StoryEditor

Tragická nehoda v Bratislave

03.10.2022, 09:12
Tragická nehoda v Bratislave
16:06

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár sa dnes, t. j. v pondelok 3. októbra o 17.45 hod v aule Univerzity Komenského, Šafárikovo námestie 6 v Bratislave podpíše do kondolenčnej knihy na pamiatku zosnulých obetí tragickej dopravnej nehody, ktorá sa stala v nedeľu 2. októbra v Bratislave. 
TASR o tom dnes informovala riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová.

16:04

Premiér Eduard Heger si v priestoroch auly Univerzity Komenského v Bratislave uctil pamiatku obetí tragickej dopravnej nehody, ktorá si doteraz vyžiadala päť obetí a viacero zranených mladých ľudí. "Ako otec štyroch detí si o to viac neviem predstaviť bolesť, ktorú teraz prežívajú rodičia a príbuzní," vyhlásil Heger ako dočasný minister školstva, po tom, ako sa zapísal do troch kondolenčných kníh na pamiatku zosnulých študentov.

15:49

Viaceré zastávky alebo ostrovčeky pre chodcov v uplynulých štyroch rokoch boli v Bratislave podľa samosprávy upravené tak, aby zvýšili bezpečnosť. "Naďalej v takýchto úpravách budeme pokračovať. Za všetky môžeme spomenúť rozšírenie ostrovčekov, nástupísk a úpravu jazdných pruhov na križovatke Račianske mýto alebo nové integrované prestupné zastávky bus-električka na zmodernizovanej Dúbravsko-Karloveskej radiále," skonštatoval magistrát.

15:49

Bratislavská samospráva pripomína, že spoločne s Úniou miest Slovenska a so združením krajských miest K8 od roku 2020 apeluje na vládu, aby bolo obciam umožnené vykonávať kontroly objektívnou zodpovednosťou aj na meranie maximálnej povolenej rýchlosti. "Najmä prostredníctvom stacionárnych radarov. Dnes tieto kontroly môže vykonávať iba Policajný zbor," uviedli z hlavného mesta.

15:48

Mesto Bratislava tvrdí, že ani najlepšie opatrenia nezabránia takým individuálnym zlyhaniam vodičov, aké nastalo v nedeľu neskoro večer na zastávke Zochova v centre hlavného mesta. Magistrát preto apeluje na dôraznú prevenciu a hrozbu tvrdých represívnych opatrení, ktoré odradia človeka pod vplyvom alkoholu sadnúť si za volant a veľkou rýchlosťou sa prevážať mestom.

14:31

Minister vnútra Roman Mikulec podporí akékoľvek návrhy, ktoré prispejú, aby sa podobným tragédiám zamedzilo. Návrhy opatrení dal vypracovať aj dopravnej polícii. Privíta tiež akékoľvek konštruktívne návrhy z odbornej obce. Apeluje na ľudí, aby si pod vplyvom alkoholu nesadali za volant.

14:30

Minister vnútra Roman Mikulec už o problematike hovoril aj s premiérom a ministrom spravodlivosti. Nevylúčil vyššie trestné sadzby za jazdu pod vplyvom alkoholu či ďalšie opatrenia. Vedel by si predstaviť napríklad doživotné odobranie vodičského oprávnenia, prípadne aj odobranie vozidlá, ako navrhuje Matovič. Dodal, že pri väčšom počte obetí hrozí už teraz trest sedem až 12 rokov väzenia.

14:25

Univerzita Komenského v Bratislave si v utorok 4. októbra o 9.00 hod uctí minútou ticha svojich troch študentov, ktorí zahynuli pri nedeľnej tragickej nehode na autobusovej zastávke Zochova v hlavnom meste. Pre TASR to potvrdil prorektor pre vonkajšie vzťahy Univerzity Komenského Radomír Masaryk. "Pred univerzitou bude visieť čierna vlajka, kondolenčná kniha bude všetkým obetiam vystavená v utorok od 15.15 hod," uvádza sa na webe najstaršej slovenskej univerzity. Zároveň rektor Univerzity Komenského Marek Števček poslal sústrastné listy rodinám obetí.

14:20

Do budúcnosti bude podľa Dopravného podniku pravdepodobne predmetom odborných diskusií zavádzanie plných čiar, užších jazdných pruhov či iných prvkov dopravného značenia. Tie by mali napríklad obmedziť predbiehanie vozidiel MHD a uprednostniť zníženie jazdnej rýchlosti pred plynulosťou cestnej premávky. Práve rýchlosť vozidiel spôsobuje spravidla pri nehodách fatálne následky.

14:19

Bezpečnosti cestujúcich v hlavnom meste však podľa hovorcu Doprávného podniku prospieva, že na rozdiel od viacerých iných miest sú električkové zastávky vybavené zábradlím a väčšina zastávok autobusov i trolejbusov má vyvýšené nástupištia. Práve aj pre bezpečný prestup medzi linkami vznikajú v Bratislave moderné prestupné terminály.

14:18

Bratislavský mestský dopravca pripomína, že zastávky MHD musia ostať pre verejnosť prístupné, a podobne ako chodníky pre peších sú od áut oddelené obrubníkom. Práve ten má auto pri bežnej rýchlosti nasmerovať späť do jazdného pruhu. "Vzhľadom na medializované informácie nemožno považovať udalosť za systémové zlyhanie zabezpečenia zastávok," uviedol hovorca Dopravného podniku Bratislava Martin Chlebovec.

14:17

Tragickú nehodu, ku ktorej došlo v nedeľu neskoro večer na zastávke Zochova na Staromestskej ulici v Bratislave, nemožno považovať za systémové zlyhanie zabezpečenia zastávok mestskej hromadnej dopravy. To aj v súvislosti so zisteným alkoholom a neprimeranou jazdou vodiča auta.

14:10

Deaflympijský výbor Slovenska považuje nehodu na bratislavskej zástavke Zochova za neospravedlniteľné zlyhanie jednotlivca. Uviedol to prezident výboru Peter Birka. Nehodu mal spôsobiť generálny sekretár Deaflympijskeho výboru Slovenska Dušan Dědeček, upozornili portály tvnoviny.sk a noviny.sk.
Deaflympijský výbor vyjadril rodinám obetí nehody úprimnú sústrasť. "Výkonný výbor intenzívne pracuje na ďalšom riadnom fungovaní výboru a najmä na tom, aby športovci so sluchovým postihnutím neboli ovplyvnení touto tragédiou," doplnil prezident.

14:08

Prezidentka na sociálnej sieti uviedla, že sekundy alebo metre delili tých, ktorí zomreli od tých, ktorí prežili. "Napadajú nám prirodzené otázky, prečo sa to stalo, prečo práve oni. Viacerí z nich, mladí ľudia, ktorí mali svoje sny, lásky, túžby pred sebou," uviedla Čaputová, ktorá tieto slová uviedla aj ako matka. Povedala, že všetci sú nevinné obete nezodpovednosti. "Pripomínajú nám, ako sa v sekunde môže všetko zmeniť. Ako v sekunde môžeme prísť o to najdrahšie," dodala hlava štátu.

14:02

V prípade, že vyšetrovateľ vinníkovi tragickej nehody v Bratislave prekvalifikuje trestný čin usmrtenia na trestný čin všeobecného ohrozenia, hrozí mu až 20-ročný trest odňatia slobody. Uviedol to bývalý dlhoročný vyšetrovateľ a v súčasnosti trestný advokát Peter Vačok. 

13:48

Prezidentka Zuzana Čaputová si v pondelok krátko popoludní uctila pamiatku obetí tragickej nehody v Bratislave položením kvetov a zapálením sviečky v blízkosti miesta nešťastia neďaleko zastávky Zochova. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. "Je veľmi ťažké uvedomiť si, že piatim rodinám sa ich blízki už nikdy nevrátia domov. Táto zastávka je nesmierne frekventovaná a stáť na nej mohol ktokoľvek," povedala prezidentka. 

13:47

Budem rád za akékoľvek nápady aj z odbornej obce, pretože túto situáciu musíme vyriešiť. Verím tomu, že tých nápadov bude veľa, povedal Mikulec.

13:45

Prebiehajú úkony v rámci policajného zboru. Toto nie je ospravedlniteľné. Ľudia vo veľkej miere používajú alkohol a to je za volantom zbraň. Chceme navrhnúť vyššie sadzby. Takto to ďalej nejde, povedal minister vnútra Roman Mikulec.

13:40

Linky mestskej hromadnej dopravy jazdiace z centra Bratislavy smerom do Petržalky opäť zastavujú na zastávke Zochova, kde sa v nedeľu 2. októbra neskoro večer stala tragická nehoda. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava. Zastávka Zochova na Staromestskej ulici v smere do Petržalky bola pre dokumentáciu nehody dočasne uzatvorená. 

13:34

Predseda vlády Eduard Heger sa dnes, v pondelok 3. októbra o 15.00 hod v aule Univerzity Komenského v Bratislave zapíše do kondolenčných kníh na pamiatku obetí tragickej dopravnej nehody, ktorá si doteraz vyžiadala 5 obetí a viacero zranených mladých ľudí.
Po zápise do kondolenčných kníh poskytne predseda vlády  krátke vyjadrenie pre médiá. Informoval o tom dnes tlačový a informačný odbor Úradu vlády.

13:30

Premiér Eduard Heger,  ktorý je dočasne poverený vedením ministerstva školstva, nechal vyvesiť na rezorte čiernu zástavu. "Ide o mimoriadne citlivú situáciu a smrť prevažne študentov zarmútila celú krajinu. Som v kontakte aj s ministrom zdravotníctva a ministrom vnútra. Pravidelne sa informujem o stave zranených a priebehu vyšetrovania," napísal na sociálnej sieti.

12:55

Miesto nehody opúšťajú aj posledné policajné jednotky, ulica je plne prejazdná. Zástavka je opäť otvorená a ľudia už čakajú na prvé autobusy smerom do Petržalky. 

12:41

Na miesto nehody prichádza prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá nesie kvety a sviečky na úctu obetiam nehody.

12:29

Tragická nehoda na bratislavskej zástavke Zochova si vyžiadala piatu obeť. Zraneniam podľahlo 21-ročné dievča. Na sociálnej sieti o tom informovali bratislavskí policajti.  

12:24

Ďalšou obeťou bol študent prvého ročníka Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity, potvrdili z univerzity. "Miesto, kde nezmyselne vyhasli štyri ľudské životy, je tradičná prestupná zastávka našich študentov, ktorí smerujú na fakulty a internáty do Mlynskej Doliny. Jeden z nich tam už nikdy nepríde. Je smutné, že to spôsobila hrubá nezodpovednosť a tupá arogancia jednotlivca. Musíme sa proti takýmto prejavom rázne postaviť a nedovoliť, aby ďalej devastovali našu spoločnosť," povedal rektor Oliver Moravčík.

12:23

Medzi obeťami tragickej nehody na bratislavskej zastávke Zochova boli študentka a študent Univerzity Komenského v Bratislave. "Dnes smútime. Je hrozné, koľko bolesti dokáže spôsobiť arogancia a nezodpovednosť. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám, blízkym, priateľom a spolužiakom obetí včerajšej tragickej nehody na Zochovej ulici, medzi ktorými boli aj študentka a študent našej univerzity," uviedla univerzita.

12:21

S riaditeľom Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexandrom Mayerom sa v pondelok ráno stretol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, aby sa informoval o aktuálnej situácii. "Minister odsúdil nezodpovedný čin vodiča, ktorému po nehode v krvi zistili alkohol," uviedol rezort zdravotníctva.

11:43

Igor Matovič navrhne na pondelkovej koaličnej rade, aby auto, v ktorom pristihnú vodiča s jedným a viac promile alkoholu, prepadlo v prospech štátu. Rovnako sa má postupovať aj v prípade, ak bude auto požičané. "Zadržané autá pôjdu následne do verejnej dražby a z výťažku sa bude financovať odškodnenie obetí a ich príbuzných," načrtol šéf vládneho hnutia.

11:42

"Zvolám pracovnú skupinu a následne predložím koaličným partnerom návrh, aby boli nekompromisné tresty pre jazdu pod vplyvom alkoholu. Nevinné ľudské životy pre opitých za volantom nesmú vyhasínať," povedal minister vnútra Roman Mikulec.

11:42

Minister vnútra Roman Mikulec avizuje v súvislosti s nedeľnou tragickou nehodou na zastávke MHD v centre Bratislavy návrh na nekompromisné tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu. S exemplárnymi trestami pre opitých vodičov sa stotožňuje aj šéf hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič. Na pondelkovú koaličnú radu chce priniesť vlastný návrh.  

11:38

Od vzniku samostatného Slovenska polícia takú tragickú dopravnú nehodu, aká sa odohrala na zastávke v centre Bratislavy, doteraz neevidovala. Skonštatoval to riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Tomáš Vrábel. Nemá vedomosť o tom, že by sa tragédia takéhoto rozsahu na Slovensku stala. "Najmä pri kombinácii alkoholu a rýchlej jazdy. Nič také neevidujeme a dúfam, že ani evidovať nebudeme," zdôraznil Vrábel.

11:37

S riaditeľom bratislavskej nemocnice Alexandrom Mayerom sa v pondelok ráno stretol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, aby sa informoval o aktuálnej situácii. "Minister odsúdil nezodpovedný čin vodiča, ktorému po nehode v krvi zistili alkohol," uviedol rezort zdravotníctva.

10:57

Odťahová služba práve odstraňuje vozidlo, ktoré zapríčinilo nehodu z miesta, kde včera skončilo. Auto vyzerá značne poškodené aj z pravej strany spolujazdca.

10:52

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský vyjadril ľútosť nad smrteľnou dopravnou nehodou, ktorá sa stala v nedeľu večer v Bratislave. "S veľkým zármutkom sme prijali správu o tom, že tam je veľký počet zranených a tiež päť zomrelých, to nás naozaj zarmútilo," povedal Lipavský po stretnutí so slovenským rezortným kolegom Rastislavom Káčerom.

10:32

Polícia stále prezerá miesto nehody a vozidlo, ktoré ju zapríčinilo. To je poškodené z prednej aj zadnej strany, stopy po brzdnej dráhe nevidno. V dráhe nehody je vidno niekoľko polámaných stromov, ako aj rozhádzané osobné veci obetí. Samotná zástavka autobusu nevyzerá byť veľmi poškodená.

10:31

Podľa informácií HN nemal generálny sekretár Dušan Dedeček pri sebe doklady, a bol agresívny. Dokonca mal strkať do policajtov.

10:24

Prípravné konanie v rámci vyšetrovania tragickej nehody na zastávke MHD v centre Bratislavy bude dozorovať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry.

10:15

Vyšetrovanie stále prebieha, na mieste je polícia aj hasičská záchranná služba. Ulica je však prejazdná a premávajú aj autobusy. Trávnatá plocha za zastávkou je obohnana policajnou páskou a vozidlo Škoda Octavia kombi, ktorého vodič nehodu zavinil je stále na mieste, kde včera skončilo. Informuje z miesta nehody redaktor HN Martin Laczko.

10:14

Zastávka mestskej hromadnej dopravy Zochova v smere z centra Bratislavy do Petržalky je pre dokumentovanie nedeľnej tragickej nehody dočasne uzatvorená. Dopravný podnik Bratislava odporúča cestujúcim, aby využívali najbližšie zastávky Hodžovo námestie alebo Kollárovo námestie. "V smere do Mlynskej doliny odporúčame použiť linku 9 zo zastávky Kapucínska a na zastávke Lanfranconi prestúpiť na linku 31 a 39," spresnil bratislavský mestský dopravca.

09:43

Minister vnútra Roman Mikulec na mieste nehody vyjadril nepochopenie nad skutkom vinníka a zároveň ľútosť nad dôsledkami tragédie. "Je to hrozné, medzi obeťami a zranenými boli  študenti, niektorí z nich mali v pondelok absolvovať prvý deň na vysokej škole, je to obrovská tragédia," zdôraznil minister, ktorý zároveň uistil, že bude podporovať sprísnenie legislatívy.

09:38

Šoférovať pod vplyvom alkoholu mal generálny sekretár Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček, informuje web televízie Markíza tvnoviny.sk. Potvrdzujú to aj zdroje HN.

09:33

Do nemocnice v Bratislave previezli šesť pacientov z nehody. Ďalší dvaja pacienti sú podľa hovorkyne stredne ťažko zranení. Dvoch, ktorí mali ľahšie poranenia, po ošetrení prepustili do domácej liečby.
V centre Bratislavy narazilo v nedeľu o 22.24 hod. auto s opitým vodičom do zastávky mestskej hromadnej dopravy. Nehoda si podľa záchranárov vyžiadala štyroch mŕtvych. Polícia žiada svedkov tragickej nehody, aby sa jej prihlásili.

09:33

Dvaja pacienti po nedeľnej nehode na bratislavskej zastávke Zochova sú v kritickom stave a umelom spánku. "Títo pacienti bojujú o život, naši zdravotníci robia všetko pre ich záchranu," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská.

09:24

Okrem opitosti mala byť dôvodom aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom. "Z toho, čo som videl, som nezaregistroval nejaké brzdné stopy," dodal policajný prezident. Vodič bol i so spolujazdcom, ktorý utrpel ľahké zranenia, na mieste zadržaný. "Ešte aj vtedy sa správal agresívne," upozornil.

09:19

Vinníkovi nočnej tragickej nehody v centre Bratislavy namerali približne 1,6 promile alkoholu v krvi, jeho spolujazdcovi jedno promile. Na mieste tragickej nehody to uviedol v pondelok ráno prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

09:12

Na bratislavskej Zochovej ulici narazilo v nedeľu krátko po 22.15 auto do zastávky mestskej hromadnej dopravy. Nehoda si podľa doterajších informácií vyžiadala štyroch mŕtvych a šesť zranených.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
27. apríl 2024 02:21