StoryEditor

Byt pre mladého muža, čo túži po pohodlí

05.01.2015, 23:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Kúpa bytu v novostavbe je vec jedna, zariadiť ho druhá.


Interiér je ladený do zemitých farieb, základ tvorí masívna dubová podlaha. Snímka: Jiří Ernest

Pre mladého, pracovne veľmi vyťaženého muža tak bolo najjednoduchším riešením zveriť realizáciu interiéru profesionálovi, dizajnérovi Martinovi Pospíšilovi zo štúdia Mapdesign.


Výber dizajnéra nebol náhodný, mladý majiteľ David vedel už od známych, že Martin Pospíšil dáva prednosť prírodným materiálom a so svojimi klientmi veľa a starostlivo preberá, akú majú predstavu a čo sa im páči. Práve to investor od architekta potreboval.

Dizajnér a klient sa tak po sérii stretnutí a konzultácií dohovorili na základných požiadavkách: pokiaľ ide o farebnosť, mali sa tu objaviť prírodné, hlavne neutrálne odtiene, chýbať nemal dostatok úložných priestorov, v kuchyni sa očakávala dostatočne veľká pracovná plocha aj veľa miesta na ukladanie. Výsledný dojem? Rozhodne žiadna „pitevňa“, ale miesto, kam sa človek rád vracia. Proste domov.



Našťastie sa dispozícia dvojizbového bytu (90 m2) s veľkou lodžiou (18 m2) nemusela meniť, architekti developera riešili všetko veľmi uvážlivo. Dom má výborne riešenú izoláciu, navyše tu boli použité unikátne sklenené predfasádné posuvné panely. Fungujú čiastočne ako žalúzie, ale pomáhajú aj s tepelnou izoláciou.

Pohodlie aj súkromie
Obývacia izba s kuchyňou v tvare písmena U a jedálňou sú dostatočne priestranné. Kým kuchynské skrinky sú v bielom lesklom laku a pracovná doska z bieleho corianu (David rád varí), skrinkový nábytok a jedálenský zostava sú z amerického orecha.

Dubová podlaha bola použitá (okrem kúpeľne a WC) v celom byte, koberec v škrupinovo bielej predstavuje príjemný kontrast k farebne výraznej výmaľbe na stene jedálne.

Medzi sklenené panely a interiérové okná boli na odporúčanie dizajnéra inštalované tieniace elektrické rolety, zaisťujú súkromie aj ideálny teplotný komfort.

To je dôležité aj na zasklenej lodžii, ktorá v lete slúži ako jedáleň. Je preto vybavená teakovým nábytkom, ale tiež stropným vetrákom, aby tu bolo naozaj príjemne aj v horúcich dňoch. Terasové dosky sú zo sibírskeho smrekovca.

Hygienické zázemie
Pretože majiteľ má rád prírodné materiály, použil dizajnér dyhu amerického orecha aj na toalete a v kúpeľni, samozrejme so špeciálnou úpravou. Do hnedých zemitých tónov je ladená taktiež priestranná spálňa s veľkým ušiakom a károvanou tapetou na stene za čelom postele.

„Dôraz sme kládli na úložné priestory s maximálnou funkčnosťou a jednoduchou estetikou, ale s pocitom zabývaného bytu. Tomu pomohli aj textilné dekorácie a doplnky, ktorých nadobudnutie nechal klient na nás,“ vysvetľuje Martin Pospíšil.

Až bude v byte bývať rodina a vzniknú prípadne nové požiadavky alebo priania, nebude problém dekorácie či textil vymeniť. Základ bytu je v príjemne neutrálnych farbách i tvaroch, takže výmena by bola ľahká. A možno interiér zostane práve taký, aký je dnes. To sa uvidí.

 

idnes.cz

01 - Modified: 2007-02-08 06:45:50 - Feat.: 0 - Title: Vláda dostala prístup k regulácii
01 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 02 - Modified: 2023-10-25 05:30:00 - Feat.: - Title: Moderné retro v prvorepublikovom dome: Tento bratislavský byt spája to najlepšie z pôvodného aj nového 03 - Modified: 2023-10-11 09:05:58 - Feat.: - Title: ELTON JOHN predáva luxusný apartmán za milióny dolárov. Pozrite na ten naleštený interiér a MEGA šatník! 04 - Modified: 2023-09-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Zo starého bytu na Vinohradoch je moderný byt s čistým dizajnom. Premena pred a po vás nadchne 05 - Modified: 2023-08-28 12:37:06 - Feat.: - Title: Vyhodené predmety premieňa na originálne, luxusné. Učme sa vidieť skrytý potenciál vecí, tvrdí dizajnér
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:14