Volebná účasť je v obci Ľutina zruba 17-percentná. FOTO: HN/Mário Blaščák
StoryEditor

Parlamentné voľby 2023

29.09.2023, 17:07
Parlamentné voľby 2023
17:00

Najvyššiu volebnú účasť evidovali počas volieb v Bratislavskom kraji. Prišlo tam voliť 74,46 percenta ľudí. Najnižšiu účasť zaznamenali v Košickom kraji, kde prišlo k urnám 60,78 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

16:53

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó vyjadril radosť z toho, ako sa ľudia na Slovensku vo voľbách rozhodli. "Robert Fico zdieľa naše názory na vojnu, migráciu a rodové otázky. Jeho víťazstvo ponúka veľkú šancu posilniť spojenectvo V4. Gratulujeme a veľa šťastia!" napísal Szijjártó na Facebooku.

16:50

Premiér Ľudovít Ódor považuje výsledok volieb za zrkadlo našej spoločnosti. "Je potrebné, aby sme sa doň všetci spoločne, úprimne a hlboko pozreli a položili si spoločne otázku, akou krajinou sme. Odpoveď sa, pochopiteľne, nemusí, nemôže a ani nebude páčiť všetkým," napísal premiér v stanovisku. Chce veriť, že akákoľvek vláda, ktorá vznikne, urobí všetko potrebné a nevyhnutné pre pokoj na Slovensku, pre úspech našej krajiny.

16:43

Strana Smer-SD má momentálne na výber osloviť Hlas-SD a pokúsiť sa o spojenectvo s tretím koaličným partnerom. Rozhodovať sa pritom môže medzi KDH a SNS. Uvažovať tiež môže o vytvorení štvorkoalície. Pre TASR to skonštatovala politologička z Univerzity Komenského Darina Malová.  Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini podľa Malovej jasne naznačil, že ich rozhodnutia budú závisieť od kolektívneho orgánu a že bude klásť podmienky aj voči strane Smer-SD.

16:38

Záchranári počas volieb zasahovali 23-krát. Najviac výjazdov evidujú v Bratislavskom kraji. Najčastejšie zasahovali pri kolapsoch a epileptických záchvatoch, ale aj pri pacientoch s úrazmi a hypertenziou. Boli vyslaní aj k sedemdesiatosemročnému mužaovi v Považskej Bystrici, ktorého sa napriek snahe záchranárov nepodarilo zachrániť.

16:03

Český prezident Petr Pavel v reakcii na výsledky slovenských volieb uviedol, že vôľu občanov treba rešpektovať. Podľa neho je v záujme Česka udržať nadštandardné vzťahy so Slovákmi. Minulý týždeň Pavel vyhlásil, že Ficov návrat do čela slovenskej vlády by mohol viesť k narušeniu česko-slovenských vzťahov. Predseda českej vlády Petr Fiala dnes uviedol, že verí v ďalšiu úzku spoluprácu Česka a Slovenska.

15:57

Voliči, hlasujúci v hlavnom meste Bratislava, preferovali najviac PS. Hnutie volilo 33,95 percenta z nich. Druhý Smer-SD získal 17,49 percenta hlasov. Treťou najčastejšie volenou stranou v Bratislave bola SaS, získala 13,78 percenta hlasov.

15:11

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok poverí víťaza volieb, stranu Smer-SD zostavením vlády. Zároveň je pripravená informovať lídrov strán o svojom postupe. Informovala o tom na sociálnej sieti.

15:06

Predseda hnutia Republika Milan Uhrík  si výsledok volieb vysvetľuje tým, že mnohí voliči sa na poslednú chvíľu rozhodli voliť Smer-SD. ​Na sociálnej sieti dodal, že Republika má budúcnosť ešte len pred sebou.

15:03

Najreálnejšou koalíciou je Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Pre TASR to zhodnotil politológ Juraj Marušiak s tým, že má šancu byť relatívne stabilná. Ostatné možnosti by podľa neho boli príliš široké, čo by mohlo ohroziť stabilitu.

14:55

Celkový čas spracovania bol o hodinu a pol kratší ako pri minulých parlamentných voľbách, podotkol riaditeľ Štatistického úradu Peter Peťko.

14:45

Mnohé okrsky sa trápili s vyplnením zápisníc, uviedla riaditeľka Odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. "Spracovanie výsledkov sú také rýchle ako je najpomalšia okrsková komisia."

14:42

Volieb sa zúčastnilo viac ako tri milióny ľudí. Predstavuje to 68,1 percenta, uviedol štatistický úrad.

14:39

Členovia komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán podpísali zápisnicu a vyhlásili oficiálne výsledky volieb. Potvrdzuje neoficiálne výsledky -  prvé miesto obsadil Smer, po ňom nasleduje Progresívne Slovensko a Hlas. V jednom okrsku v Prešovskom kraji sa nepodarilo sčítať hlasy a výsledky tam budú neplatné, preto štatistický úrad neuvúdza sto percent spočítaných hlasov. Voľby sa tu opakovať nebudú. V žiadnom prípade to nemá vplyv na počet mandátov, podotkol riaditeľ Štatistického úradu Peter Peťko

13:43

Robert Fico je známy tým, že si vie upratať koalíciu, ustal to vždy až do konca. Podľa Václava Hřích predseda Smeru  však vie, že sa nemôže úplne odvrátiť od západného sveta.

13:39

"Ak bude Smer vo vláde, tak nepochybne musia byť tieto dve pozície, šéf polície a špeciálny prokurátor, vymenené okamžite. Musia odísť," vyhlásil Robert Fico na brífingu.

13:38

Martin Slosiarik z agentúry FOCUS zdôrazňuje, že je dôležité, že sa do parlamentu dostala strana SNS a nie Republika. Ak by sa Republika dostala, pat po voľbách by bol podľa neho pravdepodobnejší ako teraz.

13:38

Postreh komentátora HN Ivana Szabóa

Demokrati na svojej prvej tlačovej konferencii po vzniku sľúbili, že nepôjdu do vlády s Hlasom. Sľub plnia na 100 percent. 

13:35

Ak bude Smer súčasťou vlády, na prvom rokovaní schválime prvé nariadenie, ktoré obnoví kontrolu na hraniciach s Maďarskom, vyhlásil Robert Fico na brífingu.

 

13:32

Mohla by ísť aj o ponuku podpory prezidentského kandidáta pre Hlas zo strany Progresívneho Slovenska, povedal Václav Hřích z agentúry AKO na možnú spoluprácu PS a Hlasu.

13:21

Robert Fico na brífingu viackrát zopakoval, že čaká na telefonát od prezidentky. "Kľud. Počkajme si na telefonát, ak bude poverenie, tak má význam si sadnúť. Presadzujem myšlienku najprv program, potom rozdelenie funkcií," povedal Robert Fico na brífingu.

13:17

Na exit polle sme vedeli predpokladať, že dlhodobo nám odmietajú účasť voliči Smeru, povedal Martin Slosiarik Riaditeľ agentúry FOCUS. Problémom boli podľa neho aj voliči Hlasu, za ktorými nie je viditeľná stopa správania voličov.

13:16

Voľby na Slovensku neboli o tom, či vyzbrojovať Ukrajinu alebo nie. Ľudia na Slovensku majú oveľa väčšie problémy, povedal šéf Smeru.

13:16

"Slovensko a ľudia na Slovensku majú väčšie problémy ako je Ukrajina. Ukrajina je obrovská tragédia pre všetkých. Budeme robiť všetko preto, aby sa čo najrýchlejšie prístupilo k mierovým rokovaniam," povedal šéf Smeru Robert Fico.

13:14

"Budeme čakať na telefonát od pani prezidentky. Pokiaľ nebude poverenie na zostavenie vlády, tak nemá zmysel začínať akékoľvek rokovania. Ak dostaneme šancu na zostavenie vlády, tak vás chcem poprosiť o trpezlivosť. Budeme potrebovať tak dva týždne, aby sme si určili priority," povedal šéf Smeru Robert Fico. 

13:12

Všetky prieskumy pred voľbami ukazovali tento trend, ukazovali že o prvenstvo bude bojovať PS so Smerom, povedal Václav Hřích z agentúry AKO v povolebnom štúdiu HNtelevízie. Podľa neho sa potvrdil aj klesajúci trend Republiky. Za hlavné prekvapenie pokladá výsledok Aliancie. 

13:11

Ospravedlňujem sa za svoj hlas ale trochu sme pospievali, začal brífing šéf Smeru Robert Fico.

13:08

Smer bude musieť ustúpiť v svojich  zahraničnopolitických postojoch, ak bude chcieť koalíciou s Hlasom. Povedal to Peter Pellegrini v relácii O 5 minút 12 v RTVS.

12:45

Podľa agentúry AP boli voľby na Slovensku testom podpory pre Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii a víťazstvo Fica. Agentúra dodáva, že by to mohlo ohroziť krehkú jednotu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii (NATO). 

12:34

Stále to platí, stojíme si za tým. Blahoželám Smeru k víťazstvu. Pre nás je kľúčové aby sme dodržali to, čo sme povedali pred voľbami. Celoslovenská rada však bude mať kľúčové rozhodnutie v rukách a tí nám jasne povedia, akým smerom sa budeme uberať. Aktuálne si to neviem predstaviť, keď som pár hodín niečo povedal a teraz by som mal otočiť, tak to sa jednooducho nedá, povedal šéf KDH Milan Majerský v relácii RTVS.

12:32

"Vo voľbách zvíťazil smer Roberta Fica a najpravdepodobnejšia koalícia by sa dala zostaviť zo strán Smer-SSD, Hlas-SD a SNS. Nebola by to mimoriadne silná zostava, ale určite najstabilnejšia spomedzi všetkých reálnych," píše v komentári s názvom "Ťažká Pellegriniho voľba: Hlas doplatí na oba koaličné scenáre" externý komentátor HN Róbert Kotian

12:28

Postreh komentátora HN Ivana Szabóa

Mikuláš Dzurinda hovoril, že jeho strana Modrí nie je na jedno použitie. Ukázalo sa, že nie je na ani jedno použitie.

12:26

Slovensko si želalo víťazstvo Roberta Fica a my to musíme rešpektovať. Nie sa tváriť, že štvrtina voličov sa pomýlila, povedal Peter Pellegrini v relácii RTVS O 5 minút 12.

12:26

Parlament bude mať nové zloženie, čo dokladá aj fakt, že zo siedmich strán, ktoré v ňom budú, sú štyri v porovnaní s minulým volebným obdobím nové: PS, Hlas, KDH a SNS. Koho Slováci vybrali za poslancov? Pozrite si zoznam 150 mien.

12:10

Slováci, ktorí hlasovali poštou zo zahraničia, odovzdali najviac hlasov Progresívnemu Slovensku. Hnutie získalo 35 701 hlasov, teda 61,7 percenta. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom. Druhú najvyššiu podporu medzi zahraničnými Slovákmi mala SaS s 6 252 hlasmi (10,8 percenta). Smer bol tretí so ziskom 3 531 hlasov (6,1 percenta).

12:04

Keď sme dostali dôveru od ľudí, tak zároveň sme dostali ťažké kríže, bolo to šesť veľkých kríz, povedal Igor Matovič v relácii O 5 minút 12.

12:02

Som rád, že sme viedli politickú kampaň tak, že sme na nikoho neútočili. Som na nás hrdý, povedal šéf PS Michal Šimečka v diskusii na RTVS. Peter Pellegrini pogratuloval Smeru k víťazstvu.

11:32

Nemám strach, že by po tomto volebnom výsledku bola výrazne ohrozená zahraničná politika Slovenska, povedal Igor Matovič v TA3.

11:30

Aj víťazná strana veľmi dobre vie, kde je ukotvenie Slovenska. My vieme byť garantom toho, aby si Slovensko obnovilo pošramotené renomé a premiér a lídri strán boli vítaní na všetkých fóroch v rámci sveta, povedal Peter Pellegrini v diskusii na TA3.

11:29

Robert Fico má po víťazstve Smeru otvorenú cestu k premiérskemu kreslu. Je o tom presvedčený analytik Milan Nič z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku. "Nemyslím si, že sa pokúsia zastaviť sankcie. Rétoricky to ale bude veľmi ťažké obdobie s Ukrajinou," uviedol s tým, že Fico podľa neho od extrémistických výrokov upustí a bude vládnuť viac pragmaticky.

11:20

Chcem uistiť každého jedného občana, že ak sa Hlas rozhodne ísť do nejakej koalície, tak Slovensko pôjde dopredu. Nikto tu nebude robiť pokusy a experimenty na Slovensku. Občania sa nemusia báť, Hlas pôjde do takej koalície, kde tie podmienky vyjedná," vyhlásil Peter Pellegrini na TA3.

11:18

Nie sme v polohe, aby sme sa niekde podsúvali. Logický vzťah je trojkoalícia Smer. Hlas a SNS, ale vyjednávacím partnerom za SNS bude Andrej Danko, povedal v TA3 Tomáš Taraba.

 

11:15

Maďarský premiér Viktor Orbán ako jeden z prvých zahraničných politikov zagratuloval Robertovi Ficovi k víťazstvu vo voľbách. "Hádajte, kto je späť!" napísal napísal na sociálnej sieti X. "Vždy je dobré spolupracovať s patriotom. Teším sa na to."

11:13

Kvôli SaS a PS sme mali predčasné voľby a kvôli nim sme prestreli červený koberec Robertovi Ficovi, povedal Matovič v diskusii na TA3.

11:11

Igor Matovič v TA3 zopakoval, že nebude kolaborovať s mafiou a preto nepôjde do koalície. "OĽANO bude strážnym psom demokracie," povedal Matovič.

11:10

Cítim tú obrovskú váhu, ktorú Hlas má, pretože bez nás žiadna vláda nevznikne. A volebný pat by bol tiež zlou alternatívou, vyhlásil Peter Pellegrini v diskusii na TA3.

 

11:07

Smer sa zatiaľ nebude zúčastňovať volebných diskusií, na 13.00 hod. zvolali predstavitelia víťaznej strany tlačovú konferenciu.

10:58

Predseda KDH Milan Majerský si vie predstaviť aj prípadnú koalíciu s Progresívnym Slovenskom a SaS, no pripomenul červené čiary, ktoré si KDH "nakreslilo". Vyhlásil, že nemôže zradiť voličov hnutia. Na otázku o prípadnej spolupráci so Smerom-SD reagoval, že postoj hnutia musí odsúhlasiť celoslovenská rada KDH.

10:57

Postreh komentátora HN Ivana Szabóa

Je príznačné, že sa voličské hlasy hádžu do urny. Môže sa tým pochovať veľa vecí.

10:45

Verím, že Slovensko pre nás bude zdrojom poučenia, napísal v reakcii na výsledky slovenských parlamentných volieb na sociálnej sieti X predseda českého Senátu Miloš Vystrčil. "Slovensko je náš najbližší partner a verím, že bude pre nás aj zdrojom poučenia. Pre budúcnosť Česka to považujem za zásadné," komentoval výsledok volieb na Slovensku Vystrčil.

10:40

Demokrati sú sklamaní z výsledkov volieb, neúspech a kampaň bude vyhodnocovať predsedníctvo. Strana chce však ďalej pokračovať v politickej práci a kontrolovať kroky novej vlády. Uviedol to predseda strany Eduard Heger na nedeľnej tlačovej konferencii.

10:34

Igor Matovič v diskusii na Markíze priznal, že sa cíti unavený, ale na začiatok pôjde do parlamentu. "Cítim sa unavený a trošku sklamaný, že ľudia uverili týmto rozprávkam, ktoré sme tu počúvali tri a pol roka," povedal Matovič.

10:32

Branislav Gröhling z SaS predpokladá, že Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko zostavia koalíciu. Povedal to v povolebnej diskusii rádia Expres. Dodal, že Hlas bude rozhodujúci, či budeme mať hnedú koalíciu alebo koalíciu v rámci demokratických strán. Výsledok volieb vníma ako zdvihnutý prst od voličov a mrzí ho, že menšie strany sa nevzdali svojich hlasov.

10:29

Po vymenovaní novej vlády a nového ministra vnútra bude vymenovaný aj nový policajný prezident, povedal Peter Pellegrini v diskusii na Markíze.

10:29

Šéf Hlasu Peter Pellegrini povedal, že s Robertom Ficom ešte nekomunikoval. Cez jeho asistentku mu pogratuloval k volebnému víťazstvu, keďže šéf Smeru nepoužíva mobilný telefón. "Neviem, aké to má riešenie, môže vzniknuť aj takáto alternatíva, alebo aj opačne, aby sme rešpektovali víťaza," odpovedal Pellegrini na otázku, či bude premiérom a Fico šéfom parlamentu.  

10:28

Šéf KDH Milan Majerský zopakoval, že nepôjde do vlády so Smerom tak, ako to viackrát deklaroval pred voľbami. Skonštatoval však, že rozhodujúce slovo bude mať celoslovenská rada KDH, ktorá bude 14. októbra. "My to máme jasne zadefinované, urobí to celoslovenská rada KDH. Ja nemám signály, že to bude inak," povedal Majerský v diskusii na Markíze.
 

10:24

Koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí nebude súčasťou novej vlády, ale pôjde do opozície. Uviedol to pred médiami líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič s tým, že iná kombinácia neexistuje. S "mafiou" kolaborovať nechce.

09:52

Hlas bude rokovať so stranou Smer, ak ju osloví. Potvrdil to podpredseda Hlasu Erik Tomáš v diskusii televízie Joj. Líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič si myslí, že koalícia vznikne zo strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS a vráti sa mafiánsky štát.

09:50

Irena Bihariová z Progresívneho Slovenska v rádiu Expres potvrdila, že Michal Šimečka odíde z postu podpredsedu Európskeho parlamentu. Vzdá sa aj mandátu europoslanca. Predseda PS to v minulosti sľúbil v prípade, ak sa strana dostane do Národnej rady.

09:44

„KDH urobí všetko preto, aby vznikla demokratická vláda,“ povedal podpredseda KDH Tomáš Merašický v diskusii denníka SME . Zopakoval však, že pre stranu platia všetky červené čiary, ktoré mali pred voľbami. KDH vylučovalo aj spoluprácu so Smerom.

09:29

Výsledky volieb sledoval aj český premiér Petr Fiala. "Prajem Slovákom, nech povolebné vyjednávania vedú k zostaveniu dobrej vlády. Verím, že budeme na vládnej úrovni naďalej úzko spolupracovať v prospech oboch našich krajín," napísal na sociálnej sieti.

09:24

"Víťaz volieb nesie najväčšiu zodpovednosť za ďalší vývoj, keďže vzbudil najväčšie očakávania verejnosti. Je teraz dôležité, aby ich napĺňal v prospech nás všetkých, v prospech Slovenska," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová . Výsledky volieb rešpektuje ako prejav vyslovenej dôvery voličov a blahoželá víťaznej strane Smer.

09:08

"Myslím si, že je to zlá správa pre Slovensko a ešte horšia by bola, ak by sa Robertovi Ficovi podarilo zostaviť vládu," povedal Michal Šimečka na tlačovej konferencii na margo výsledku volieb. Strana Progresívne Slovenska podľa neho bude robiť všetko preto, aby Smer vládu nezostavoval. Priznal, že prebehol kontakt s druhými stranami, no nestretol sa ešte s nikým. Predpokladá, že rokovania sa rozbehnú v priebehu dnešného dňa. 

08:47

Podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková hovorí, že urobia všetko pre to, aby Robert Fico nezostavil vládu. V TV Joj uviedla, že rokovať chcú so všetkými stranami s výnimkou Smeru a SNS.

08:30

Sčítaných je 99,98 percenta okrskov.  Smer má náskok 22,94 percent hlasov, za ním nasleduje Progresívne Slovensko, ktoré získalo 17,96 percent hlasov a tretí je Hlas so 14,70 percentami hlasov.

08:22

Ako by dopadli parlamentné voľby, ak by hlasovali len Slováci v zahraničí? Prekvapenie by sa nekonalo, hoci možno sa nečakal až taký jednoznačný výsledok v prospech víťaza. Tým by bolo podľa očakávaní Progresívne Slovensko. A to úplne jednoznačne, keďže zaznamenalo zisk blížiaci sa až k dvom tretinám. Aké posuny priniesli hlasy Slovákov v cudzine? Dočítate sa v článku.

07:43

Počet spočítaných volebných okrskov sa zvýšil na 99.95 percenta. Od poslednej aktualizácie sa pomery v budúcom parlamente nezmenili, niektoré relevantné subjekty si pripísali alebo odrátali maximálne stotinu percenta.

07:12

Podľa doterajších výsledkov predčasných parlamentných volieb po sčítaní 99,91 percenta okrskov vyhrala strana Smer so ziskom 22,95 percenta hlasov. Progresívne Slovensko volilo 17,95 percenta voličov, Hlas získal 14,7 percenta hlasov. Do parlamentu sa dostalo aj OĽANO (8,9 percenta), KDH (6,82 percenta), SaS (6,31 percenta) a SNS (5,62 percenta).

Pred bránami Národnej rady ostáva hnutie Republika, ktoré volilo 4,75 percenta voličov, a taktiež Aliancia so ziskom 4,39 percenta hlasov.

Trojpercentnú hranicu podľa priebežných výsledkov neprekonala strana Demokrati, ktorej prejavilo dôveru 2,92 percenta voličov. Hnutie Sme rodina získalo vo voľbách 2,21 percenta hlasov.

06:34

Spočítaných je už viac ako 99 percent všetkých hlasov, ktoré Slováci odovzdali v parlamentných voľbách a niektoré veci sú už jasné. Vyhrá ich Smer, ale bude to Hlas, ktorý bude kľúčový. Peter Pellegrini rozhodne, či sa stane opäť premiérom Robert Fico alebo ním prvýkrát bude Michal Šimečka. HN prinášajú štyri scenáre novej koalície. 

06:18

Po spočítaní 99,56 percenta okrskov dosahuje volebná účasť 68,10 percenta. Ide o najvyššie číslo od volieb v roku 1998.

06:18

Podľa priebežných výsledkov predčasných parlamentných volieb po spočítaní 99,46 percenta hlasov suverénne zvíťazil Smer so ziskom 23,29 percenta hlasov.

Na druhom mieste sa umiestnilo hnutie Progresívne Slovensko so 17,04 percentami hlasov, ktoré v v neskorých nočných hodinách predbehlo Hlas. Ten podľa doterajších výsledkov volilo 14,96 percenta voličov.

Koalícia OĽANO a priatelia získalo 9,01-percentnú dôveru. Na piatom mieste je KDH so ziskom 6,89 percenta, nasleduje SaS s 6,21 percentami. Do parlamentu sa dostala aj SNS, ktorú podľa doterajších údajov volilo 5,66 percenta voličov.

Pred bránami parlamentu ostalo hnutie Republika so 4,79 percentami a strana Aliancia, ktorej svoj hlas odovzdalo 4,47 percenta voličov.

Nad trojpercentnú hranicu sa nedostali Demokrati (2,93 percenta) a Sme rodina (2,24 percenta).

04:46

Sčítané sú takmer všetky volebné okrsky. Chýba už len 2,43 percenta. 

04:42

SNS dokázala to, čo sa doteraz nepodarilo žiadnej inej strane na slovenskej politickej scéne - zjednotiť národné sily. Ako jeden z dôvodov, prečo sa SNS s najväčšou pravdepodobnosťou vráti do Národnej rady, to v nedeľu nadránom uviedol predseda SNS Andrej Danko.

"Je tu však nádej, že Slovensko bude mať pronárodnú, prosociálnu vládu, ktorá prinesie riešenia namiesto chaosu a obnoví vzťahy vo V4," uviedol líder národniarov.

03:57

Postreh komentátora HN Ivana Szabóa

Opäť sme sa raz presvedčili, že exit polly sú panské huncútstvo. Ak sa niektorí voliči hanbia za svoju voľbu a iní ju otvorene prezentujú, sú takéto prieskumy zbytočné. 

03:57

Strana Hlas chce počkať na to, ktorá strana dostane poverenie na zostavenie vlády. "Hlas môže koalíciu pomôcť vytvoriť aj znemožniť," povedal Peter Pellegrini. O prípadných partneroch zatiaľ hovoriť nechcel. "Je to otázka dní či týždňov," dodal. Zagratuloval Robertovi Ficovi k víťazstvu vo voľbách. Povedal však, že "dva expremiéri by nemali byť vo vláde," čím naráža na prípadnú vládu so Smerom. 

03:50

Peter Pellegrini na tlačovom brífingu poďakoval voličom a vyjadril radosť z predbežného výsledku viac než 15 percent. "Strana Hlas je výraznou stranou a nebude možné bez nej zložiť koalíciu," povedal. Strana sa vidí vo vláde. 

03:38

Smer-SD sa k voľbám vyjadrí až po oficiálnych výsledkoch v nedeľu ráno. Informovali o tom predstavitelia strany Robert Kaliňák a Juraj Blanár. Poznamenali, že sčítavanie hlasov ide pomaly a ešte sa môže veľa zmeniť. Preto nechceli robiť predčasné závery a komentovať priebežné výsledky.
"Nechceme robiť uzávery, ktoré by boli predčasné. Spočítavanie ide naozaj veľmi pomaly," uviedol Blanár. Skonštatoval, že aktuálne sa pohybuje viacero strán okolo hranice piatich percent a až po zrátaní všetkých hlasov sa uvidí výsledok.

03:34

Líder OĽANO a priatelia Igor Matovič verí, že sa zobudíme do rána, kde nebude mať Smer-SD, Hlas-SD, Republika a SNS, ktoré nazýva "mafiou", jasnú väčšinu.
S lídrami iných strán zatiaľ nekomunikoval. "Myslím si, že je úplne zbytočná nejaká komunikácia pred tým, ako budeme všetci poznať definitívne výsledky," zdôvodnil. Treba podľa neho počkať do rána.
Po čase vo vláde a predvolebnej kampani hovorí o pocite gladiátora, ktorý tri a pol roka bojoval zápas so všetkými možnými nepriateľmi a krízami, ktoré Slovensko zažilo.

03:25

Sčítaných je už 84,5 percenta volebných okrskov. Jasné prvenstvo si stále drží Smer-SD.

image
Preferencie strán po sčítaní 84, 5 percenta volebných okrskov. FOTO: HN SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
03:16

Z postupného sčítavania výsledkov parlamentných volieb je vidno, že Progresívne Slovensko postupne rastie, ale je ťažké predpovedať, s akým výsledkom. Skonštatoval to predseda PS Michal Šimečka. Zásadnejšie stanovisko k ďalšiemu postupu chce oznámiť až v nedeľu ráno, respektíve dopoludnia.
"Je mi ľúto, že v tejto chvíli nemáme jasnejší obraz o tom, aké budú výsledky volieb. Nepredpokladám, že sa to v najbližších minútach alebo hodinách dozvieme," povedal Šimečka. 

03:09

„Zažili sme už aj veselšie chvíle tu v Liberálnom dome, na druhej strane si myslím, že naši voliči nám dali šancu, a zároveň zdvihli varovný prst, aby sme to robili poriadne, zhodnotil líder Sasky Richard Sulík,“ keď strana prekročila hranicu päť percent. Očakáva, že strana finálne dosiahne okolo šesť percent.

03:06

Po sčítaní viac než tri štvrtiny volebných okrskov v parlamentných voľbách dosiahol Smer, ktorý je stále vo vedení, 23,73 percenta.

image
Sčítaných už je trištvrte volebných okrskov. FOTO: HN
03:03

Predseda hnutia Republika Milan Uhrík pripustil možnosť, že sa hnutie nedostane do parlamentu. Reagoval tak na klesajúce percentá, ktoré sa po sčítaní 61 percent okrskov pohybujú len tesne nad hranicou zvoliteľnosti. "Čísla klesajú viacerým stranám, stále je však spočítaná len zhruba polovica okrskov," skonštatoval Uhrík.

image
Predseda hnutia Republika Milan Uhrík. SNÍMKA: Tasr/henrich Mišovič
SNÍMKA: Tasr/henrich Mišovič
03:01

Štáb Smeru

Volebnú noc vo svojej centrále definitívne uzavrel aj Smer. Pred novinárov naposledy predstúpil Robert Kaliňák a zopakoval to, čo pred necelými 20 minútami – výsledky sú najmä v prípade menších strán príliš tesné na to, aby sa z nich čokoľvek dalo predikovať. V strane vládne v každom prípade dobrá nálada a optimizmus, čo sa týka celkového volebného výsledku. Konečné stanovisko poskytne Robert Fico v nedeľu po vyhlásení oficiálnych výsledkov. Kaliňák sa vzápätí s novinármi rozlúčil a poprial im dobrú noc. S rovnakým želaním sa s našimi čitateľmi lúčime aj my.

02:56

Štáb Progresívneho Slovenska

Predseda strany Michal Šimečka na tlačovej konferencie povedal, že sa k výsledkom bude strana bližšie vyjadrovať až ráno, respektíve pred obedom. Strana sa teší z výsledkov Sasky. Šimečka si počas volebnej noci posielal s niektorými lídrami SMS-ky o možnej spolupráci. O ktoré strany išlo, nešpecifikoval. Na otázku, či malo ísť aj o Hlas, odpovedal vyhýbavo. Nevylúčil spoluprácu ani s hnutím Igora Matoviča.

02:44

Štáb Smeru

Smer presúva dlho očakávanú tlačovú konferenciu na nedeľu. Po niekoľkohodinovom čakaní zišli na Súmračnej medzi novinárov Robert Kaliňák a Juraj Blanár. Oznámili, že túto volebnú noc sa už zástupcovia médií nič nové nedozvedia. Ani po sčítaní vyše polovice hlasov sa totiž nevie, ako budú rozdané karty pre potenciálnu budúcu koalíciu. „Zatiaľ nie je vôbec jasné, čo bude s malými stranami. Jedna sa môže dostať do parlamentu, ďalšia z neho vypadnúť,“ povedal prítomným novinárom Kaliňák. Robert Fico medzi zástupcov médií ani neprišiel. Podľa Kaliňáka a Blanára sa tlačová konferencia strany Smer uskutoční s najväčšou pravdepodobnosťou až po nedeľňajšom oficiálnom vyhlásení Ústrednej volebnej komisie.

image
Podpredsedovia Smeru Robert Kaliňák a Juraj Blanár. SNÍMKA: Peter Mayer
SNÍMKA: Peter Mayer
02:43

Štatistický úrad už zverejnil čiastkové výsledky, pričom je sčítaných 61,22 percenta hlasov. Smer, ktorý je vo vedení, má 23,74 percenta.

02:39

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

Na otázku, kto by mohol byť prirodzeným koaličným partnerom hnutia Majerský povedal, že rozdiely a podobnosti vidí v každej konkurenčnej strane. ‚‚S každou politickou stranou máme možno niečo blízke a zároveň niečo, čo nás rozdeľuje. Keď poviem s každou, tak myslím s každou, ktorá bude v parlamente,‘‘ dodal šéf strany. 

02:37

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

‚‚S kýmkoľvek, kto sa stane víťazom, si zo slušnosti sadnem k stolu a povieme si to z očí do očí,‘‘ zhrnul v závere štábu Majerský. Zároveň však povedal, že aj korupcia, aj gender ideológia je v červených čiarach hnutia. 

02:33

Sčítaných je už 54 percent volebných okrskov. Vo vedení zostáva Smer-SD, už však nemá 24 percent.

image
Sčítaná je už viac než polovica okrskov. FOTO: HN
02:22

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

Hovorkyňa strany KDH Lenka Halamová oznámila, že strana už nebude túto noc komentovať priebežné výsledky volieb. ‚‚Brífing už realizovať nebudeme, musíme si byť výsledkami istejší,‘‘ uzavrela Halamová.

02:22

Po spočítaní 40,39 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD. Za ňou nasleduje Hlas-SD a Progresívne Slovensko. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad.

image
Po viac ako 40 percentách spočítaných okrskov vedie Smer, nasleduje Hlas a PS. FOTO: HN
02:20

Štáb Hlas – sociálna demokracia

Aktuálna situácia vo volebnom štábe strany Hlas – sociálna demokracia je pokojná. Predstavitelia strany trávia čas medzi hosťami aj médiami, no vyjadrovať sa aktuálne nechcú. Dôvodom je stále pomerne nízky počet sčítaných voličských hlasov.

image
Šéf Hlasu Peter Pellegrini. SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
02:18

Štáb Smeru

Novinárov, ktorí na Súmračnej stále čakajú na prvé vyjadrenia predstaviteľov Smeru, pomaly zmáha únava a ich počty sa začínajú prerieďovať. Po sčítaní 40 percent hlasov sa navyše stále nezdá, že by bolo definitívne rozhodnuté. Noc na Súmračnej tak s najväčšou pravdepodobnosťou bude ešte dlhá. Najmä zahraničné médiá, ktoré majú v Bratislave jeden, maximálne dva štáby, tak svojich zástupcov presúvajú do centrál iných strán, kde to viac žije. I keď spravodajcovia českých televízií vo svojich živých vstupoch čoraz častejšie začínajú pripúšťať, že Smer svoje vedenie pred Progresívnym Slovenskom udrží až do konca.

02:14

Štáb Slovenskej národnej strany

Na Šafárikovom námestí sa šepká, že členovia strany vystúpia pre médiá až po sčítaní 90-tich percent hlasov.

image
Kandidát č. 148 za SNS Ivan Ševčík. SNÍMKA: Andrea Skvareninova
SNÍMKA: Andrea Skvareninova
02:13

Volebné štúdio HNtelevízie sa skončilo. Moderátorka Romana Hlavanda Gogová poďakovala za pozornosť.

02:00

Štáb Slovenskej národnej strany

Nezávislý kandidát SNS s číslom 150, Rudolf Huliak sa na chvíľu objavil na treťom poschodí. „Očakávali sme určite viac,“ odpovedal na otázku redaktora o doteraz sčítaných hlasoch s tým, že podľa neho odviedli kus serióznej práce. 

01:56

Malo by tu nastať zmierenie, aby ten proces, ktorý smeruje k občianskym nepokojom, sa zastavil. V opačnom prípade ideme do pekiel, hodnotí komentátor Hospodárskych novín Róbert Kotian vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

01:50

Štáb Progresívneho Slovenska

Podľa Martina Poliačika bol Smer schopný mobilizovať voličov, ktorí v prieskumoch pravdepodobne nepriznali, koho pôjdu voliť. Pri konečnom výsledku na to podľa neho môžu doplatiť menšie strany. "Nakoniec možno aj kanibalizoval extrémistov. Je možné, že extrémistické hlasy nakoniec spapá všetky Smer a príde tak o potenciálnych koaličných partnerov ako Republika a SNS a celkom určite Boris Kollár,"povedal pre HN v rozhovore Poliačik.

image
Martin Poliačik. SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
01:50

Postreh komentátora HN Ivana Szabóa

Dúfam, že môj hlasovací lístok nebol zmanipulovaný. Dobrí ľudia na sociálnych sieťach upozorňovali, že mi možno bude vo volebnej miestnosti podsunuté zmizíkové pero. Pre istotu som si doniesol vlastné zmizíkové pero.  ​

01:50

Komentátor Hospodárskych novín Róbert Kotian vo volebnom štúdiu HNtelevízie si myslí, že zásadné vyhlásenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku bude závisieť od toho, ako dopadnú voľby.

01:46

Štáb OĽaNO

Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja, dúfa, že strana dostane vo voľbách dvojciferné číslo. "Keďže máme stále čo povedať," dodal. "Ráno chceme osláviť všetko, čo chceme," hovorí.

01:29

Sčítanie priebežných výsledkov parlamentných volieb postupuje pomaly. Nová elektronizácia mala proces urýchliť, aktuálne je však sčítaných len 30,59 percenta okrskov.Podľa informácii TV Markíza v niektorých okrskoch nový systém "spadol". Ministerstvo vnútra o tom informáciu nemá. "Sčítanie prebieha ako obvykle," uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

01:29

"Táto krajina je v oveľa horšom stave, ako si myslíme. Sme oveľa horšie nastavení, ako máme predstavu o sebe. Vypláca sa to. Vypláca sa oslovovať takto cez hádky voličov. Je tu dosť veľká časť verejnosti, ktorá je ako keby odtrhnutá z reťaze," povedal komentátor Hospodárskych novín Róbert Kotian vo volebnom štúdiu HNtelevízie

 

01:28

Postreh komentátora HN Ivana Szabóa

Nech už voľby dopadnú akokoľvek, keď sa zobudíme, nebudeme môcť parkovať na neoznačených chodníkoch.

01:27

Štáb Slovenskej národnej strany

Miestnosť pre médiá na Šafárikovom námestí chladne. Okrem zapnutej klimatizácie a nižšej teploty vzduchu je chladná aj atmosféra. Andrej Danko sa stále neukázal. Podľa jedného exit pollu získala strana SNS menej ako päť percent, v tom druhom mala tesne nad päť percent. Aktuálne majú národniari po sčítaní približne 30 percent okrskov okolo šesť percent hlasov.

01:20

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

Hlavní predstavitelia strany sa za tónov ľudovej hudby fotia, zatiaľ čo zvyšok sály v Galérii Umelka tancuje. V centrále panuje uvoľnená nálada. 

image
Na centrále KDH panuje uvoľnená nálada. SNÍMKA: Andrea Skvareninova
SNÍMKA: Andrea Skvareninova
01:18

Štáb Smeru

Na Súmračnej ulici naďalej pokračuje čakanie na príchod Roberta Fica či iného predstaviteľa Smeru. Podľa lídrov strany je však sčítanie 28 percent hlasov stále príliš málo na to, aby sa z nich dali dedukovať akékoľvek závery. Zahraniční novinári, ktorých sa do Bratislavy zišlo niekoľko desiatok, sú prekvapení z toho, že zástupcovia Smeru sa od médií izolujú. „V Česku sme na toto zvyknutí len od Tomia Okamuru a jeho SPD. Všetky ostané strany s novinármi počas volebnej noci  aktívnej komunikujú,“ uviedol pre HN reportér Václav Janouš z MF DNES. Podľa neho má tento denník a jeho webový portál iDNES.cz v Bratislave hneď niekoľko štábov, ktoré sa aktuálne nachádzajú v rôznych volebných stanoch jednotlivých strán. 

01:15

Štáb Progresívneho Slovenska

“Mám jednu dobrú a jednu zlú správu,” začal svoj príhovor predseda strany Michal Šimečka. Tou dobrou je, že po šiestich rokoch od založenia bude PS-ko s istotou súčasťou parlamentu. Zlou je, že zatiaľ nie je známe aký bude ich mandát, keďže hlasy ešte nie sú spočítané. Strana stojí pred napínavou nocou. “Kávy máme dosť” upokojuje hostí s nadsázkou Šimečka.

image
Michal Šimečka. SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
01:12

Sčítaná je už viac ako štvrtina volebných okrskov. V najnovších priebežných výsledkoch vedia Smer, nasleduje Hlas a prvú trojicu uzatvára Progresívne Slovensko.

image
Sčítaných je už 28,11 percent okrskov. FOTO: HN SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
01:07

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

V centrále KDH niekoľkokrát padla otázka, či by strana bola ochotná ísť do koalície radšej s Progresívnym Slovenskom, alebo so stranou Smer-SD. Konkrétnym odpovediam sa však členovia hnutia vyhýbajú. ‚‚Toto nekomentujem,‘‘ povedal pre HN Martin Novodomec. Podobne reagovala aj Mária Szegfüová, ktorá na otázku taktiež nereagovala. ‚‚Na to sú tu iní,‘‘ doplnila Szegfüová.

01:07

Štáb OĽaNO

Atmosféra v štábe mierne opadla. Čaká sa na rátanie hlasov. Lídri strán ako Matovič či Jurinová sa aktuálne nepohybujú medzi kandidátmi. Výnimkou je napríklad Matovičova manželka Pavlína.  

01:04

Štáb Sloboda a Solidarita

„Spoliehame sa najmä na mestá, ktoré budú spočítané až neskôr okolo jednej až druhej hodiny v noci, tam by sme mali výrazným spôsobom podrásť,“ očakáva podpredseda Sasky Karol Galek. To isté sa podľa neho týka aj Progresívneho Slovenska, ktoré rovnako v doposiaľ spočítaných výsledkoch za exit pollmi zaostáva.

image
Karol Galek. SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
01:04

Štáb Progresívneho Slovenska

Na volebnej noci v Edison Parku sa objavil aj bývalý spojenec progresívcov, exšéf strany Spolu Miroslav Beblavý. Pre HN prezradil, že je tu len "občiansky" a namieril si to k barovému pultu. Výsledky podľa neho zatiaľ nevyzerajú až tak dobre, ale pre PS-ko to podľa neho nemusí byť tragédia. "Múdrejší budeme okolo štvrtej ráno, keď bude spočítaný dostatočný počet hlasov," povedal.

01:03

Štáb Smeru

Vôbec prvýkrát počas volebnej noci zišiel do tlačovkovej miestnosti medzi novinárov predstaviteľ Smeru. Exminister vnútra Robert Kaliňák povedal médiám, že zástupcovia Smeru pozorne sledujú vývoj výsledkov, zatiaľ je však príliš skoro na to, aby ich akýmkoľvek spôosobom komentovali. Podľa neho je treba stále čakať, v každom prípade Robert Fico i ďalší kandidáti sú v dobrej nálade. Exit polly, ktoré prisudzujú prvenstvo Progresívnemu Slovensku, totiž nemusia nič znamenať.

image
Robert Kaliňák. SNÍMKA: Peter Mayer
SNÍMKA: Peter Mayer
00:57

Štáb Sme rodina

Väčšina hostí už odišla a zostali prítomní len poprední členovia strany a ich blízki ľudia. Voľby očividne už púšťajú z hláv, atmosféra pripomína skôr rodinné posedenie. Strana získala v exit polloch približne 3 percentá, priebežné výsledky jej pripisujú 2,6 percent hlasov.

00:56

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

‚‚Zaoberám sa najmä témami spravodlivosti a sociálno-právneho štátu, takže by som chcela presadiť zmenu v oblasti zdravotne postihnutých. Tam vidím obrovské medzery,‘‘ povedala kandidátka strany KDH, Mária Szegfüová. 

V programe by chcela presadiť najmä posudkové činnosti, vrátane dodržiavania dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím. ‚‚Dohovor je platný od roku 2010, ale len na papieri a v praxi sa neuplatňuje,‘‘ dodala. 

 

 

00:52

Strana Modrí, Most-Híd bude naďalej pokračovať v snahe o vytvorenie silnej stredopravej formácie typu Európskej ľudovej strany. "Za týmto projektom budeme kráčať ďalej a, samozrejme, naďalej sa budeme uchádzať o spoluprácu takýchto ideovo a programovo blízkych strán," povedal Mikuláš Dzurinda novinárom.

00:51

Doteraz zverejnené priebežné výsledky parlamentných volieb sa premietli do kurzov stávkových kancelárií. V Niké je Smer jednoznačným favoritom s kurzom 1,19. Na Progresívne Slovensko je kurz 4,01.

00:49

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

‚‚Tým, že z Kremnice sú dvaja kandidáti, tak si myslím, že regionálne výsledky budú lepšie, no tento výsledok nie je až taký významný. Významné je to, čo vzíde z celonárodnej formy. Nedával by som to teda do súvisu s regionálnou politikou, no snažili sme sa osloviť aj týchto ľudí,‘‘ odpovedal na otázku, aké zastúpenie voličov očakáva kandidát KDH Martin Novodomec v Kremnici, kde aktuálne pôsobí ako primátor. 

00:48

Štáb Progresívneho Slovenska

Podpredseda Tomáš Valášek v rozhovore pre HN povedal , že strana od začiatku počíta aj s možnosťou, že skončí v opozícii. "Budeme nepríjemnou opozíciou. budeme prísne dbať na to, aby na Slovensku naďalej fungovala silná demokracia, a aby sa došetrili všetky pokrivenia spravodlivosti, ktoré sme videli za predošlých vlád. V pozícii opozičníka by chceli ustrážiť aj geopolitický kompas Slovenska. "Patríme medzi bohaté prosperujúce krajiny, ktoré sú na západe a nie niekam do ruskej gubernie,"povedal.

00:47

Štáb OĽaNO

Veronika Remišová vníma slová Andreja Kisku o tom, že volí SaS ako pomýlené. Sulíkovú kauzu s Haščákom vníma horšie ako známu kauzu Gorila. "Andrej Kiska sa veľmi sekol," myslí si. 

00:43

"Nedávam veľkú šancu volebnému patu. Strany nebudú chcieť riskovať, že by v ďalších predčasných voľbách neuspeli. Pretože to nie je dobrý volebný základ, keď sa neviem s niekým dohodnúť. Je to istý signál o ich neschopnosti. Bude to o tom, či niekto niekoho získa na druhú stranu," hodnotí komentátor Hospodárskych novín Róbert Kotian vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

00:43

Štáb OĽaNO

"Je to jedna zo zásadných požiadaviek," hovorí Veronika Remišová o odmene 500 eur za voľby. No dodáva, že ešte je čas rokovať o programových prioritách.

00:43

Štatistický úrad sčítal 18,17 percenta okrskov a vo vedení zostáva Smer-SD.

image
Sčítaných je už 18,17 percenta okrskov. FOTO: HN SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
00:37

"Akonáhle bude OĽANO trvať na tom, že Igor Matovič bude súčasťou prípadnej vlády, tak sa nedá dohodnúť, pretože to bude cesta do pekla," hovorí komentátor Hospodárskych novín Róbert Kotian vo volebnom štúdiu HNtelevízie na otázku, či by OĽANO mohlo vládnuť napríklad s Progresívnym Slovenskom.

00:33

Štáb Slovenskej národnej strany

Andrej Danko sa kontaktu s médiami nateraz bráni. Hospodárske noviny ho cez SMS oslovili s návrhom na rozhovor. Správu si prečítal, no neodpovedal.

00:31

Komentátor Hospodárskych novín Róbert Kotian vo volebnom štúdiu HNtelevízie. "Smer, Hlas a SNS sa cez útoky na Progresívne Slovensko snažili spochybniť tú alternatívnu voči vlastnej moci. Pre tieto strany boli progresívci najväčším súperom," hovorí Kotian.

00:31

V predčasných parlamentných voľbách je štatistickým úradom sčítaných už 15,43 percenta okrskov. Aktuálne vedie strana Smer-SD, nasleduje Hlas Petra Pellegriniho.

image
Predbežné výsledky parlamentných volieb po sčítaní 15,43 percenta okrskov. FOTO: HN
00:31

Centrála Sme rodina

Zábava postupne utícha aj hostia odchádzajú, zdržujú sa len členovia strany a verní. Peter Pčolinský odpovedal na otázky novinárov. Povedal, že strana v najbližších dňoch zvolá snem a vyhodnotí výsledky. Okrem toho, že chcú fungovať mimoparlamentne, priznal, že je pripravený ísť aj do práce.

"Na počiatku strany stáli traja ľudia. Kollár, Krajniak a Pčolinský. Ja ju považujem za svoje dieťa, takže to rozhodne nemienim vzdať," povedal bývalý podpredseda parlamentu.

00:25

O exit polloch informujú aj zahraničné médiá

Rýchle povolebné prieskumy vyvolali reakciu v zahraničí. Britský The Guardian hovorí o tom, že „oči sú na malých stranách“. Poukazujú predovšetkým na SNS, ktorá je možným koaličným partnerom Smeru. Britská verejnoprávna stanica BBC zas píše o výhre liberálov nad „promoskovskou“ stranou.

00:24

Ďalším hosťom v štúdiu HNtelevízie je komentátor Hospodárskych novín Róbert Kotian. Hodnotí, že Igor Matovič počas vlády narazil na limity, ktoré sú blízke nule. "On ako keby rozdelil svet, alebo koaličných partnerov na dva typy. A to je môj otrok a môj nepriateľ," povedal Kotian.

00:18

"Ľudsky aj v zmysle záujmov strany by sme boli radšej, keby sme tam mali vyššie čísla," skonštatoval podpredseda strany Demokrati Jaroslav Naď. Poukázal na to, že v ostatných voľbách boli veľmi veľké rozdiely medzi exit pollom a finálnymi výsledkami.

00:17

Štáb Smeru

„Sme na Súmračnej ulici a môže to predznamenávať súmrak strany, ktorá na nej sídli – aspoň podľa nálad, ktoré tu vládnu.“ Takto začal svoj aktuálny vstup spravodajca Českej televízie Jan Šilhan. Faktom je, že predstavitelia Smeru sa médiám prítomným v ich volebnom štábe zatiaľ stále nevyjadrili k doterajším výsledkom. Čakanie na slová Roberta Fica či ďalších zástupcov Smeru tak i naďalej pokračuje.

00:16

Štáb OĽaNO

Okrem klasík ako rezne či zemiakový šalát, nájdeme v štábe aj exotiku - suši.  

00:14

Politológ Tomáš Koziak vo volebnom štúdiu HNtelevízie hovorí, že doba na Slovensku je zrelá na zmenu volebného systému. "Tak, aby to nebolo len o jednom lídrovi, ale aj o ostatných lídroch, ktorí by dokázali propagovať svoje strany. Pomohlo by to stranám, ktoré by boli ochotné dobudovať regionálne štruktúry, povedal Koziak.

 

00:12

Štáb OĽaNO

"Pre mňa osobne to bola najhoršia časť života," vyjadril sa Igor Matovič o krízach, ktorým jeho vláda čelila a opozícii, ktorá ho podľa jeho slov prenasledovala.  

00:09

Štáb Sloboda a Solidarita

„Nekrič hop, kým nepreskočíš, v minulých voľbách sme mali v exit polloch osem percent, nakoniec sme skončili so šiestimi,“ zhodnotil líder Sasky Richard Sulík s tým, že výsledky exit pollu berie s opatrným optimizmom. Dodal, že ich voličské jadro vyjadrilo silný odkaz, aby sa strana v budúcnosti chovala inak. 

00:06

Štáb OĽaNO

Na pódiu stála po Matovičom boku aj jeho manželka. Tá sa neubránila slzám. Dojatý bol aj Matovič, ktorý objal manželku. Na záver vyzval, aby sme sa ešte za úspešný výsledok pomodlili.

image
Šéf hnutia OĽANO Igor Matovič. SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
00:04

Štáb Hlas – sociálna demokracia

Matúš Šutaj-Eštok sa k prepadu hlasov strany Hlas – sociálna demokracia nateraz nechce vyjadrovať. „Počkáme si na oficiálne výsledky. Tie budeme analyzovať. Uvidíme, aký bol rozdiel medzi prieskumami a realitou,“ konštatuje Šutaj-Eštok s tým, že aktuálnym cieľom je vytvoriť stabilnú vládu, ktorá sa bude zaoberať tými najpálčivejšími problémami ako napríklad inflácia.

00:03

Štáb OĽaNO

Šéf obyčajných Igor Matovič povedal pri príchode, že média ho počas jeho pôsobenia lynčovali. Osobne to žiadnemu premiérovi nepraje, dodal. "Mali sme veľmi ťažké krízy," Zároveň sa vyjadril k exit pollu. "Budeme zatiaľ pokojní, môže sa to ešte voči nám obrátiť."

00:02

Štáb Sme rodina

Milan Krajniak sa baví s hosťami. Pripúšťa, že sú sklamaní. "Počkáme si na konečný výsledok, potom si dáme pár dní na premyslenie," povedal. Priznal, že sa chceli dostať do parlamentu. "Nejdeme teraz uvažovať o tom, či dostaneme príspevok alebo nie. Musíme si to naozaj nechať rozležať," dodal.

image
Podpredseda hnutia Sme Rodina Milan Krajniak SNÍMKA: Dominik Vardzak
SNÍMKA: Dominik Vardzak
23:59

Politológ Tomáš Koziak vo volebnom štúdiu HNtelevízie povedal, že pokiaľ sa bavíme o vládnutí, tak Igor Matovič má svoj názor, že mu bolo krivdené, nedokázal obhajovať tie opatrenia, ktoré robil. "Samozrejme však, že mu úmyselne krivdené nebolo," hovorí Koziak.

23:55

Štáb Progresívneho Slovenska

Po zverejnení prvých reálnych výsledkov je atmosféra na štábe už ponurejšia. Exšéf strany Michal Truban pre HN povedal, že treba počkať na výsledky z väčších miest a na spočítané hlasy zo zahraničia. "Nie som sklamaný. Po tých štyroch rokoch som nemal veľké očakávania od exit pollov. Uvidíme. Nech to skončí akokoľvek, už teraz je to lepšie ako pred štyrmi rokmi," povedal Truban.

image
Podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Truban. SNÍMKA: Katarina Kincelova
SNÍMKA: Katarina Kincelova
23:52

"K povolebnému patu sme najbližšie zo všetkých volieb, ktoré sme tu v histórii mali. Aj keď snaha víťaza volieb bude jednoznačne vládu zostaviť," povedal politológ Tomáš Koziak vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

23:52

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

Predbežne sa Majerský nevyjadril ani k tomu, či by strana šla do koalície s hnutím Progresívne Slovensko. ‚‚Trpezlivo čakáme a uvidíme, aké strany budú v národnej rade, s akými kartami a s akým výsledkom, a potom vyslovíme verdikt.‘‘

23:51

Politológ Tomáš Koziak vo volebnom štúdiu HNtelevízie tvrdí, že ešte pár mesiacov dozadu sa hovorilo o Petrovi Pellegrinim ako o premiérovi. "Najväčším dôvodom pádu je nevyhranenosť. Nebolo úplne jasné pre voliča, na ktorú stranu by sa chcel Pellegrini pridať. Pellegrini nie je Fico. Nevie byť taký rázny, pre voliča bol nečitateľný. Pellegrini v kampani nedokázal byť tým, ktorý by v kampani určoval témy," vysvetlil Koziak.

23:50

Štáb Slovenskej národnej strany

Okrem exministerky pôdohospodárstva sa počas volebnej noci medzi novinármi na malú chvíľu mihla aj Romana Tabak. Tá na kandidátke SNS nefiguruje. Žiadni iní členovia strany sa zatiaľ v tlačovej miestnosti neukázali.

23:49

Štáb Smeru

V štábe Smeru je v plnej pohotovosti aj spravodajca Českej televízie na Slovensku Jan Šilhan. Toho v skončenej kampani najviac prekvapilo, že Smer nevyužil jej záverečné chvíle na posilnenie svojich pozícií. „Prišlo mi to tak, že sa Smer sústredil skôr na udržanie súčasných voličov než na získanie tých nových. Posledná akcia Smeru, na ktorej som sa zúčastnil, bol míting v Bánovciach nad Bebravou asi dva týždne pred skončením kampane. Potom už v podstate nebolo nič zásadné,“ uviedol Šilhan pre HN.

23:45

Štáb Hlas – sociálna demokracia

Výsledok exit pollu vo volebnom štábe Hlasu, podobne ako v iných stranách, bujaré ovácie nevyvolal. „Zatiaľ to vyzerá, že výsledok nie je hanbou a prehrou. Sme novou a najmladšou stranou. Byť tretí a možno rozhodujúcou stranou je pre nás úspech,“ uviedol predseda strany Peter Pellegrini. Jeho strana môže podľa neho skončiť pokojne aj v opozícii. „Sme pripravení na akýkoľvek scenár,“ konštatuje Pellegrini.

23:44

Milan Uhrík skonštatoval, že hnutie Republika by mrzelo, keby sa potvrdili výsledky exit pollu a PS by sa stalo víťazom volieb. "Ak to tak bude, budeme to rešpektovať. Veríme však, že aj naše percentá, ktoré prieskum odhaduje na šesť percent, budú ešte rásť," dodal.

23:44

"Podľa mňa to tentokrát bude tak, že víťaz volieb poskladá koalíciu. Ak by vyhral Smer, urobí všetko preto, sľúbi či odovzdá všetko,  aby vo vláde bol, pretože Smeru ide o všetko. Ak by koalícia závisela od toho, aby Robert Fico nebol premiér, tak to považujem za pravdepodobné," hodnotí politológ Tomáš Koziak vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

 

23:42

Ďalším hosťom volebného štúdia HNtelevízie je politológ Tomáš Koziak. Hovorí, že robiť závery na základe výsledkov z exit pollu je špekulatívne.

23:41

Štáb Hlas – sociálna demokracia

Situáciu vo volebnom štábe sleduje 120 domácich aj zahraničných zástupcov médií z Británie, Estónska, Poľska či Českej republiky. Tí sa zhodujú, že aktuálne parlamentné voľby sú dôležité pre ich krajiny najmä z pohľadu zahranično-politického smerovania našej krajiny. „Slováci spolu s nami a ďalšími krajinami patria medzi najväčších podporovateľov Ukrajiny. Témou je, či to tak aj zostane. Vieme, že Róbert Fico sa nechal počuť, že ak vyhrá voľby, nebude chcieť aby Slovensko v doterajšom rozsahu podporovalo Ukrajinu. To by mohlo podľa môjho názoru narušiť aj vzťahy s Českou republikou. U nás totiž vládnu demokratické a liberálne strany. Preto je pre nás dôležitá zahraničná orientácia,“ uviedol pre HN reportér a politický redaktor CNN Prima News Jan Socha.

23:40

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

‚‚Nechcem predbiehať, pretože sme viackrát museli korigovať to, čo sme povedali. Takže počkáme, ktoré strany budú v Národnej rade a potom sa vyjadríme,‘‘ reagoval Majerský na otázku, s kým by si vedel predstaviť zostavovanie novej vlády. 

23:36

Štáb Sme rodina

Boris Kollár sa postavil pred médiá. Z exit pollov nie je nadšený. "Realita bude trochu iná. Ale z 2 na 5 percent to asi nevytlačíme a musíme to rešpektovať," povedal. Dodal, že v prípade neúspechu plánujú naďalej fungovať ako mimoparlamentná strana. "Určite nám najviac uškodila tá antikampaň, ktorú platili isté osoby," komentoval situáciu, ale dodal, že za to môže aj vysoká účasť. "Keď máte skalných 140-tisíc voličov, tak pri účasti 60 percent je to na parlament dosť. Ale pri účasti 80 percent to už nestačí," počítal Kollár.

23:35

Štáb Progresívneho Slovenska 

Reakcie podporovateľov PS v Edison Parku na výsledky exit pollu Medianu boli silné. Okrem hlasných ovácií pri výsledku progresívcov si potlesk  zaslúžila aj  Saska či zlý výsledok SNS. Preferencie koalície na čele s hnutím OĽANO sprevádzali hlasy sklamania.

23:32

"Zatiaľ nemáme žiadne reálne spočítané výsledky, máme exit polly, ktoré vyzerajú nádejne alebo pozitívne z hľadiska našej strany, ale bol by som veľmi opatrný akokoľvek komentovať výsledky exit pollov," povedal Šimečka novinárom. Pripomenul situáciu z parlamentných volieb z roku 2020, keď koalícii PS-Spolu prisúdili exit polly omnoho viac percent, ako boli konečné výsledky.

image
Michal Šimečka. SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
23:26

Štáb Smeru

Kým v štáboch iných strán sa jednotliví kandidáti vyjadrujú novinárom k najnovším exit pollom, na Smere médiá na prvé komentáre predstaviteľov stále čakajú. Robia tak rozhovory navzájom medzi sebou. HN oslovili redaktora francúzskej agentúry AFP Jana Flemra. „Na Slovensku som od utorka, bol som napríklad na mítingu Republiky v Nitre. Zažil som už počas svojej kariéry všeličo, písal som aj spod stola, takže stiesnené podmienky pre novinárov v Smere mi nerobia vôbec žiaden problém,“ povedal Flemr pre HN. 

23:26

Krach krajiny nám nehrozí, ale dopad na ľudí môže byť dramatický, upozornil bývalý guvernér Národnej banky Slovenska a expredseda rozpočtovej rady Ivan Šramko vo volebnom štúdiu HNtelevízie. "Dôchodkový systém by bolo dobré zastabilizovať, my sme prešli obrovským saltom mortale, čo a týka dôchodkov," hovorí Šramko.

 

23:23

Policajti museli v Banskej Bystrici použiť donucovacie prostriedky voči žene, ktorá si fotila priestory volebnej miestnosti vrátane členov volebnej komisie. Privolanej hliadke sa odmietla legitimovať a kládla aktívny odpor.

23:22

Volebná líderka OĽANO a priatelia Erika Jurinová vidí po zverejnení výsledkov exit pollov šancu na pokračovanie očistného procesu v spoločnosti. "Verme, dúfajme, nádej nám zostala," vyhlásila Jurinová.

image
Erika Jurinová. SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
23:21

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

Šéf hnutia Milan Majerský reagoval na predbežné výsledky zverejneného exit pollu. ‚‚Zatiaľ ide len o výsledok exit pollu, nie o reálny výsledok. Trpezlivo čakáme na to, čo sa stane po sčítaní všetkých hlasov. Ostáva nám len očakávať reálne výsledky,‘‘ povedal pre HN šéf strany Milan Majerský.

image
Predseda KDH Milan Majerský. SNÍMKA: Andrea Skvareninova
SNÍMKA: Andrea Skvareninova
23:21

Štáb Progresívneho Slovenska

Michal Šimečka mal krátke vyjadrenie k exit pollu televízie Markíza. Novinárov vyzval k trpezlivosti, keďže prieskumy nadhodnotili stranu aj v predošlých voľbách. Svoje vyhlásenie musel šéf strany zopakovať aj v angličtine, keďže vývoj na štábe sledujú aj desiatky zahraničných novinárov. Okrem troch nemeckých a troch maďarských médií je tu aj estónske Estonian TV a švédske rádio.

23:20

Bývalý guvernér Národnej banky Slovenska a expredseda rozpočtovej rady Ivan Šramko v HNtelevízii hovorí, že jediná cesta je výrazne sprísniť legislatívny proces. "Nemôže to byť tak, že zo dňa na deň sa v parlamente objaví návrh, ktorý má fatálny dopad," povedal Šramko.

 

23:19

Štáb Sloboda a Solidarita

Výsledky exit pollu, ktoré Saske namerali 6,4 percenta získaných hlasov, zatiaľ v Liberálnom dome veľké oslavy nevyvolali. „Tešíme sa, že sme sa piaty krát  dali parlament, to vôbec nie je maličkosť,“ povedal líder Richard Sulík. Dodal však, že si chce ešte počkať na oficiálne smerodajnejšie výsledky. Pogratuloval tiež k prvému miestu Progresívnemu Slovensku, ide podľa neho o impozantný výsledok.

image
Predseda strany SaS Richard Sulík. SNÍMKA: Dominik Vardzak
SNÍMKA: Dominik Vardzak
23:18

"Neklesáme zatiaľ na mysli alebo na duchu, ale počkáme, ako sa dopočítajú tie ostatné časti Slovenska, ale v Bratislave si myslím, že bude rekordná účasť," uviedol šéf hnutia Sme Rodina Boris Kollár s tým, že podľa jeho informácií bude účasť v niektorých okrskoch až okolo 80 percent.

23:18

Štáb OĽaNO

"Bol by som ešte zdržanlivý," hovorí Šipoš ohľadom exit pollu. "Verím, že ešte pôjdeme hore a Smer či SNS alebo fašisti, pôjdu dole. Toto je kľúčové," komentoval priebežné výsledky. Aj on tlieskal, keď sme sa dozvedeli, že SNS môže byť mimo parlament.

23:16

Štáb Slovenskej národnej strany

Väčšina chlebíčkov ostáva nedotknutá, z trdelníka zmizlo pár kúskov a umelý príbor je stále uložený a zabalený na stole. Novinári sledujú živý prenos z volebnej noci v televízii. O tom, aká nálada panuje o poschodie nižšie, nič nevieme.

23:14

"Mojou úlohou ako predsedu bolo doviesť KDH do parlamentu, všetko nad päť percent bude splnená úloha. Samozrejme, každé jedno percento navyše by bola o to väčšia radosť," povedal predseda KDH Milan Majerský. Špekulovať nad možnosťami, ktoré dajú reálne výsledky volieb, nechcel.

23:09

Ekonóm z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster vo volebnom štúdiu HNtelevízie povedal, že ten, kto chce vládnuť, musí sa postaviť čelom realite. "Skutočnosť je taká, že by sme mali šetriť aj na výdavkoch a aj by sme mali zvýšiť dane," povedal Šuster.

23:06

"Pevne verím, že budeme prví," uviedol podpredseda Smeru Juraj Blanár. Počkať však podľa neho treba na výsledky. Myslí si, že Smer urobil kus dobrej roboty a napriek "presilovke" strane ľudia dôverujú.

image
Juraj Blanár. SNÍMKA: Peter Mayer
SNÍMKA: Peter Mayer
23:05

Štáb Slovenskej národnej strany

Kým v iných centrálach padajú vyjadrenia ohľadom exit pollu, na Šafárikovom námestí je stále ticho. Andrej Danko sa v miestnosti stále neukázal a nič nenasvedčuje tomu, že sa to v najbližších chvíľach zmení a to aj napriek tomu, že je veľmi očakávaný. Podľa exit pollu získa strana menej ako päť percent.

image
Centrála SNS. SNÍMKA: Andrea Skvareninova
SNÍMKA: Andrea Skvareninova
23:04

Bývalý guvernér Národnej banky Slovenska a expredseda rozpočtovej rady Ivan Šramko vo volebnom štúdiu HNtelevízie povedal, že konsolidácia pol percenta je dostatočná. "Premiér Ódor nastavil príjemné tempo konsolidácie. Dalo by sa to zvládnuť bez toho, aby dramaticky trpela ekonomika," objasnil Šramko.

23:04

Štáb Hlas – sociálna demokracia

Predsedovi strany Petrovi Pellegrinimu podľa jeho slov nateraz po zverejnení výsledkov exit pollu nikto netelefonoval. „Ja budem telefonovať všetkým tak, ako sa patrí, po tom, čo sa dozvieme oficiálne výsledky. Osobne si myslím, že nás čakajú celé dni vážnych rokovaní o tom, ako to na Slovensku bude vyzerať,“ konštatuje Pellegrini.

23:04

Štáb Sme rodina

Podľa prvých exitpollov má Sme rodina len 2,3 percent. Atmosféra v centrále trochu ochladla. Boris Kollár aj zvyšok vedenia strany sa nateraz uchýlili do súkromia, ale prisľúbili dať vyjadrenie. Nekonkretizovali však kedy.

23:03

Bývalý guvernér Národnej banky Slovenska a expredseda rozpočtovej rady Ivan Šramko vo volebnom štúdiu HNtelevízie povedal, že si myslí, že žiadne sľuby, ktoré viseli na bilbordoch, sa ešte nikdy nesplnili. "Pre mňa je otázka, ako tomu môže niekto veriť," pýta sa Šramko.

23:03

Štáb Smeru

V štábe najsilnejšej opozičnej strany Smer rastie nervozita hlavne medzi zahraničnými novinármi. Televízne štáby natlačené v maličkej tlačovkovej miestnosti doslova bojujú o každý centimeter štvorcový priestoru. Standupy si tu robia štáby Českej televízie, Novy či CNN Prima News. Počuť tu však aj poľštinu, nemčinu, angličtinu či srbčinu.

22:59

Štáb Progresívneho Slovenska

Výsledky exit pollu televízie Markíza prijali hostia volebného štábu progresívcov s veľkými ováciami. Martin Poliačik pre HN povedal, že po skúsenosti  z minulých volieb je ešte skoro tešiť sa. Najviac ho však predsa len v prieskume potešilo, že strana SNS je podľa výsledkov mimo parlamentu. 

image
Reakcia na výsledky exit pollu na centrále Progresívneho Slovenska. SNÍMKA: Katarina Kincelova
SNÍMKA: Katarina Kincelova
22:57

Štáb Smeru

Kým v niektorých iných štáboch sú stovky hostí spolu s novinármi v jednom rozľahlom priestore, v centrále Smeru na Súmračnej sú desiatky novinárov natlačení v malej tlačovkovej miestnosti. Akreditáciu dostalo až 140 zástupcov médií. O prítomných novinárov je však postarané, vo vedľajšej miestrnosti majú možnosť občerstvenia či sledovania aktuálneho diania na obrazovkách televízie. Nad Ružinovom sa krátko po ohlásení exit pollov, podľa ktorých vo voľbách zvíťazilo Progresívne Slovensko, rozoznel ohnňostroj. V Smere však exit polly zatiaľ pre médiá nikto nekomentoval. 

image
Centrála Smeru. SNÍMKA: Hn/peter Mayer
SNÍMKA: Hn/peter Mayer
22:57

Štáb Hlas – sociálna demokracia

Výsledok exit pollu na úrovni 12,2 percenta, ktorý predbežne dosiahla strana Hlas – sociálna demokracia, zodpovedá predbežným prieskumom, uviedol predseda strany Peter Pellegrini s tým, že si ale treba počkať na finálne sčítanie voličských hlasov.

22:53

Ekonóm z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster vo volebnom štúdiu HNtelevízie povedal, že bude musieť prísť uťahovanie opaskov. Kľúčové je to, aby došlo k ozdraveniu verejných financií," hovorí Šuster.

 

22:50

Štáb OĽaNO

V hale vybuchla vlna radosti a potlesku, keď sa dozvedeli, že SNS je podľa exit pollu mimo parlamentu. 

22:49

Markíza zverejnila výsledky exit pollu, víťazom by bolo Progresívne Slovensko. Na druhom mieste je Smer, tretie miesto patrí Hlasu. 

22:48

Bývalý guvernér Národnej banky Slovenska a expredseda rozpočtovej rady Ivan Šramko vo volebnom štúdiu HNtelevízie tvrdí, že v prvom rade by mala nová vláda predstaviť dôveryhodný konsolidačný štvorročný plán.

 

22:47

Štáb Hlas – sociálna demokracia

Ak dobre počítam, toto je moja siedma kampaň do Národnej rady Slovenskej republiky a nikdy nebola situácia takáto neprehľadná, uviedol predseda strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini. Povolebný pat je podľa neho nebezpečná vec, ktorá môže oddialiť ďalšie voľby o dlhé obdobie. Na vyhlásenie ďalších predčasných volieb je podľa neho potrebných 90 hlasov parlamentu, prípadne zásah prezidentky Zuzany Čaputovej.

22:47

Štáb Slovenskej národnej strany

Novinári ostávajú naďalej úplne odseparovaní od členov strany, tí sa nachádzajú o poschodie nižšie. V miestnosti pre médiá je stále zväčša ticho, novinári sledujú situáciu aj prostredníctvom televíznych prenosov.

image
Centrála SNS. SNÍMKA: Andrea Skvareninova
SNÍMKA: Andrea Skvareninova
22:44

Štáb OĽaNO

Podporovatelia strany sa húfne fotia pri Fiatkách 500. Jedna je v hale a druhá pri vstupe. Autá sa stali symbol tohtoročnej kampane Obyčajných ľudí. 

22:44

Vo volebnom štúdiu HNtelevízie bude teraz diskutovať bývalý guvernér Národnej banky Slovenska a expredseda rozpočtovej rady Ivan Šramko a ekonóm z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

22:44

Štáb Sme rodina

Nálada v centrále Kollárovho hnutia sa uvoľnila, hostia i novinári sa zabávajú, strana má v kaviarni otvorený účet. Napriek tomu, že sa predstavitelia strany tvária optimisticky, vo vzduchu je cítiť menšie napätie.

22:42

Štáb Progresívneho Slovenska

Do volebného štábu dorazil stranu podporiť aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. V predsieni sa vrúcne privítali s exšéfom PS-ka Ivanom Štefunkom. Centrálu navštívil "na oplátku", keďže ho progresívci podporovali aj v jeho volebnom štábe vlani. "PS je veľmi dobrý koaličný partner pre náš Team Bratislava. Rozumie nášmu mestu," povedal primátor. 

image
Primátor Bratislavy Matúš Vallo. SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
22:40

Štáb Hlas – sociálna demokracia

Predseda strany Peter Pellegrini tvrdí, že verejnosť nemá minimálne do zajtra očakávať žiadne zásadné rozhodnutia strany Hlas – sociálna demokracia. Dôvodom je fakt, že o smerovaní po voľbách má rozhodnúť predsedníctvo strany.

22:35

Štáb OĽaNO

"Dnes nás čaká dlhá noc," otvoril oficiálne volebnú noc hovorca strany. Igor Matovič príde pred 23:00.

22:33

Štáb Hlas – sociálna demokracia

Predseda strany Peter Pellegrini uviedol, že si želá dosiahnuť v parlamentných voľbách dôstojný výsledok. Konkrétne umiestniť sa medzi top najsilnejšími tromi stranami. Viac ukáže očakávaný exit poll, ktorý bude zverejnený už o pár minút. 

22:29

Bývalý minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš vo volebnom štúdiu HNtelevízie hovorí, že po tom, ako Igor Matovič zahodil obrovskú šancu posunúť krajinu, sme sa dostali do tejto situácie, ktorá výrazne prispela k vzostupu Smeru.

 

22:28

Štáb Slovenskej národnej strany

Líder strany Andrej Danko sa medzi novinárov zatiaľ nechystá, no v centrále by už mal byť prítomný. Čas zatiaľ trávi o poschodie nižšie mimo ostatných hostí.

22:27

Volebná účasť v okrese Nové Zámky bola podľa členov okresnej volebnej komisie najvyššia za posledné roky. Rovnakú skúsenosť potvrdil aj predseda Okresnej volebnej komisie v Komárne. Podľa jeho vyjadrenia sa v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami účasť zvýšila zhruba o 20 percent.

22:27

Štáb OĽaNO

Michal Šipoš verí, že výsledok dopadne dobre. Atmosféra je po zverejnený exit pollu uvoľnená. Na Matoviča sa stále čaká. 

22:20

Sčítaných je už 15,43 percenta okrskov, vyplýva z údajov štatistického úradu. Na čele je Smer-SD, nasleduje Hlas Petra Pellegriniho

22:19

Štáb Smeru

Presne o 22.13 sa desiatky novinárov čakajúcich pred zadným vchodom centrály na Súmračnej dočkali aj najvyššieho šéfa strany Roberta Fica. Prítomným zaželal dobrý večer a bez ďalších slov sa rýchlym krokom predral až ku dverám. Rovnako skúpa na slovo bola pri otázkach novinárov aj Katarína Szalayová, ktorá ho do centrály priviezla vo volkswagene s novozámockým evidenčným číslom.

image
Robert Fico prichádza na centrálu Smeru. SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
22:16

Bývalý politik a veľvyslanec v Maďarsku a Česku Peter Weiss vo volebnom štúdiu HNtelevízie tvrdí, že strana Smer sa zmenila, zmenila svoj charakter, zradikalizovala sa zásadným spôsobom.

 

22:13

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

V centrále strany sa aktuálne ozývajú piesne živej kapely Kapucíni, ľudia diskutujú a v galérii panuje príjemná atmosféra. 

image
Kapela Kapucíni SNÍMKA: Andrea Skvareninova
SNÍMKA: Andrea Skvareninova
22:13

Štáb Progresívneho Slovenska

Do volebnej centrály prišiel stranu podporiť aj bývalý člen strany a exposlanec za Slobodu a solidaritu Martin Poliačik, ktorý dnes pôsobí v organizácii Globsec v Kyjeve. Strana avizuje, že sa k volebným výsledkom vyjadria na tlačovej konferencii o polnoci a o pol tretej. 

22:09

Sobotné voľby do Národnej rady SR boli na hornej Nitre pokojné a bez väčších problémov. Pre TASR to uviedli zástupcovia okresných volebných komisií v Bánovciach nad Bebravou a Prievidzi, kam spadá i okres Partizánske. Účasť zhodnotili ako vyššiu, prípadne vysokú.

22:05

Štáb Smeru

Kandidáti Smeru, ktorí postupne prichádzajú do centrály na Súmračnej, pôsobia sviežim a optimistickým dojmom. Robert Kaliňák v tričku s krátkym rukávom už po druhýkrát vyšiel von a odpovedá na otázky novinárov. Plný úsmevov je aj Ľuboš Blaha, ktorý anglicky hovoriacim štábom odpovedá na otázky o Ukrajine. Mediálny záujem je aj o Juraja Blanára, Tibora Gašpara či Ladislava Kamenického. 

image
Robert Kaliňák. SNÍMKA: Peter Mayer
SNÍMKA: Peter Mayer
22:04

Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila, komisie začínajú sčítavať hlasy. Keďže v niektorých okrskoch sa hlasovanie predlžuje, do 22.45 h platí stále volebné moratórium a prvé výsledky sa zverejnia až po tomto čase.

22:04

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

‚‚Som plný očakávaní a verím, že to prekonáme, zatiaľ tie emócie však neviem uchopiť,‘‘ povedal pre HN František Mikloško. 

image
František Mikloško SNÍMKA: Andrea Skvareninova
SNÍMKA: Andrea Skvareninova
22:03

Štáb Sme rodina

Boris Kollár vyšiel privítať svojich hostí. Popri tom sa zastavil aj pri novinároch. "Uvidíme, ako to dopadne, v Bratislave je rekordná účasť," komentoval voľby.
Okrem toho sa medzi hosťami mihol aj Milan Krajniak.

image
Boris Kollár. SNÍMKA: Dominik Vardzak
SNÍMKA: Dominik Vardzak
22:02

Bývalý minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš vo volebnom štúdiu HNtelevízie tipuje, že volebná účasť bude okolo 65 percent.

22:00

Bývalý politik a veľvyslanec v Maďarsku a Česku Peter Weiss vo volebnom štúdiu HNtelevízie povedal, že Igor Matovič sľuboval najlepšiu vládu v histórii. Podľa Weissa však došlo k tomu, že sa vláda zradikalizovala voči vlastným občanom. "Atmosféra sa rozdráždila a bola konfliktná a vtedy nastúpil radikalizmus, vzostup Roberta Fica bol spôsobený neschopnosťou Igora Matoviča," povedal Weiss.

21:58

Štáb OĽaNO

Do centrály prišiel aj Tomáš Holkovič, ktorý z volieb odstúpil kvôli potýčke. Tú sa podarilo zachytiť na video.

21:56

Postreh komentátora HN Ivana Szabóa

"Zdalo sa niekomu, že počas volebného moratória politici stíchli? Pohľad na ich fejsbukové profily hovorí opak. Problém je však v tom, že profily si pozerajú najmä fanúšikovia politických idolov, nie tí z opačných táborov, takže ich zásah do výsledkov je dosť obmedzený. Ale veď je milé poďakovať rodičom, deťom aj voličom."

21:56

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

Do centrály strany pred malou chvíľou prišiel aj František Mikloško.

21:54

Bývalý minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš vo volebnom štúdiu HNtelevízie povedal, že rok 1998 bol mimoriadne dôležitý z občianskeho hľadiska. Reagoval tak na vysokú účasť vo vtedajších voľbách. "Všetci sme si povedali, že chceme byť súčasťou Západu. Ťah na Západ bol vtedy veľmi dôležitý," zhodnotil Demeš.

21:54

Štáb Sloboda a Solidarita

Nálada v centrále Sasky je veselá, v Liberálnom dome už je väčšina členov strany vrátane europoslanca Eugena Jurzycu, podpredsedu Karola Galeka či predsedníčky poslaneckého klubu Anny Zemanovej. Pripravené je aj bohaté občerstvenie, tradičné chlebíčky či rezne so zemiakovým šalátom. 

21:50

Štáb Hlas – sociálna demokracia

Predseda strany Peter Pellegrini prišiel do volebnej centrály situovanej na nábreží Dunaja. Deň mal podľa vlastných slov tráviť pokojne, neskôr sa pridala nervozita. „Neskôr som sa bol prejsť so psom, aby som si vyvetral hlavu,“ uviedol pri prvom kontakte s novinármi.

21:50

Bývalý politik a veľvyslanec v Maďarsku a Česku Peter Weiss vo volebnom štúdiu HNtelevízie hovorí, že dôležité boli prvé demokratické voľby v máji 1990. Ponúkli politickú reprezentáciu, ktorá vznikla z prvých skutočne slobodných volieb.

21:49

Štáb OĽaNO

V centrále sa nachádza už aj bývalý minister vnútra Roman Mikulec. Igor Matovič má prísť po ohlásení exit pollu. 

21:49

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

‚‚Už od začiatku sme deklarovali, že je pre nás podstatná sociálna oblasť, zdravotníctvo a školstvo a myslím si, že sme s našim programom odviedli dobrú prácu,‘‘ odpovedala Holečková na otázku, či volebným programom strana zasiahla viacero vekových skupín voličov. 

image
SNÍMKA: Andrea Skvareninova
SNÍMKA: Andrea Skvareninova
21:48

Štáb Sme rodina

Atmosféra sa uvoľnila. Do centrály dorazil aj predseda Boris Kollár, ktorý sa zdržuje v súkromnom salóne v úzkom kruhu spolupracovníkov a rodiny.

21:47

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia​

‚‚Volila som vo svojej rodnej obci v Kozárovciach spolu so svojou rodinou. Po kampani sme tak konečne strávili rodinný deň a teraz som tu v Bratislave, aby sme spoločne čakali na volebné výsledky,‘‘ povedala pre HN Martina Holečková, členka vedenia strany. 

21:46

Začína sa volebné štúdio HNtelevízie. Moderátorka Romana Hlavanda Gogová privítala prvých hostí, bývalého ministra medzinárodných vzťahov Pavla Demeša a bývalého politika a veľvyslanca v Maďarsku a Česku Petra Weissa.

21:46

Štáb strany Hlas – sociálna demokracia

Miestnosť určená pre médiá sa naplnila zástupcami médií. Záujem o účasť na volebnej noci malo celkovo prejaviť 120 novinárov. Okrem tých zo Slovenska sem merali cestu novinári aj z Británie, Estónska, Českej republiky či Poľska.

21:45

Štáb Slovenskej národnej strany

Na stene v miestnosti pre hostí visí veľký obraz slovenského kňaza a politika Andreja Hlinku, ktorý v rukách drží hárok papiera. Obraz lemuje rám zlatej farby.

image
Obraz Andreja Hlinku. SNÍMKA: Alexandra Hercegová
SNÍMKA: Alexandra Hercegová
21:41

Členovia okrskovej volebnej komisie, pod ktorú spadá Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici, sa v sobotu podvečer museli vrátiť späť do zdravotníckeho zariadenia aj s prenosnou urnou, aby mohli odvoliť štyria voliči s hlasovacími preukazmi. Celkovo tak v nemocnici v predčasných parlamentných voľbách hlasovalo 76 pacientov a zamestnancov.

21:41

Štáb Progresívneho Slovenska

Priestory Edison Parku, kde očakáva  výsledky volieb PS-ko, sa napĺňajú aj priaznivcami z umeleckej sféry. Na štáb dorazila herečka Kristína Tormová či hudobník Jerguš Oravec a jeho partnerka Tammy Nižňanská. S predsedom strany pred centrálou debatoval aj bývalý futbalista a šporotvý komentátor Ladislav Borbély. 

21:41
21:38

Štáb OĽaNO

Atmosféra na štábe je zatiaľ pokojná. Pred vstupom sa už zhromažďujú ľudia. Niektorí držia v rukách kytice. Strana priniesla dnu aj Fiatky, ktoré obyčajní využívali v kampani. 

image
Fiatka. SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
21:38

Štáb Slovenskej národnej strany

Kamery sú pripravené a zástupcovia médií sa pripravujú na dianie v centrále. Situácia sa zatiaľ nezmenila a líder strany Andrej Danko neprichádza. V miestnosti sa strieda vrava, ticho a občasný smiech.

21:38

Štáb Smeru

Exminister vnútra Robert Kaliňák poskytol médiám pri zadnom vchode do centrály Smeru na Súmračnej krátky brífing. Povedal, že Smer bude rešpektovať výsledky volieb, nech už by boli akékoľvek. Na margo incidentu s Igorom Matovičom počas predvolebnej kampane pripustil, že mohol reagovať s chladnejšou hlavou. 

21:32

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia​

V centrále strany sa nachádza niekoľko stolíkov s občerstvením, atmosféru priestorov dotvárajú umelecké diela maliara Vladimíra Petríka.

image
Centrála KDH. SNÍMKA: Petra Uhráková
SNÍMKA: Petra Uhráková
21:31

Štáb Smeru

Hoci oficiálne sa volebná noc Smeru začína až o 21.30, už pred deviatou sa v centrále strany na Súmračnej ulici v bratislavskom Ružinove začali schádzať novinári. Okrem slovenských médií počuť češtinu aj angličtinu. Ruch je aktuálne najmä pri zadnom vchode, kde desiatky novinárov čakajú prichádzajúcich hostí. Dnu vošiel napríklad exminister vnútra Robert Kaliňák či advokát Marek Para.

image
Centrála Smeru na Súmračnej. SNÍMKA: Hn
SNÍMKA: Hn
21:30

Štáb Sme rodina

V centrále "kollárovcov" panuje čulý ruch, ale nálada sa nedá označiť za dobrú. Predstavitelia strany sa stále nechcú vyjadrovať k voľbám, prvé preslovy od nich majú novinári očakávať, až keď bude vonku polovica exitpolu.

21:28

Štáb OĽaNO

Pred Refinery gallery sa už začínajú zhromažďovať ľudia. Oficiálny začiatok programu je naplánovaný od 22:00. Kandidátov a ich priateľov už púšťajú dnu. 

image
Centrála OĽANO. SNÍMKA: Hn/martin Marko
SNÍMKA: Hn/martin Marko
21:26

Štáb Sloboda a Solidarita

Štáb Sasky sa plní hosťami. Panuje pozitívna nálada. Líder strany Richard Sulík si zapózoval v pretekárskom kamióne z púštnej Rally Dakar Classic posádky Radovana Kazarku, Jozefa Kalinu a Pavla Zachara.

21:26

Štáb Slovenskej národnej strany

V okolí centrály sa pohybuje veľa ľudí, zväčša len verejnosť, ktorá sa chystá zúčastniť festivalu Biela noc. Naopak, v miestnosti pre hostí zväčša panuje ticho, zástupcovia médií očakávajú príchod lídra strany. Presný čas nie je známy.

image
Centrála SNS. SNÍMKA: Andrea Skvareninova
SNÍMKA: Andrea Skvareninova
21:24

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia​

Strana očakáva účasť dvoch stovák ľudí, zatiaľ sa však kapacity plnia pomalým tempom. 

image
Centrála KDH. SNÍMKA: Andrea Skvareninova
SNÍMKA: Andrea Skvareninova
21:23

Štáb strany Hlas – sociálna demokracia

Centrála strany Hlas – sociálna demokracia sa nachádza v reštaurácii Aušpic na nábreží Dunaja. Predseda strany Peter Pellegrini a rovnako aj ďalší vrchní predstavitelia strany sa zatiaľ neukázali.

21:16

Štáb OĽaNO

Prví fanúšikovia strany už prišli pred Refinery gallery, kde má strana štáb. Muž sa pýtal na poslanca Michala Šipoša. Ten tu ešte nie je. Fanúšika zatiaľ dnu nepustili, prednosť dostali novinári.

21:16

Štáb Slovenskej národnej strany

Atmosféra v centrále je pokojná, zväčša v nej panuje ticho. Na otázky o výsledkoch volieb odpovedá Matečná v pozitívnom duchu. „Veríme tomu, že tých päť percent dostaneme, snáď nám to vyjde a budeme môcť ovplyvniť dianie na Slovensku,“ uviedla.

 

 

21:16

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia​

V centrále panuje pokojná atmosféra. Predsieň galérie sa už plní ľuďmi, predstavitelia strany sa tu však ešte neukázali. 

21:13

Štáb Demokratov

Predseda hnutia Demokrati Eduard Heger poďakoval voličom za hlasy a verí, že sa do parlamentu dostanú. 

21:08

Štáb Progresívneho Slovenska

Volebná noc sa rozbieha a sála Edison Parku je plná. O deviatej dal príhovor hosťom šéf strany Michal Šimečka, ktorý sa poďakoval okrem svojho tímu aj umelcom, ktorí verejne podporili stranu. "Napriek všetkým hoaxom a antikampaniam mám pocit, že naša ponuka zarezonovala. Akýkoľvek bude výsledok, príjmeme ho s pokorou. Teraz je to naozaj v rukách voličov," povedal Šimečka. 

image
Príhovor predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku vo volebnom štábe hnutia. SNÍMKA: Katarina Kincelova
SNÍMKA: Katarina Kincelova
21:07

Polícia v Trnavskom kraji riešila počas dňa viacero podnetov, ktoré boli nahlásené v súvislosti s prebiehajúcimi voľbami. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti s tým, že na voľby v kraji dohliada viac ako 400 policajtov.

21:06

Štáb OĽaNO

Centrála strany je už prístupná pre novinárov. Poslanci a ani líder obyčajných Igor Matovič zatiaľ neprišli. Dnes večer sa na štábe očakáva vysoká účasť. Prísť môžu aj fanúšikovia strany. 

21:05

Štáb Slovenskej národnej strany

Do centrály prišla Gabriela Matečná, exministerka pôdohospodárstva. Dnešný deň strávila oberaním jabĺk, s vnúčatami a, samozrejme, bola aj voliť. „Myslím si, že každý občan dal dnes svoj hlas strane, ktorej najviac dôveruje a tak som urobila aj ja,“ dodala.

21:03

Štáb Kresťanskodemokratického hnutia

Strana KDH o 21:00 oficiálne otvorila svoje brány centrály v Galérii Umelka, do ktorej pomaly prichádzajú zástupcovia médií. 

21:01

Štáb Sme rodina

Centrála Sme rodina sa nachádza v kaviarni na nábreží Dunaja. Napriek tomu, že sú tu prví hostia, predseda strany Boris Kollár sa ešte neukázal. Prítomný je napríklad Peter Pčolinský, ktorý zatiaľ voľby nechcel komentovať.

20:56

Štáb Sloboda a Solidarita

Do centrály dorazil líder Sasky Richard Sulík v sprievode bratislavského župana Juraja Drobu. „Bola to najťažšia kampaň v mojom živote, myslím však, že to dáme,“ vyhlásil Sulík. 

20:54

Pri volebnej miestnosti v obci Veľká Lomnica v okrese Kežmarok musela polícia riešiť hádku niekoľkých desiatok ľudí, začínajúci konflikt však nakoniec rýchlo vyriešila. Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová uviedla, že situácia je tam už pokojná. 

"Pri volebnej miestnosti sa zhromaždilo viac ľudí naraz a hádali sa o to, kto pôjde prvý dovnútra. Všetko sa však vyriešilo dohovorom a nebolo tak nutné ráznejšie zasahovať," priblížila hovorkyňa.  

20:51

Asi 55 percent z viac ako tisíc zapísaných voličov vo volebnom okrsku umiestnenom v Materskej škole na Bystrickom rade vo Zvolene prišlo odovzdať do 20.00 hod. svoj hlas stranám a kandidátom v parlamentných voľbách 2023.

20:49

Štáb Slovenskej národnej strany

Centrála strany otvorila svoje brány na Šafárikovom námestí o 20.30. Miestnosť sa zatiaľ plní zástupcami médií, ktorí čakajú na príchod lídra strany.

20:37

Štáb Progresívneho Slovenska

Do volebného štábu v Edison Parku dorazili ďalšie výrazné tváre strany. Sú tu už aj jej bývalí predsedovia Michal Truban a Ivan Štefunko. Pred bránami centrály diskutovali s hosťami aj podpredsedovia Tomáš Valášek, Martin Hojsík a Lucia Plaváková či vicežupanka bratislavského kraja Simona Petrík.

image
Na centrálu PS prichádza podpredseda Michal Truban s partnerkou. SNÍMKA: Katarina Kincelova
SNÍMKA: Katarina Kincelova
20:36

Štáb Sloboda a Solidarita

Volebnou centrálou Sasky je tradične Liberálny dom v Ružinove. Líder strany Richard Sulík by sa mal dostaviť na miesto o približne 15 minút. Centrála sa zatiaľ plní novinárskymi štábmi. 

20:32

V najväčších bratislavských mestských častiach sú sobotné voľby do Národnej rady SR naďalej pokojné, bez problémov a incidentov. Mnohé volebné okrsky hlásia výrazne vysokú účasť voličov.

20:21

V obci Kopčany v okrese Skalica majú oproti predchádzajúcim voľbám zvýšený počet ľudí, ktorí nie sú obyvateľmi obce. "Máme v obci významné podujatie Návrat F. Š. Lotrinského na panstvách Holíč a Hodonín, ktoré je spojené s ukončením turistickej sezóny v žrebčíne z čias Márie Terézie. Pravdepodobne práve vďaka tomuto podujatiu sme tu mali zvýšený počet ľudí, ktorí hlasovali s voličským preukazom," informovala zapisovateľka.

20:18

Štáb Sloboda a Solidarita

Volebná noc v centrále Sasky oficiálne začala. Na mieste sa zhromažďujú novinári. Očakáva sa príchod prvých hostí. 

20:10

Štáb Progresívneho Slovenska

Do volebnej centrály strany dorazil šéf progresívcov Michal Šimečka. V rámci krátkeho brífingu s novinármi vyzval ľudí, ktorí ešte neboli voliť, aby išli k urnám a využili svoje právo. "Je to extrémne dôležité, lebo aj prieskumy verejnej mienky v poslednom týždni ukázali, že to môže byť veľmi tesné a pôjde o každý hlas. My z Progresívneho Slovesnka s tým máme skúsenosť z minulých volieb," povedal líder.

Na otázku zahraničných novinárov, či si myslí, že sú voľby férové, reagoval, že zatiaľ nič nenaznačuje, že by neboli. "Kampaň bola špinavá vrátane dezinformácií a deepfake videí.  Nič však nenaznačuje, že by niečo nebolo v poriadku," povedal.

image
Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka prichádza so svojou manželkou Soňou Ferienčíkovou na centrálu. SNÍMKA: Katarina Kincelova
SNÍMKA: Katarina Kincelova
20:00

V bratislavských Jarovciach odvolil na hlasovacie preukazy počas sobotných volieb do parlamentu aj 25-členný súbor Agentúra Hector v dobových kostýmoch. Pricestoval na otočku z rakúskeho Rosemburgu, kde má v tieto dni vystúpenia.

19:42

Štáb Progresívneho Slovenska

Do priestorov Edison Parku dorazil bývalý poradca prezidentky a marketér progresívcov Martin Burgr. HN informoval, že šéf strany Michal Šimečka by mal doraziť už čoskoro. Líder strany bude mať o 21:00 príhovor pre hostí. Na štáb by podľa Brugra mal prísť aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. Prítomnosť prezidentky Zuzany Čaputovej neočakávajú.

19:24

Štáb Progresívneho Slovenska

Progresívci čakajú na výsledky volieb v priestoroch Edison Parku v Bratislave. Volebná centrála otvorila svoje brány o 19:00. Vedenie strany sa tu zatiaľ neukázalo. Z kandidátov je tu napríklad Viktor Pamula, ktorý rieši v strane zdravotne znevýhodnených ľudí.

image
Centrála Progresívneho Slovenska.
FOTO: Katarina Kincelova
19:21

Zdravotní záchranári evidujú v súvislosti so sobotnými parlamentnými voľbami do 18.00 h 12 výjazdov sanitiek. "Záchranárov sme vyslali do volebných miestností v Hurbanovej Vsi, Bratislave, do Zbuzde, Krásnej nad Kysucou, Čadce, do Nového Mesta nad Váhom, Žiaru nad Hronom, Blesoviec aj do obce Rudňany," priblížili.

19:18

Priebeh sobotných volieb do parlamentu zostáva v Bratislave aj naďalej pokojný. Isté problémy však narobili niektorí voliči, ktorí prišli voliť v Starom Meste a autá zaparkovali tak, že zablokovali mestskú hromadnú dopravu.

19:15

Predčasné parlamentné voľby na Horehroní sú pokojné, doteraz sa nevyskytli žiadne problémy ani incidenty. Pre TASR to konštatoval zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Brezne Peter Štefančík.

19:08

Polícia eviduje počas volebného dňa vyše 30 podnetov, ktoré smerujú k podozreniam z porušenia moratória. Podrobnejšie informácie polícia zverejní v nedeľu. Podaniami, ktoré naznačujú porušenie volebného moratória, sa zaoberala aj štátna volebná komisia.

19:05

Viceprezident Policajného zboru Damián Imre zopakoval, že priebeh volieb je mimoriadne pokojný. "Verejný poriadok je bez narušení, v žiadnom prípade nebolo nutné použiť donucovacie prostriedky," dodal.

18:40

Bezproblémový priebeh sobotňajších volieb do parlamentu a veľmi dobrú účasť hlásia i v obciach na západnom okraji Slovenska. "Voliči dokazujú, že sa chcú svojím hlasom podieľať na tom, aký bude výsledok volieb," zhodujú sa zástupcovia samospráv v Záhorskej Vsi, Suchohrade a Vysokej pri Morave.

18:36

Volebné moratórium v rámci sobotných predčasných parlamentných volieb predĺžili o ďalších päť minút. Na celom území SR potrvá do 22.45 h. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

18:34

Mladí ľudia z kysuckej obce Čierne na slovensko-česko-poľskom trojmedzí prišli v sobotu využiť volebné právo nielen zo vzdialenejších slovenských miest, ale aj zo zahraničia. Starosta Peter Staňo verí, že mediálna kampaň ich namotivovala a účasť bude vysoká.

18:30

Volebné komisie na voľbu poštou začali sčítavať hlasy voličov zo zahraničia. Spolu hlasovalo poštou v rámci predčasných parlamentných volieb 58 779 voličov.

18:02

Voľby na hornej Nitre do sobotného podvečera sú pokojné a bez väčších problémov.  Polícia preverovala viacero oznámení, no žiadne závažné narušenia nezaznamenala.

17:57

Volebná miestnosť v Považskej Bystrici, kde zomrel 78-ročný volič, bude otvorená do 22.45 h. Hlasovanie v okrsku bolo prerušené na trištvrte hodinu.

17:23

Voľby v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura  na Triede SNP sprevádzala nespokojnosť s organizáciou. Ani jeden z mobilných pacientov či zamestnancov, ktorí prišli s hlasovacími lístkami do vopred určenej miestnosti, napokon neodvolil. Odovzdať svoj hlas nemohli, keďže neboli vopred nahlásení. Príslušná okrsková volebná komisia si však záujemcov zapísala a neskôr za nimi príde s prenosnou schránkou.

17:12

Progresívne Slovensko sa na sociálnej sieti poďakovalo organizátorom volieb. „Vážim si ich profesionálnu prácu a pozitívnu energiu,“ vyjadril sa Michal Šimečka.

17:09

Vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie zomrel po kolapse volič. TASR to potvrdil hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Viliam Sládek.

17:03

Záujem o voľby majú aj kúpeľní hostia v Piešťanoch. Do 16.30 h ich prišlo podľa informácií predsedníčky okrskovej volebnej komisie Kataríny Menyhardt už 350 ľudí.

16:54

V Zuberci na Orave nafúkali predseda aj člen volebnej komisie. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. Dodala, že vec odovzdali Okresnej volebnej komisii v Námestove, ktorá ju bude riešiť.

16:48

Obyvatelia prešovskej mestskej časti Šalgovík prichádzajú k urne do volebnej miestnosti, ktorá je zriadená v krčme. "Ľudia sú zvyknutí tuná chodiť voliť. Všetko je zatvorené a je zakázané požívať alkoholické nápoje," uviedol pre TASR predseda 13-člennej okrskovej volebnej komisie Marek Minár.

image
Predseda okrskovej volebnej komisie Marek Minár vo volebnej miestnosti v prešovskej mestskej časti Šalgovík, ktorá je zriadená v krčme. FOTO: TASR/Maroš Černý 
16:36

Vo volebnom okrsku v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie je  prerušené hlasovanie v parlamentných voľbách. Vo volebnej miestnosti skolaboval starší volič. Na mieste stále zasahujú zdravotní záchranári.

16:30

Hlasovanie na košickom Luníku IX je zatiaľ tradičné s nižšou účasťou. V dvoch okrskoch je zapísaných spolu zhruba 4840 oprávnených voličov. Podľa mienky viacerých príde väčší nápor voličov v popoludňajších až podvečerných hodinách a účasť bude väčšia než v predchádzajúcich voľbách​.

16:26

V najväčších bratislavských mestských častiach sú voľby naďalej pokojné, bez incidentov. Niektoré volebné okrsky hlásia výrazne vyššiu účasť, rady sa však netvoria. Pre TASR to uviedli hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu.

16:23

Imobilní, seniori a mamičky s kočíkmi v Liptovskom Mikuláši môžu voliť jednoduchšie. Mesto umiestnilo pri vstupe do ťažšie dostupných volebných miestností zvonček, ktorým si privolajú členov komisie s prenosnou urnou.

16:11

Vo volebnej miestnosti počas konania volieb je možné vytvárať audiovizuálne záznamy v zmysle zachovania práv na ochranu súkromia a tajnosti hlasovania, spresnilo ministerstvo vnútra.

16:08

Volebná komisia dostala viacero podnetov, že voličom v niektorých okrskoch neboli vydané hlasovacie lístky všetkých kandidujúcich politických subjektov. Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz vysvetlil, že išlo o zlyhanie jednotlivcov pri vydávaní lístkov. Ubezpečil, že volebné miestnosti majú dostatok hlasovacích lístkov všetkých kandidujúcich subjektov.

16:01

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby eviduje v súvislosti s voľbami do 15.00 h desať výjazdov sanitiek. "Záchranárov sme vyslali do volebných miestností v Hurbanovej Vsi, Bratislave, do Zbudze, Krásnej nad Kysucou, Čadce, do Nového Mesta nad Váhom, Žiaru nad Hronom aj Blesoviec," uviedli záchranári. Dodali, že zasahovali pri kolapsoch, epileptickom záchvate, úrazoch aj pri aspirácii jedla.

15:58

Priebeh predčasných parlamentných volieb je z pohľadu polície zatiaľ mimoriadne pokojný. Na tlačovej konferencii o tom v sobotu informoval viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Spomedzi drobných incidentov spomenul privolanie hliadky do jednej z okrskových volebných komisií. Zistené bolo požitie alkoholu.

15:28

Medzi pacientmi v nitrianskej nemocnici bol veľký záujem o voľby. "Určite v našej nemocnici evidujeme vyšší záujem ako po iné voľby. Bavíme sa až o 70 pacientoch," uviedla hovorkyňa nitrianskej fakultnej nemocnice Tatiana Kubinec.

15:19

V obci Ondavka v okrese Bardejov sa voľby konajú v súkromnom rodinnom dome. Obec totiž v minulosti prišla v exekúcii o budovu obecného úradu. Celkovo je v Ondavke zapísaných 11 voličov a traja majú voličský preukaz.

image
Členovia okrskovej volebnej komisie sedia v súkromnom rodinnom dome v obci Ondavka, v ktorom sa nachádza volebná miestnosť. FOTO: TASR/Maroš Černý

 

15:13

Trieda v najvyššie položenej škole na Slovensku vo Vyšných Hágoch vo Vysokých Tatrách sa v sobotu zmenila na volebnú miestnosť. Okrem miestnych obyvateľov tam často volia aj turisti s voličskými preukazmi. Predsedníčka tamojšej okrskovej volebnej komisie Renáta Maniková pre TASR potvrdila, že už počas dopoludnia ich prišlo viac ako 50.

14:50

Voľby v okresoch Levice a Šaľa prebiehajú pokojne a bez problémov. Pre TASR to uviedli členovia oboch okresných volebných komisií. V Levickom okrese sa zatiaľ zaoberali iba podnetmi, ktoré sa týkali farby pečiatky na obálkach. V oboch južných okresoch Nitrianskeho kraja je záujem o voľby zatiaľ veľký.

14:48

 Bez incidentov zatiaľ prebiehajú voľby v Topoľčianskom aj Zlatomoravskom okrese. "Všetko ide hladko, nemuseli sme riešiť žiadne závažné podnety," uviedla zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Topoľčanoch Zuzana Chudá. 

14:13

V Pliešovciach v okrese Zvolen volia aj slovenskí vojaci, ktorí sú aktuálne na vojenskom cvičení na neďalekom Centre výcviku Lešť. Do 14.00 h prišlo odovzdať svoj hlas na hlasovací preukaz približne 40 vojakov. Pre TASR to uviedla Pavla Urbanová, predsedníčka okrskovej komisie pre Lešť, ktorá sídli v budove Vojenského obvodného úradu v Pliešovciach.

14:10

V Kostoľanoch pod Tribečom v Zlatomoravskom okrese zasahovala vo volebnej miestnosti polícia. Agresívny muž tu poškodil volebnú urnu. Podľa slov predsedníčky okrskovej volebnej komisie Lucie Betákovej však incident priebeh volieb neovplyvnil. "Polícia muža vyviedla von a my sme iba vymenili poškodenú urnu za novú. Voľby ani nemuseli byť prerušené, takže pokračujeme normálne ďalej. Momentálne je už priebeh volieb u nás pokojný," uviedla pre TASR. Polícia rieši incident ako priestupok.

13:57

Prezidentka odvolila v Pezinku zhruba s hodinovým meškaním. To spôsobil podľa hovorcu Zuzany Čaputovej muž, ktorý odmietal pred jej príchodom odísť s vysvetlením, že sa ešte nerozhodol, koho bude voliť. "Pred príchodom prezidentky bolo teda nutné preveriť, či nenarušia priebeh volieb," povedal ČTK hovorca Martin Strižinec.

13:56

Priebeh volieb je v Bratislave zatiaľ pokojný. Mestská polícia doteraz žiadny vážny prípad či incident v súvislosti s parlamentnými voľbami nemusela riešiť. Na priebeh volieb dohliada vo zvýšenej miere. Posilnené sú nielen hliadky priamo v teréne, ale aj na vysunutých pracoviskách. Pre každý okres je vyčlenená jedna hliadka, ktorá sa zameriava na monitorovanie lokalít, v ktorých sú volebné miestnosti.

13:36

Prezidentka Zuzana Čaputová sa na sociálnej sieti vyjadrila k prebiehajúcim voľbám. „Parlamentné voľby sú pre každého z nás právom, príležitosťou, ale aj zodpovednosťou ovplyvniť, aké bude Slovensko. Hlas každého z nás má rovnakú váhu a dôležitosť, napísala. Vyzvala každého, kto tak ešte neurobil, aby šiel voliť. Pripomenula, že volebné miestnosti sú otvorené do 22:00.

13:19

Na pokojný priebeh predčasných parlamentných volieb dohliada približne 6500 príslušníkov Policajného zboru. Pod drobnohľadom polície je aj osobitná volebná komisia pre voľbou poštou, ktorá sústreďuje hlasovacie lístky doručené zo zahraničia.

13:02

Veľká účasť voličov je vo volebnej miestnosti zriadenej pre bežcov 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, ktorí si vybavili hlasovací preukaz. Špeciálny volebný okrsok číslo 21 v areáli Kulturparku zriadila mestská časť na požiadanie organizátorov bežeckého podujatia.

12:44

Priebeh volieb v Bernolákove je pokojný. Ľudia chodia voliť priebežne, občas sa pred miestnosťami tvoria rady. Pred urnami sme videli všetky vekové skupiny. Odhadnúť však volebnú účasť je nateraz predčasné.

image
Priebeh volieb v Bernolákove je pokojný. FOTO: HN/Romana Hlavanda Gogová
12:38

Súbežne s voľbami beží v Ružomberku petícia proti zmene územného plánu mesta. Tá by umožnila výmenu starého kotla na biomasu v papierňach za nový a výkonnejší. Podpisy zbiera 12 dobrovoľníkov, ktorí sú rozmiestnení pri volebných miestnostiach na Satelitoch, v Baničnom, na Klačne, Rovni, v Políku a Rybárpoli. Petičnú akciu spustili viacerí mestskí poslanci, ktorí sa obávajú najmä dosahu investície na životné prostredie.

12:34

Ľudovít Ódor si cestou do volebnej miestnosti zabudol občiansky preukaz, musel sa poň vrátiť domov. Informoval o tom denník Pravda. Situáciu poňal s humorom. „Viete, lebo takéto dni nie je o čom písať,“ zažartoval premiér, ktorý svoj hlas odovzdal v Devínskej Novej Vsi.

12:30

Voliť bola už aj prezidentka Zuzana Čaputová. Svoj hlas odovzdala vo volebnej miestnosti v Pezinku.

image
Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Michal Svítok
12:01

V Ľutine, okres Sabinov prebiehajú predčasné parlamentné voľby v sobotu dopoludnia hladko. Vo volebnej miestnosti je o jedenástej dopoludnia päť ľudí, ktorí prišli voliť. No volebná účasť je v obci, ktorá je najväčším gréckokatolickým pútnickým miestom na Slovensku s necelými štyrmi stovkami oprávnených voličov zruba 17-percentná. Vzhľadom na príjemné jesenné počasie prišla do Ľutiny voliť aj desiatka turistov s volebnými preukazmi. „Zatiaľ je priebeh predčasných parlamentných volieb u nás pokojný a dúfam, že to tak aj zostane,“ povedal pre HN predsedníčka okrskovej volebnej komisie Blanka Baňasová. Hladký a bezproblémový priebeh volieb potvrdila nielen starostka Ľutiny Jarmila Trojanovičová ale aj policajná hliadka, ktorá dohliadala na priebeh volieb.

image
Volebná účasť je v obci Ľutina zruba 17-percentná. FOTO: HN/Mário Blaščák
11:52

Predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka už navštívil volebnú miestnosť. Informoval o tom na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

11:47

"Hoaxy reálne ovplyvňujú životy ľudí a zbytočne zamestnávajú činnosť polície, ktorá mohla byť investovaná tam, kde je to reálne potrebné. Levickí policajti zaznamenali dva telefonáty od ľudí, ktorí sa sťažovali na to, že pečiatka na obálkach, do ktorej vkladajú pri voľbách svoj hlasovací lístok, nie je červená, ale modrá," informovala na sociálnej sieti polícia.

11:43

Za vynesenie hlasovacích lístkov von z volebnej miestnosti hrozí pokuta 33 eur, upozorňuje  ministerstvo vnútra. Volič je v zmysle zákona povinný odložiť nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov.

11:39

V okrsku, ktorý je zriadený na mestskom úrade vo Zvolene, zaevidovali za tri hodiny od začiatku parlamentných volieb približne dvesto voličov. Je to zhruba pätina zo všetkých tam zapísaných voličov. Pre TASR to uviedla predsedníčka okrskovej komisie Viera Vaníková.

11:30

Štátna volebná komisia eviduje v súvislosti s voľbami niekoľko podnetov pre možné porušenie volebného moratória. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.  Komisia sa bude zaoberať aj fotením hlasovacích lístkov, ktoré ľudia zverejňujú na sociálnych sieťach.
 

11:22

V obci Havranec v okrese Svidník je viac členov okrskovej volebnej komisie ako zapísaných voličov. "Máme zapísaných 11 voličov z obce a šiesti členovia komisie majú hlasovací preukaz. Členov komisie malo byť 19, jeden však neprišiel, čiže je nás 18," uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Havranci Erika Macková.

11:13

Volič môže vložiť do obálky hlasovací lístok bez úprav. Môže tiež zakrúžkovať preferovaných kandidátov z listiny danej strany. Najviac však môže odovzdať štyri preferenčné krúžky.

11:10

V Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne​​ bol veľký záujem o predčasné voľby v porovnaní s predchádzajúcimi.​  Informovala o tom vedúca organizačno-právneho oddelenia Lucia Martináková.  Z celkového počtu 361 podľa nej požiadala o voľbu takmer pol stovka obvinených a odsúdených. O voľbu požiadali dvaja obvinení a 46 odsúdených, medzi nimi dve ženy. ​

10:44

V bratislavskej Petržalke si môžu voliči vopred zistiť, aká je obsadenosť jednotlivých volebných miestností. Mestská časť v snahe zefektívniť priebeh volieb skúša pilotný projekt, v rámci ktorého vybavila každú volebnú miestnosť elektronickými anonymizovanými počítadlami osôb. "Voliči si na stránke volby.petrzalka.sk môžu kedykoľvek počas volebného dňa skontrolovať, v ktorej volebnej miestnosti sa aktuálne zdržia a v ktorej nie," uviedla pre TASR hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

10:41

"Výsledky volieb do Národnej rady bude sumarizovať viac ako 700 odborníkov zo štatistického úradu, prostredníctvom 51 sumarizačných útvarov," uviedol predseda vlády poverený vedením rezortu vnútra Ľudovít Ódor s tým, že všetky zložky, ktoré sú zapojené do organizácie volieb, pracujú profesionálne.

10:28

V obci Miloslavov bola v predchádzajúcich parlamentných voľbách najvyššia volebná účasť v rámci Seneckého okresu. Záujem o voľby je evidentný aj tentoraz. V kultúrnom dome, kde sa volí na poschodí, sa predpoludním stálo v rade, ktorý sa začínal pred schodami na prízemí.

10:15

Volič vo volebnej miestnosti preukazuje svoju totožnosť platným občianskym preukazom. Ak však občiansky preukaz mení, napríklad po sobáši, môže sa preukázať aj potvrdením od polície alebo žiadosťou o vydanie nového preukazu. Ak je sobáš v deň volieb, nevesta môže voliť aj so starým preukazom. 

09:53

Pred volebnými miestnosťami v Trnave zbierajú podpisy pod petíciu proti rezidentskému parkovaniu v meste. Podpisy zbiera občianska iniciatíva, ktorá petíciu odštartovala začiatkom septembra. Jej hlavný organizátor Rudolf Krajčovič pre TASR uviedol, že keďže je to možné a logické, využívajú aj takúto možnosť.

09:48

Hlasovanie sa začalo na Zemplíne včas, komisie nemajú hlásené problémy. "Zatiaľ je pokoj, nie sú žiadne problémy, o 7:00 sa otvorili volebné miestnosti, dosiaľ nám nikto nič nehlásil," uviedol pre TASR predseda okresnej volebnej komisie v Trebišove Jozef Novák.

09:25

V meste Myjava majú voliči možnosť navštíviť jednu z desiatich volebných miestností v rámci vytvorených okrskov v meste a tri volebné miestnosti v mestskej časti Turá Lúka.

09:21

Petržalka motivuje voličov aj mobilizačnou súťažnou kampaňou. Zapojiť do nej sa môže každý, kto sa odfotí s novou volebnou plentou z dielne mestskej časti. K dispozícii je ich takmer 600 v 95 volebných okrskoch.

09:02

Otvorenie volebných miestností sa podľa polície zaobišlo bez incidentov. Na zabezpečenie pokojného priebehu predčasných parlamentných volieb by malo dohliadať vyše 6500 policajtov.

08:53

Na farbe pečiatky obce na hlasovacej obálke nezáleží. "Ak by bola teda pečiatka inej farby ako červenej, neznamená to neplatnosť hlasovacej obálky. Obálka bude platná," sprostredkovala polícia reakciu riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstva vnútra Evy Chmelovej.

08:48

Na východe Slovenska otvorili všetky volebné miestnosti. Nevyskytli sa žiadne komplikácie. Pre TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie.

08:34

Voliči môžu zo zdravotných dôvodov požiadať o prenosnú volebnú schránku. Je určená napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku. Voliči alebo ich blízki môžu požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená.

08:28

V Dolnom Kubíne zaznamenali vysoký záujem o voľby. Martin Buzna z kancelárie vedenia mesta pre TASR uviedol, že v časti Záskalie sa pred volebnou miestnosťou tvorili rady. Podľa jeho slov zatiaľ všetko beží plynule.

08:26

V Malackách hlasovala ako prvá zdravotníčka Patrícia. "Z volebnej miestnosti sa ponáhľala priamo do práce v nemocnici," informovala hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová.

08:04

Voličom je k dispozícii infolinka Ministerstva vnútra. Môžu na ňu volať počas celého dňa, a to až do uzatvorenia volebných miestností. Pracovníci na otázky voličov týkajúcich sa volieb odpovedia na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

08:00

Parlamentné voľby sa začali vo Zvolene otvorením všetkých 38 volebných okrskov. Oproti predchádzajúcim voľbám v roku 2020 je volebných okrskov menej o dva. V stálych zoznamoch voličov je zapísaných celkom 33 885 voličov s trvalým pobytom v meste.

07:50

Na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne otvorili všetkých 399 volebných miestností. V pôsobnosti okresnej volebnej komisie v Trenčíne môžu ľudia hlasovať v parlamentných voľbách v 116 volebných okrskoch v okrese Trenčín a v 60 okrskoch v Ilavskom okrese.

07:34

Ministerstvo vnútra nemá avizované žiadne problémy, ktoré by bránili otvoreniu volebných miestností. Štátna volebná komisia zasadne o 9:00. Jej prvoradou úlohou je zabezpečiť plynulý a nerušený priebeh volieb.

07:24

V Senici otvorili všetkých 16 volebných okrskov. V porovnaní s minuloročnými spojenými obecnými a krajskými voľbami boli v Senici zrušené dve volebné miestnosti. "Išlo o centrum voľného času na Sadovej ulici a v Spojenej škole Senica na Brezovej ulici," informovala hovorkyňa mesta.

07:12

Otvorili sa volebné miestnosti, Slováci si volia poslancov do Národnej rady. O priazeň voličov sa uchádza 25 politických subjektov.

17:17

Čo bude po voľbách? Akútny je problém s ľuďmi. Na ministerstvách čakajú novú vládu nášľapné míny. Budúceho premiéra tak od začiatku čaká niekoľko veľkých výziev. HN prinášajú prehľad v top rezortoch.
 

17:15

Čo ak po voľbách nastane pat a strany sa nebudú vedieť dohodnúť na vzniku novej koalície? Ďalšie voľby by sa mohli konať najskôr v januári. Prezidentka už rozpustiť parlament nebude vedieť. Viac sa o téme dočítate tu.

17:07

Rozhodujete sa, koho voliť a krúžkovať? HN prinášajú kandidátne listiny každej z 25 politických strán, ktoré kandidujú v predčasných voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky. Pozrieť si ich môžete tu.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
04. apríl 2024 23:37