StoryEditor

Najškaredšie stavby Prahy. Známe osobnosti vás nimi prevedú zdarma

15.09.2015, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Stavby, ktoré vznikli prevažne v dobe normalizácie sa opakovane objavujú v rebríčkoch ako tie najškaredšie v Prahe. Odborníci však vidia v týchto budovách prehliadanú kvalitu a s negatívnym hodnotením nesúhlasia. Rozhodli sa preto, ako píše portál idnes.cz, organizovať zadarmo prednášky a prehliadky kontroverzných budov.

Platforma Scholastika, ktorá sa v roku 2016 stane vyššou odbornou školou, uskutoční počas jesene cyklus komentovaných prehliadok po vybraných budovách za odborného výkladu prizvaných osobností súčasného umenia, architektúry alebo dizajnu. Chce tak ponúknuť verejnosti odlišný pohľad na "najškaredšiu" architektúru Prahy.



Prvou budovou, kde cesta za najškaredšou pražskou architektúrou začne, je Nová scéna Národného divadla na Národní tříde. Objekt bol postavený v rokoch 1977-1983 podľa projektu architekta Karla Pragera.

Nová scéna je od svojho dokončenia jedna z najdiskutovanejších pražských stavieb, ktorá si tiež vyslúžila veľa sarkastických prezývok. Budova suverénne nahliadajúca do Národní třídy sa delí na dve časti: tá, ktorá prilieha k barokovému kláštoru, je pokojná, transparentná, s hladkým plášťom z determálneho skla.

Druhá časť sa dvíha na masívnych pilieroch, medzi ktorými sa otvára voľný priechod na divadelné piazzetu a vďaka skleneným tvarovkám pôsobí ako svojbytná plastika. Nie každý však v jej unikátnosti konštatuje kvalitu a architektonickú hodnotu.

Novou scénou verejnosť prevedie hudobník, výtvarník a obdivovateľ práce architekta Karla Pragera známy český raper Vladimír 518. Zavedie záujemcov do priestorov budovy a jej okolia a ponúkne tak trochu odlišný pohľad na kontroverznú stavbu. "Je dôležité na kvalitu týchto budov verejnosť upozorňovať, aby nedošlo k podobnej situácii ako s bývalým Hotelom Praha," hovorí umelec, ktorý sa k dielu architekta Pragera hlásil už v niekoľkých predchádzajúcich projektoch.



Okrem komentovanej prehliadky po priestoroch Novej scény čaká návštevníkov aj videoprezentácia pripravená Vladimírom, v ktorej mapuje obdobie od bruselského Expa 58 až po zamatovú revolúciu v roku 1989, a tiež komentár sochára Pavla Karousa k umeleckým dielam umiestneným v budove Novej scény a jej okolí.

Prehliadka budovy Novej scény Národného divadla s komentárom a videoprojekciou Vladimíra 518 sa uskutoční v stredu 23. septembra od 17. hodiny. Rezervácia je už uzavretá z dôvodu naplnenia kapacity 200 miest.

Počas jesene potom budú pokračovať prehliadky ďalších budov. Hneď nasledujúcou stavbou bude Hlavná stanica v Prahe s architektom a popularizátorom architektúry Adamom Gebrianem.

Medzi ďalšími osobnosťami, ktoré verejnosť s architektúrou budov, jej inventárom alebo utajenými detailami zoznámia, neskôr bude napríklad aj zakladateľ časopisu Era 21 a v súčasnosti kurátor Moravskej galérie v Brne Rostislav Koryčánek.

Scholastika je vzdelávacia platforma v oblasti výtvarného umenia a dizajnu, ktorá umožňuje študovať a rozvíjať sa v inak ťažko dosiahnuteľnom prostredí súčasnej umeleckej scény a spolupracovať s rešpektovanými osobnosťami umeleckého prostredia. Za jej vznikom v roku 2012 stála dvojica mladých výtvarníkov a umelcov Evžen Šimera a Ondřej Brody. V súčasnosti Scholastika ponúka vzdelanie v 11 študijných programoch.

01 - Modified: 2007-09-18 06:05:00 - Feat.: 0 - Title: V Budapešti po roku opäť protestujú proti premiérovi
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 18:02