archív architekty Zuzany Hartlovej
StoryEditor

Z bývalého bytu školníka vznikol úžasný obchod. Premena trvala rok

08.05.2016, 16:00
Autor:
řezřez

Na Klimentskej ulici v centre Prahy dokázala architektka Zuzana Hartlová prerobiť zdevastovaný priestor na dizajnový obchodík. Miestnosti, kde predtým býval školník obchodnej akadémie, ale tiež tu bola tlačiareň či potravinárska úpravňa, slúžia teraz ako predajná galéria, píše idnes.cz.




Architektka Hartlová stála pred náročnou úlohou, pretože interiér s celkovou plochou 85 m2 bol úplne zdevastovaný. Potom, čo slúžil ako byt, sa do neho nasťahovala tlačiarenská a potravinárska výroba. Práve tá vytvorila doslova nánosy nečistôt a nezmyselných úprav.
Zuzana Hartlová sa rozhodla všetko odstrániť a vyčistiť: v interiéri s nádhernými klenutými stropmi zostala iba nosná konštrukcia múrov. Ostatné nenosné priečky a ďalšie členenie zmizlo. Priestor tak získal ľahkosť a vzdušnosť. 

Predajná galéria dostala meno Showroom. a rovnako sa nazýva unikátny projekt siedmich mladých českých i zahraničných dizajnérov (Soolista, Klára Šípková, PBG, Monada, Jara Design, Eiri a Diána Polgár.) rôznych módnych odvetví, ktorí priestor využívajú. "Naše zoskupenie nevzniklo zo známosti. Navzájom sme sa hľadali tak, aby sa naša práca dopĺňala a mala podobné východiská, čisté poňatie. Chceli sme návštevníkovi ponúknuť rôznorodý, ale zároveň jednotný celok," objasňuje koncept jeho zakladateľka Zuzana Hartlová.

Ako neprerušovaná čierna linka prestupuje naprieč priestorom galérie krehká oceľová konštrukcia. Stáva sa dominantou interiéru a symbolicky prepája dizajnérov konceptu Showroom. na jeden celok. Miesto ťažkopádnych regálov umožňuje táto konštrukcia elegantné vystavenie produktov jednotlivých dizajnérov. Ľahko sa prispôsobuje ich individuálnym potrebám.

Pre zákazníka je pripravené aj príjemné miesto pre komunikáciu, a to barový pult. Kontrast k subtílnou oceľovou konštrukciou predstavujú naopak dvoje mohutné, atypicky riešené štvormetrové posuvné dvere. Tvoria jedinečný prvok interiéru, ktorý napomáha optickému prepojeniu medzi ateliérmi a galériou. Prichádzajúci tak môže byť účastní vzniku modelov, čo je veľmi netradičný prístup.


01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 07:22