StoryEditor

Pri odovzdávaní nového bytu sa všetko zvrhlo. Bol životu nebezpečný

17.07.2015, 00:02
Autor:
stlstl

Eva s Ľudovítom si išli prevziať od pražského developera práve dokončený mezonet. Pri prehliadke našli 52 chýb a nedorobkov. Byt na poslednom podlaží dizajnovej novostavby, o ktorom píše portál idnes.cz, pritom mal byť v nadštandarde a vysokej kvalite.



52 vád
Eva s Ľudovítom preberali byt v júni 2015, so sebou si vzali inšpektora nehnuteľností. Spoločne našli celkom 52 vád, nedorobkov a tiež skrytých chýb. „Bohužiaľ, niektoré vady boli dokonca životu nebezpečné,“ hovorí Ondřej Bláha, ktorý inšpekciu vykonal.

Byt mal mať v nadštandarde podlahy z masívneho dreva, bezfalcové dvere s kvalitným kovaním, dlažby a podlahy s nerezovými prechodovými lištami.

Zástupcovia predajca boli rýchli a ochotní, ale problémy nastali po zložení zálohy, keď celý proces prípravy klientskych zmien výrazne ubral na dynamike. „Bývanie sme kupovali pre seba a deti, venovali sme príprave maximum. Zhrozil som sa, keď som uvidel výsledok,“ zveruje sa Luďovít.

Poškodenie povrchov, trhlinky, odchýlky od štandardov, problém so spádmi parapetov, to sú bežné chyby novostavieb a tento byt nebol výnimkou. Horšie však bolo, že napríklad spojovaciemu schodisku v byte chýbalo bezpečné zábradlie. Elektrické zásuvky v kúpeľni boli umiestnené tak, že by nemali pri revízii prejsť.

Majitelia požadovali, aby si mohli prezrieť tiež strechu. Krycia strieška, napojená na fasádu, bola urobená neodborne, hrozilo zatekanie a premočené múry spálne. Vstupné dvere nemali požiarnu speňovaciu pásku a okrem iného bolo zistené, že absolútne nevyhovujú predpísané požiarnej odolnosti. Developer má teraz určenú lehotu na opravu všetkých chýb a Eva s Ľudovítom dúfajú, že si s nimi úspešne poradia a bývanie bude podľa ich predstáv.

Skorá obhliadka bytu alebo rodinného domu, ktorá umožňuje nájdenie maximálneho počtu vád, nie je väčšinou pre developerov nijako bolestivá. Naopak im vyhovuje, že môžu chyby odstrániť ihneď so stavebnou firmou, ktorá ešte stavbu úplne neopustila.



V niektorých prípadoch ale developer vadu neuzná a odmietne ju opraviť. Väčšinou sa odkazuje na vyhlášky a normy. V húštine vyhlášok, záväzných a nezáväzných noriem sa ale laik ťažko orientuje. Ak kupujúci odmietne byt prevziať s tým, že ide o nedostatky, pre ktoré nie je možné nehnuteľnosť užívať, nezaobíde sa situácia bez nepríjemností.

Kontrola na niekoľko hodín
Najdôležitejšia je veľmi dôkladná kontrola nehnuteľnosti. Zástupcu developera by mal kupujúci vopred upozorniť, že prehliadka môže trvať aj niekoľko hodín. Ide o váš budúci majetok a vy máte právo na kontrolu všetkých jeho vlastností.

„Väčšina ľudí sa na byt letmo pozrie a po 15 minútach podpisujú protokol napríklad s tromi chybami. Keď kontrola trvá dve hodiny, sú často nervózni,“ priznáva Pavol Zobač, inšpektor pre južnú Moravu. Najmä to platí pre takzvané zjavné vady, ktoré nemožno následne reklamovať. Všetky zariadenia, ktoré nefungujú, sa musia zaznamenať - ventilácia, rekuperácia, elektroinštalácie.

Pri podpise zmluvy je potrebné si dávať pozor najmä na ustanovenia, kedy nie je jasne definovaný najneskorší termín odovzdania stavby. Je potrebné byť na pozore pri ponuke odovzdaní bytu pred jeho kolaudáciou.

01 - Modified: 2007-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Novostavba nad Žilinou: Pozrite si úchvatnú a premyslenú realizáciu domu, ktorý spolupracuje s terénom 02 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Byt si šikovná žena zrekonštruovala aj bez búrania, stačili jej dobré nápady 03 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 04 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 05 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. máj 2024 05:25