StoryEditor

Voľne stojaci nábytok a diera v stene otvorili priestor. A oživili tmavý byt

27.05.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Klenuté stropy a vystavené tehlové steny evokujú dedičstvo bytu v Barcelone, ktorý miestna firma Nook Architects prestavala lepšie ako navrhovaný existujúci plán. O rekonštrukcii písal portál dezeen.com.

3-izbový byt pomenovaný Sardenya sa nachádza v budove pôvodne postavenej na prelome 20. storočia v mestskej štvrti Eixample. Architekti z Nook dostali požiadavku na dozor pri modernizácii, zameranie sa na zlepšenie distribúcie denného svetla a prepojenie medzi spoločenskými miestnosťami.

Pôdorys Sardenye zahŕňal niektoré nezvyčajné priestory, vrátane tých so skosenými rohmi či nosníky spájajúce sa so stropmi. Tento typ stropu je známy ako katalánsky trezor. „Chceli sme zlepšiť funkčnosť starého bytu a prispôsobiť ho potrebám klienta,“ povedali architekti. „Využili sme zložitosť plánu ako pozitívny vstup pre nové rozdelenie, hrali sme sa s odrazmi zrkadla a nečakanou pozíciou hlavnej kúpeľne, ktorá funguje ako veľká lampa, keď sa dvere zavrú.“


Pôvodná dispozícia bytu mala niekoľko nepríjemných a stiesnených miestností usporiadaných okolo úzkej strednej chodby. Tieto priestory boli tmavé a bolo ťažké inštalovať tam pevný nábytok a doplnky. Väčšina izieb bola upravená, iba druhá spálňa a WC zostali na svojich pôvodných miestach. WC bolo kompletne prestavané a obsahuje voľne stojacu jednotku, ktorá je úložiskom pre kuchyňu na druhej strane.

Aby zaistili dostatok prirodzeného svetla v interiéri, architekti umiestnili hlavnú obývaciu miestnosť k stene, kde je väčšina okien. Tiež vytvorili otvor v nosnej stene, ktorá umožnila prienik svetla do centrálnych častí bytu. „Nový otvor v stene spájajúcej kuchyňu s obývacím priestorom prepúšťa svetlo do stredu bytu,“ uviedli architekti a dodali, že „umiestnenie veľkých posuvných dverí hlavnej spálne vedľa fasády znamená, že svetlo prichádzajúce zvonku pomáha oživiť hlavný priestor.“

Kuchyňa bola predtým zastrčená vo svojom vlastnom malom priestore vedľa centrálnej chodby, ale odstránenie nadbytočnej tretej spálne dovolilo, aby bola presunutá do väčších priestorov s lepším prepojením do obývacej izby. Hlavná kúpeľňa nahrádza predchádzajúci priestor kuchyne. Je oddelený od zvyšku priestoru posuvnými dverami, ktoré majú polykarbonátový povrch, čím vyžaruje jemné svetlo, keď je vnútri rozsvietené.

Hlavnú spálňu presunuli do časti so šikmým rohom a podľa plánu rozšírili podlahovú plochu. Spálňa je oddelená od obývacej izby posuvnými dverami maľovanými rovnakým odtieňom žltej farby ako deliace steny.

Priestranný pocit z obývacej izby je zvýraznený zahrnutím zrkadlovej dosky do hornej časti steny. To vytvára ilúziu, že stena nedosahuje strop a odraz paralelných trámov naznačuje, že priestor pokračuje aj za prehradením. Štukovanie, ktoré bolo predtým zahrnuté v niektorých z nosných stien, sa odstránilo a odhalilo pôvodné murivo. Medzi zachované detaily patria tradičné okná, ktoré boli vylepšené o nové dvojité sklenené panely.

Prírodné drevené podlahy v obývacej izbe a spálňach, rovnako ako mozaikové obklady v kuchyni a kúpeľni, prispievajú k palete jednoduchých materiálov s prevažne prirodzenou a príjemnou atmosférou.

01 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 02 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 03 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 04 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu 05 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 13:00