Na prvý pohľad to tak nevyzerá, ale tento nízky domček s vlastným dvorčekom sa nachádza len niekoľko krokov od Národnej triedy.Asten Property
StoryEditor

Vysnívané bývanie boháčov. Túžia po vidieckej stavbe v centre Prahy

02.06.2016, 00:00

Vidiecky pokoj uprostred Prahy je do značnej miery utópia. Každý, kto býva na ozajstnom vidieku, vie, že centrum miliónového mesta môže dedinu ponúknuť len ako lepšiu či horšiu ilúziu, za ktorú sa platí. Sto tisíc českých korún, čo je v prepočte asi 3700 eur za štvorcový meter nie je priemernou cenou, ale skôr odrazovým mostíkom, píše portál iDnes.cz.  

Manažéri realitných spoločností, ktoré ponúkajú luxusnejšie bývanie, potvrdzujú, že práve majetnejšia klientela chce ilúziu vlastného odľahlého vidieckeho sídla, súčasne chce mať výhľad na Pražský hrad a byť pár minút od Karlovho mosta. „To je snom drvivej väčšiny klientov, ktorí nakupujú nehnuteľnosť pre vlastnú potrebu,“ tvrdí Denisa Višňovská z realitnej kancelárie Lexxus. Aj jej kancelária ponúka projekty, ktoré sa snažia pozitíva spojené s vidieckym bývaním prenášať do Prahy. Dosť možno najbližšie k tomu má momentálne projekt s názvom Old Town Court (Staromestský dvor). Dokončovaný areál s tuctom bytov a súkromným dvorom sa nachádza skôr desiatky než stovky metrov od Parížskej ulice a zároveň naozaj ponúka dvor s vysokými stromami.

A má ešte jedno plus: hoci ide o rozsiahlu rekonštrukciu a tak takmer novostavbu, z historického hľadiska tu má zástavba vidieckeho charakteru tradíciu. Areál založený v 15. storočí totiž väčšinu svojej existencie slúžil ako hospodárske budovy. Komplex budov rôzneho veku počas svojej histórie poskytol zázemie stajniam pre kone, pivovaru alebo sladovni. V polovici 19. storočia vo dvore získal sídlo vznikajúci hasičský zbor. Prudké zmeny posledného storočia ale poznamenali aj túto stavbu. Zasiahla ju asanácie Jozefova, v období protektorátu slúžil dvor ako garáž pre wehrmacht, potom bol zázemím komunálnych služieb, a aby toho nebolo málo, poškodili ho aj povodne v roku 2002.

Dvor vystriedal aj niekoľko majiteľov, až sa v roku 2011 dostal k súčasnému investorovi, spoločnosti Around Inside. Ten doplnil blok jedným úplne novým domom a celková premena spustnutého areálu na dvanásť luxusných bytov sa súkromnú záhradou by mala byť dokončená v priebehu tohto leta. Podľa Márie Anzulovicovej z Around Inside sú predané dva z dvanástich rozľahlých bytov, ktoré sa cenovo pohybujú medzi 150 a 250 tisíc korún za štvorcový meter (5500 až 9200 eur).

Realitka

„Zameriavame sa na klientelu s vybraným vkusom a očakávaním vysokých štandardov a vybavenia,“ dodáva Anzulovicová. Podobne využíva centrálnu polohu v kombinácii s pokojným zákutím aj byt na ulici V Jirchářích v tesnom susedstve Národnej triedy. Vladan Hájek z realitnej kancelárie Asten Property označuje priestor veľký 128 metrov štvorcových za byt postavený ako rodinný dom. „Vnútri dvorného traktu je na prízemí aj na poschodí terasa, na ktorých sa ocitnete v úplnom tichu stromov a zelene. Pokojné, ničím nerušené bývanie pod vysokými gaštanmi, bez ruchu veľkomesta a pritom priamo uprostred neho,“ charakterizuje Hájek byt, ktorého cena v oficiálnom cenníku uvedená nie je a k dispozícii je len na vyžiadanie.

S vidieckymi túžbami sa stretáva aj spoluzakladateľ kancelárie Svoboda & Williams Prokop Svoboda. „Klienti majú často záujem o nehnuteľnosti s pokojným dvorom, zákutím alebo teraskou, kde by si mohli zasadiť pažítku alebo paradajky. Inokedy vybavia jednu izbu alebo dokonca celý byt, terasu či balkón rustikálnym nábytkom a zaobstarajú si do bytu psa, mačku alebo aj králika v snahe navodiť atmosféru vidieka,“ hovorí Svoboda. Motiváciou je im pritom väčšinou práve túžba po pokojnejšom a jednoduchšom životnom štýle, ktorý si s vidiekom asociujú.


Sú potom aj takí, pre ktorých nie je cieľom terasa s pažítkou, ale naozajstný rodinný dom či vila s vlastnou záhradou. V tomto prípade sa už musia od stredu mesta trochu vzďaľovať. Vilovými domami nie príliš vzdialenými od centra tradične vynikajú napríklad Vinohrady alebo Dejvické štvrte Hanspaulka či Ořechovka. Mikro lokality s roztrúsenejšou zástavbou možno nájsť aj inde. Experti na luxusné bývanie napríklad spomínajú koniec veľvyslaneckej Vlašskej ulice medzi Hradčanmi a Malou Stranou, blízky Nový Svet, Vratislavovu ulici v susedstve vyšehradských hradieb alebo Kampu.

Vo výstavbe nových domov v zeleni v tesnej blízkosti centra vyniká Strahov či Břevnov. Tu nájdete ďalšie z niekdajších dedín, ktoré si aj napriek pohltenie Prahou dokázali uchovať čiastočne vidiecky ráz: Tejnku. V miestnej pamiatkovej zóne sa začínajú stavať nové nehnuteľnosti. Vznikajú na mieste bývalého zájazdového hostince a stolárstva a hotové by mali byť v lete roku 2017. Vizualizácia ukazuje na kombináciu tradičnej a modernej architektúry. Pri pohľade z ulice sú vidieť dve budovy s červenou sedlovou strechou zapadajúce do vidieckeho rázu minulých storočí. Pohľad z dvora a záhradky zasa odhaľuje, že každý z domov je ešte rozdelený na polovicu a do záhrady z neho vystupujú dva trojpodlažné moduly. Súčasťou domov je pivnica s podzemnou garážou. Za túto kombináciu tradície a moderny zaplatí záujemca podľa cenníka viac než 32 miliónov korún (1,2 milióna eur).

To, že je po zeleni a nepražskom spôsobe bývania momentálne v českom hlavnom meste dopyt, dokazuje množstvo ďalších developerských projektov umiestnených v tradičných pražských štvrtiach aj ďalej od centra. Príkladom môže byť aktuálne etapa projektu Marina Island na Holešovickom ostrove. Prízemné byty sa tam rozhodli poňať podobne ako najvyššie penthousy tak, že zaberajú celé poschodia. Vznikli tým takzvané townhousy. Z jednej strany ponúkajú vyvýšenú terasu s výhľadom na rieku, z druhej strany vlastnú záhradu s bazénom. Do týchto bytov majú navyše majitelia priamy vstup z vlastných garáží cez pivnicu.

01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 15:32