednu pracovnú a druhú určenú na odpočinok. Obyvatelia môžu voľne prechádzať okolo oboch strán kúpeľne. "Nechcel som kompletne rozpoliť dom. Skôr som sa snažil o vytvorenie vizuálne otvoreného podkrovia a vyhnúť sa typickým zarámovaným miestnostiam," povedal Waldman.

Špicatý strop v kúpeľni zabezpečuje dojem priestrannosti a veľký svetlík prináša množtvo denného svetla a čerstvého vzduchu. Spálňa a pracovňa sú vybavené ľahkými dubovými podlahami s prírodným matným povrchom a nabielo natretými stenami a stropmi.

Umelec si na steny v dome lepí stránky zo svojich diel, čo priestoru dodáva farebnosť a hravosť. "Vďaka tomu to vo vnútri vyzerá tak trochu ako v galérii," vysvetlil dizajnér Nick Waldman. Na zadnú časť domu architekt umiestnil balkón, ktorý je prístupný cez posuvné sklenené dvere. Úzky balkón poskytuje miesto na reflektovanie s prírodou, ktorá chalúpku obkolesuje.  

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:57