StoryEditor

Pre ľudí zábava, pre psov nočná mora. Takto pripravíte svojich miláčikov na vybuchujúce petardy

31.12.2019, 08:47
Autor:
apeape
Bývanie so psím miláčikom so sebou nesie aj isté útrapy.

Psy majú oveľa vyvinutejší sluch než ľudia. Niet preto čudovať, že im vadí ohlušujúci hluk novoročných ohňostrojov a majú z neho strach. Pre ich citlivé uši môžu byť hlasné rany dokonca bolestivé. Z toho dôvodu sa aj zdanlivo sebavedomý jedinec môže začať triasť strachom a hľadať cestu na útek.

V galérii si pozrite aj sedem tipov, ako s domácim miláčikom zvládnuť silvestrovské oslavy:

Pre ľudí zábava, pre psov možná trauma

"Poznám prípady, keď si majiteľ priviedol domov nového psa a počas prvého silvestrovského večera ho nechal samého vonku na záhrade. Keď sa krátko po polnoci išla rodina pozrieť von na ohňostroj, psíka už nenašla. Ten sa domov vrátil o pár dní neskôr. Zo strachu jednoducho utiekol," opisuje pre portál lidovky.cz jeden z následkov veľkého strachu u psov produktová špecialistka z e-shopu Hagen Zuzana Novotná.

Ak sa psík veľmi bojí, začne sa správať nevyspytateľne a môže byť zle ovládateľný. Okrem úteku môže hlasno štekať, vyť, kňučať alebo sa niekde schovať. Chyba nemusí byť nutne na vašej strane. Psia bojazlivosť je u niektorých jedincov geneticky daná.

Keď si pôjdete vybrať šteniatko, tak už väčšinou spoznáte, ako na tom bude. Sklon k strachu je rozpoznateľný od 6. týždňa veku. Veľmi dôležitú úlohu zohráva aj fáza socializácie vášho nového prírastku. Mnoho majiteľov má strach so svojimi šteňatami chodiť von medzi ľudí, autá a ďalšie psy, len aby sa mu niečo nestalo.

Lenže zámernou izoláciou ho nenaučíte cudzím zvukom či pachom a neskôr môže na tieto podnety reagovať vystrašene alebo podráždene. "Odporúčam už od útleho veku chodiť s psíkom von a učiť ho spoznávať svet okolo seba. Až vyrastie bude omnoho sebavedomejší a nejaký zvuk či rana ho len tak nerozhodí," radí produktová špecialistka.

Až to vonku začne?

Prirodzene môžete odísť mimo civilizácie, kde je pokoj a jediný zvuk bude buchnutie zátky šampanského a cinknutie pohárov. Nie každý však takú možnosť má, a preto je dobré vedieť, ako psíka na hlasný silvestrovský večer pripraviť.

Alternatívnou voľbou sú tabletky na upokojenie ako Relaxis či Alavis Calming. Tieto produkty fungujú na prírodnej báze a psíkovi nijako neublížia. Tabletky majú lepší účinok pri dlhšom podávaní, a pretože sa vonku strieľa nielen na Silvestra, ale počas celého sviatočného obdobia, tak je lepšie nasadiť tabletky už pred Štedrým dňom a podávať ich až do príchodu nového roka.

Komu by sa tabletky z nejakého dôvodu priečili, môže siahnuť aj po iných upokojujúcich prípravkoch, akými sú napríklad obojky či difúzory fungujúce na princípoch aromaterapie.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:43