Carey Critchlow a Jeremy Bittermann pre Cutler Anderson Architects
StoryEditor

Nádherná rezidencia uprostred divej prírody. Pozrite si život priamo na hladine

03.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Autormi rezidencie Newberg vypínajúcej sa tesne nad jazerom v zachovalej prírode amerického štátu Oregon sú architekti z dizajnérskeho štúdia Cutler Anderson Architects, píše dezeen.com.

Stavba Newberg sa nachádza v rovnomennom meste v severnej časti štátu Oregone na severozápade Spojených štátov amerických. Architekti najprv vytvorili chatu s veľkorysou rozlohou 153 metrov štvorcových. Neskôr k nej pridali ešte aj  hosťovskú prístavbu rátajúcu nemenej neskromných 51 metrov štvorcových.

Priestranná chata, obývaná takmer ako rodinný dom, bola navrhnutá tak, aby "nadviazala na majiteľovo silné citové puto k svetu živej prírody," prezrádzajú dizajnéri z Cutler Anderson Achitects. Ich významné štúdio bolo založeného ešte v roku 1977 a sídli na Bainbridge Island v štáte Washington.

Blízkosť prírody
Architekti pracovali s klientami aj na výbere vhodného miesta. Kvôli majiteľovej láske k prírode sa rozhodli práve pre zarastené územie v bývalej vinici, v ktorej  už neboli priaznivé podmienky pre pestovanie viniča. Nachádzal sa tu aj umelý rybník, ktorý bolo potrebné mierne rozšíriť.

"Projekt sa snažil o to, aby sa jazero aj nad ním stojaci dom stali súčasťou jedného celku, aby si majitelia mohli vychutnať blízkosť s divokými tvormi, ktoré prichádzajú k vode," povedali zástupcovia Cutler Anderson Architects s tým, že domáci tu pravidelne vídavajú kačice, medvedíky čistotné, kojoty, žaby či pstruhy.

Budova má predstavovať most, ktorý sa klenie cez severný koniec rybníka. Pozostáva z jednoduchého oceľového rámu s drevenou strechou a vonkajšími stenami obloženými jedľovým drevom, zvetranou oceľou a sklom. Architekti kládli zvlášť veľký dôraz na vstupnú sekvenciu domu. Návštevníci môžu zaparkovať svoje vozidlá 45 metrov od domu a potom peši prejsť cez les a malý drevený mostík k hlavnému vchodu.

Carey Critchlow a Jeremy Bittermann pre Cutler Anderson Architects

Rozprávkový výhľad
Interiér domu predstavuje jeden veľký otvorený priestor s presklenými stenami, ktoré poskytujú výhľad na malebnú krajinu. "Priamy výhľad na rybník po otvorení vstupných dverí ponúka okamžité uvoľnenie tlaku," vyjadrili sa architekti. Zároveň veria, že pitoreskné výhľady spoza obrovských okien Newbergu si hostia budú dlho pamätať.

Za posuvnými sklenenými dverami v obývacej miestnosti je vstup na malú plošinu, ktorá slúži ako skokanská doska do jazera. Architekti zakomponovali drevo nielen do strechy a vonkajších stien, ale aj do interiéru chaty. Z dreva sú napríklad vyrobené všetky vstavané skrine aj voľne stojace kusy nábytku.

Vonkajšia krytá chodba spája hlavný dom s hosťovským a tiež slúži ako spojovací článok medzi domom a garážou. Rezidencia patriaca milovníkovi divej prírody je prirodzene postavená z čo najväčšieho množstva materiálov z obnoviteľných zdrojov, má šetrné podlahové vykurovanie a po dokončení stavebných prác bola pri jazere vysadená miestna vegetácia.

01 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 02 - Modified: 2024-04-29 22:14:04 - Feat.: - Title: Cez krízu prišiel ošiaľ a drevo na Slovensku rekordne zarábalo. No ceny padli, cíti to aj štát 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 06:37