StoryEditor

Za Prahou vyrastá unikátny satelit. Rátajú v ňom aj so Slovákmi

21.10.2015, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Nenápadná obec Nebřenice s niekoľkými domami sa čoskoro stane dobrou adresou. Kúsok za Prahou sa chystá projekt v sume niekoľkých miliárd českých korún, ktorý ospalú dedinu s jednoposchodovým klasicistickým kaštieľom premení na nepoznanie. Ambiciózny developerský projekt Oaks Prague by mal prilákať 220 rodín. Česi a Slováci by z nich podľa odhadov mali tvoriť 80 percent, píše portál idnes.cz.



Ako prvá príde na rad rekonštrukcia kaštieľa, ktorý bol v 19. storočí prestavaný z barokovej podoby do klasicistickej. V ňom bude golfový a country club, reštaurácia, wellness, kúpele a hotel s 27 izbami.

Na pozemku s rozlohou 140 hektárov sa začne stavať v priebehu budúceho roka. „Najskôr zaistíme služby. Vzniknú obchody, pošta, škôlka, pekáreň, stály farmársky trh a až potom sa začnú stavať bytové a rodinné domy. Nechceme, aby sa ľudia nasťahovali a roky žili vlastne na stavenisku, kde nie je nič k dispozícii,“ hovorí Radek Šimek, obchodný a marketingový riaditeľ spoločnosti Arendon Development.

Plánovaniu komplexu Oaks Prague predchádzala štúdia tradičného českého vidieka, na ktorej podklade vznikol urbanistický koncept.

Premenu kaštieľa navrhol známy britský architekt John Pawson. Vily budú dielom ďalších svetovo uznávaných architektov. Najslávnejším z nich je Američan Richard Meier. Nositeľ Pritzkerovej ceny, najprestížnejšieho svetového ocenenia v oblasti architektúry, je autorom napríklad Múzea moderného umenia v Barcelone a umeleckého múzea Getty Center v Los Angeles.




Pre Oaks navrhol bytový areál s 19 bytmi, dom Villa 9 s rozlohou 850 metrov štvorcových a Villu 10. Hneď vedľa bude stáť vila Breza od svetoznámej českej architektky Evy Jiřičnej. Ďalší dom Vŕba navrhne české architektonické štúdio ADR Aleša Lapku a Petra Kolářa. Do projektu je zapojených celkovo devätnásť významných architektov a kancelárií.

Tvorivý tím architektov čiastočne vzišiel z medzinárodnej súťaže, ktorú organizovala firma Malcolm Reading Associates, ďalšiu časť architektonických štúdií oslovil priamo investor, ktorým je privátny londýnsky investičný fond Kew Capital.



Celý rozľahlý komplex bude okrem kaštieľa a slávnych architektonických osobností lákať na prírodu a športové vyžitie. Vzniknú tu cyklistické a bežecké trasy, tenisové kurty a osemnásťjamkové golfové ihrisko.

Cieľovou skupinou sú podľa Radka Šimka české a slovenské rodiny, ktoré dokážu vytvoriť fungujúcu komunitu a nechcú žiť za vysokými múrmi odstrihnutí od okolitého sveta. Zároveň pôjde o podobne zmýšľajúcich obyvateľov, ktorým záleží na okolitom prostredí. Navyše budú mať istotu, že si ich sused neurobí zo záhrady skládku. Česi a Slováci budú tvoriť až 80 percent z plánovaných 600 nových obyvateľov Nebřenic.



Najlacnejšie a najmenšie byty v troch apartmánových domoch s celkom 53 jednotkami navrhli Richard Meier, John Thompson and Partners a Chapman Taylor. Byty začínajú od veľkosti 80 metrov štvorcových. Ceny sú vrátane pivnice a podzemného garážového státia a začínajú na 7 miliónoch českých korún (vyše 250-tisíc eur). Najdrahšie vily sa šplhajú až k 100 miliónom českých korún (takmer 3,7 milióna eur).

Domy budú stáť na rozľahlých pozemkoch, nepôjde teda o typický satelit, tak ako ho poznáme. Majitelia si môžu vily čiastočne prispôsobiť svojim potrebám, ale nesmú vybočiť z celkového konceptu. Zachované musí zostať celkové rozvrhnutie priestoru, vrátane ulíc, výšky domov, nesmie sa narušiť plánovaný výhľad atď.
„Predaj by mal oficiálne začať v momente, keď sa začne kopať, teda počas roku 2016. Už teraz má projekt desiatky vážnych záujemcov. Prví obyvatelia sa budú sťahovať na jar 2018. Okolo roku 2020 by mal byť celý plánovaný projekt dokončený,“ dodáva Radek Šimek.

01 - Modified: 2007-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neznáma Írka očarila temnom
01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:15