StoryEditor

Užitoční pomocníci s trojcípou hviezdou

28.09.2005, 00:00

Nový typový rad stavebných automobilov Mercedes-Benz Axor (vyklápačky a miešačky na betón) predstaví nemecká automobilka na veľtrhu úžitkových vozidiel RAI v Amsterdame od 14. do 22. októbra 2005. Tieto vozidlá sú určené na dopravu po ceste, ale aj na stavenisku. Disponujú hnacími agregátmi s výkonmi od 260 kW do 315 kW (428 k) a podvozkami s konfiguráciou náprav 6 x 4 a 8 x 4. Majú zvýšenú užitočnú hmotnosť bezmála o pol, respektíve o štvrť tony, čo umožňuje minimalizovať prevádzkové náklady. V ponuke sú tiež špeciálne úpravy.
Ľahké vyklápacie vozidlá a miešačky betónu Axor vyvinuli so zámerom ušetriť prostriedky podnikateľom v stavebnej preprave. Pritom sa bralo do úvahy, že užitočná hmotnosť zohráva pri stúpajúcich nákladoch v preprave sypkých materiálov a betónu čoraz významnejšiu úlohu. Nové Axory preto navrhovali s ohľadom na ich využitie na staveniskách, kde sa počíta každý kilogram užitočnej hmotnosti. Zároveň sa však zohľadňovali podmienky prepravy po asfaltových cestách. Ako výsledok ponúka vyklápačka Axor v porovnaní s podobnými vozidlami výbornú trakciu, schopnosť zvládať preťaženie a pohybovať sa v teréne.
Nové stavebné vozidlá budú v predaji s prípustnou celkovou hmotnosťou 26 alebo 32 ton a so systémom náprav 6 x 4, resp. 8 x 4. K dispozícii budú výkonné a úsporné 12-litrové radové šesťvalce s výkonmi 260 kW, 295 kW a 315 kW , ktoré sa už osvedčili v náročnej, každodennej cestnej preprave.

Zvýšenie úžitkovej hmotnosti v Axore s výkonom 260 kW sa dosiahlo zavedením napríklad odľahčených parabolických pružín, nárazníkov z odolného plastu s kyvadlovými stupienkami a plne chránených kotúčových bŕzd nenáročných na údržbu (na prednej i zadnej náprave). V kabíne je teraz za sedadlami miesto na odloženie vetrovky a gumových čižiem, ako aj znížený tunel motora, čo uľahčuje vodičovi presun v priestore. Optimálne uložený výfuk medzi druhou a treťou nápravou (pri štvornápravových vozidlách) takisto pomáha znížiť celkovú hmotnosť vozidla.
Do Axorov určených na stavby montujú 16-stupňové prevodovky. Na želanie sa dodáva turbobrzda, ktorá má až o 50 percent vyššiu účinnosť pri brzdení motorom a zároveň šetrí klasické brzdy. Jej hmotnosť pritom nepresahuje 20 kilogramov. K zvláštnej výbave patrí i radenie Telligent. Na želanie je možné nové stavebné Axory vybaviť i xenónovými svetlometmi a dosiahnuť tak perfektné osvetlenie vozovky.

menuLevel = 2, menuRoute = style/autosalon, menuAlias = autosalon, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. máj 2024 14:43