StoryEditor

Ako bývajú dizajnéri: Kúsky z telocviční, hojdačka v obývačke a skvostné átrium

02.08.2019, 00:00
Autor:
apeape
Doplnky do bytu kupujú spoločne a dotvárajú nimi atmosféru.

Manželia Stiborkovci sa v podstate obaja zaoberajú tvorivou prácou. On záhradnou architektúrou, ona interiérovým dizajnom a fotografovaním. Podľa toho vyzerá aj ich dom so záhradou. Interiér aj dvor sú neformálne, útulné a vkusné zároveň, uvádzajú Lidovky.

"Najradšej mám gauč po prababičke, ktorý sme dostali a veci, čo sme si vyrobili. Človek má k takýmto veciam pevnejší vzťah," hovorí Jiří Stiborek.

V galérii nahliadnite do jedinečného interiéru:

"Najradšej trávim čas v obývacej izbe na gauči, ktorý už má toho veľa za sebou. Najskôr bol roky v izbe u babičky môjho manžela. Potom putoval do ateliéru, kde manžel pracuje a nakoniec som bola rada, že sme si ho mohli priviezť späť do nášho bytu. Je zelený, trochu presedený, ale skvelý. Odpočinok na ňom je výnimočný, pretože času na oddych alebo čítanie veľa nie je. O to viac si to potom užívam," usmieva sa Zuzana.

Zuzana je šikovná, do bytu si sama navrhla a aj zrealizovala potlač steny alebo dekoráciu do detskej izby. "Mám veľmi rada ten proces, kedy môžem niečo vytvoriť alebo byť aspoň pri tom," hovorí.

Jej manžel si pochvaľuje jedálenský kút. "Najradšej sedávam pri stole v kuchyni v centre diania: na dosah, ale zároveň skrytý za stenou medzi obývačkou a kuchyňou. Je tu dobré svetlo a je to taký multifunkčný priestor," hovorí krajinný inžinier.

Doplnky do bytu kupujú spoločne a dotvárajú nimi atmosféru. "Niektoré veci sú z rôznych malých obchodíkov, ciest, mám rád aj veci z obchodného domu Ikea," hovorí Jiří. Jeho žena však dodáva: "Doplnky vyberáme tak, aby boli praktické alebo k nim mám nejaký citový vzťah. Nekupujeme doplnky len tak, aby sme zaplnili nejaké miesto. Mám rada lampu pri mojom pracovnom stole od Frandsen, svetlo Nordlux nad kuchynským stolom, niečo máme z dizajn-marketov, napríklad vázu Srna. Veľa zaujímavých vecí si priniesol do bytu môj manžel. Jednou z nich je lampa od japonskej výtvarníčky."

Občas sa manželom páči niečo, čo bolo odložené pri smetiakoch. Zuzana sa trochu hanbí odniesť si také veci domov, ale túžba vrátiť znovu život krásnym veciam, preváži. "Smetiaky však nie sú to správne miesto, tam už býva neskoro. Najväčšie lákadlo je zberný dvor, kam ľudia vozia veci, s ktorými sa jednoducho nechcú ďalej zaoberať. Zaujímavý úlovok je zosilňovač, ktorý s jedným káblom a drobným zariadením na bezdrôtový prenos ozvučil našu obývačku," vysvetľuje Jiří.

A jeho žena hneď spomína posledný úlovok. "Ten máme z minuloročnej dovolenky v talianskom meste Levanto. V postrannej uličke starého mestečka som objavila odložené staré drevené stoličky. Hneď som vedela, že by sa s nimi dalo niečo pekného podniknúť. Netrúfla som si na nič, až po hodine som to povedala manželovi a rozbehli sme akciu. Najskôr sme si museli overiť, že sú naozaj na vyhodenie a potom sme ich doniesli k autu, pripevnili na strechu a pekne s nimi prišli až domov. Bohužiaľ boli kompletne prežrané od červotoča, takže ich najskôr čakalo zariadenie na ožarovanie na zbavenie škodcov a potom kompletné spevnenie a prečalúnenie. Stoličky sú v zimnej záhrade a vyzerajú skvele."

A najobľúbenejší kus nábyku? Zuzana miluje svoj pracovný stôl a industriálnu stoličku. "Je z dielne môjho otca, len sme ju trochu očistili. Dielne mám veľmi rada a tá stolička mi ju pripomína. Sedávam na nej, keď niečo vymýšľam. Je z nej cez stôl pekne vidieť na ulicu. Mám rada, keď vidím pohyb a ľudí. Keď si k tomu dám kávu, nemá to chybu," vysvetľuje dizajnérka.

"Tiež milujem telocvične, v byte sa nachádza rôznych nástrojov: rebriny, dve hojdačky, gymnastická koza aj kruhy. V spálni máme starší perzský koberec a niekoľko obrazov," dopĺňa Zuzana.

Dvor si manželia spolu so širšou rodinou rekonštruujú postupne. Návrh úpravy dvorných objektov je dielom Jiřího otca - architekta, podarilo sa ozeleniť aj šikmú strechu samotných stavieb. Zelená strecha je dielom Jiřího. Kúzlo átria príjemne dotvára kombinácia starých a nových prvkov.

Vedľa vintage lavičky nájdeme zelenkavú lavicu, ktorej spoluautorom je Jiří. "Pri navrhovaní záhrad nám došlo, že chýba nadčasový, ale farebne výrazný prvok do záhrady, ktorý by sa stal pointou miesta. Tak sme si ho vyrobili," vysvetľuje Jiří.

Átrium ešte dopĺňajú umelecké diela od kamarátov sochárov. "Nedávno sa k nám nasťahoval aj bronzový Mazlík od kamaráta Michala Trpáka," uzatvára Jiří rozprávanie o svojom príjemnom bývaní na pražskom Břevnove.

Manželia Stiborkovci

  • Zuzana Stiborková

Študovala strednú priemyselnú školu stavebnú a VŠE v Prahe. Po narodení detí sa chcela viac venovať nejakej tvorivej činnosti, začala fotografovať a venovať sa interiérovému dizajnu. Absolvovala Akadémiu Home Staging & interiérového dizajnu. Teraz sa venuje fotografovaniu a navrhovaniu interiérov naplno. Pôsobí pod značkou Zabydli. Je nadšenou bežkyňou a milovníčkou kávy.

  • Jiří Stiborek

Absolvoval odbor Krajinné inžinierstvo na ČZU a ešte viac sa priblížil k záhradnej architektúre na stáži v Drážďanoch a na škole sa okrem iného stretol s Ferdinandom Lefflerom a odvtedy spolu pracujú. Baví ho kreatívna a rôznorodá práca v širokej oblasti záhradnej architektúry a riešenie najrôznejších výziev.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:43