Moderné technológie ale ponúkajú viacero ďalších vychytávok, ktorých cieľom je znižovať náklady na tepelnú pohodu v domácnosti. Postupne sa tak prechádza od vysokoteplotných na nízkoteplotné systémy, ktoré majú výrazne vyššiu účinnosť. Medzi bežné riešenia v rodinných domoch patria kondenzačné kotly a podlahové, či stenové vykurovacie systémy. Tieto sálavé vykurovacie systémy dokážu poskytnúť rovnomernú teplotu v celej miestnosti, čo môže byť v zime na nezaplatenie. Samozrejme svoju dobu nezaspali ani radiátory a tak sú okrem článkových na výber aj panelové, rúrkové, či konvektory.Pixabay
StoryEditor

Mať teplo a neplatiť veľa? S týmito radami v úvode vykurovacej sezóny je to možné

Dlhodobo rastúce ceny plynu a energií nás nútia s teplom narábať čoraz úspornejšie, existujú ale efektívne spôsoby ako ušetriť.

S prichádzajúcou jeseňou je aj vonku čoraz chladnejšie a postupne sa bude rozbiehať aj vykurovacia sezóna. Dlhodobo rastúce ceny plynu a energií nás nútia s teplom narábať čoraz úspornejšie, uvádza Dom a Bývanie.

vykurovacie obdobie na Slovensku oficiálne odštarovalo a potvrdzujú to aj slová predsed predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Miroslava Obšivaného pre TASR.

Presný začiatok a koniec vykurovacej sezóny určuje podľa neho vyhláška Ministerstva hospodárstva (MH) SR. "Podľa tejto vyhlášky začína vykurovacie obdobie 1. septembra a končí sa 31. mája v nasledujúcom roku. Dodávatelia tepla môžu prerušiť vykurovanie aj skôr, ale len za tých podmienok, že teplota vzduchu stúpne nad 13 stupňov Celzia počas dvoch za sebou nasledujúcich dní a zároveň predpoveď počasia pokles teploty pod túto hodnotu neočakáva," spresnil.

​Aj preto je dôležité si v úvode vykurovacej sezóny nechať poradiť. Našťastie dnes už existuje viacero efektívnych spôsobov, ako na prevádzkových nákladoch domu ušetriť.

Zateplenie budovy je dnes považované za štandard a aj mnohé staršie budovy sa preto v rámci rekonštrukcií, či revitalizácii zatepľujú. Spôsoby, ako si udržať teplo domova a ušetriť pri tom, nájdete v galérii:

01 - Modified: 2020-10-09 16:28:15 - Feat.: 0 - Title: Veľa muziky za málo peňazí. Z tmavej kutice spravili moderné, na mieru šité bývanie
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 01:52