StoryEditor

Zomrel legendárny Andreas Brehme. V roku 1990 rozhodol o titule majstrov sveta

20.02.2024, 09:55
Autor:
burbur

Andreas Brehme svojou premenenou penaltou vo finále proti Argentíne pred 34 rokmi rozhodol o titule majstrov sveta. Zostal tak navždy nemeckým hrdinom.

Vo veku 63 rokov zomrel legendárny nemecký futbalista a majster sveta z roku 1990 Andreas Brehme. O jeho úmrtí informujú nemecké médiá, futbalista zomrel zrejme na zástavu srdca.

Brehme svojou premenenou penaltou vo finále proti Argentíne pred 34 rokmi rozhodol o titule majstrov sveta. Zostal tak navždy nemeckým hrdinom.

Niekdajší výborný zadák vo svojej bohatej kariére prešiel tými najlepšími súťažami sveta. Začal aj skončil v Nemecku, medzitým pôsobil v Taliansku a Španielsku.

V národnom tíme odohral osemdesiatšesť zápasov a z pozície obrancu sa presadil osemkrát. Stihol ešte pohreb svojho mentora a kamaráta Franza Beckenbauera, ktorý zomrel tento rok v januári. „Jeho smrť ho hlboko zasiahla,“ píše nemecký najčítanejší denník Bild.

image

Andreas Brehme pôsobil aj ako tréner. FOTO: Profimedia

Majster sveta z Ríma začínal s profesionálnym futbalom na začiatku osemdesiatych rokov v Kaiserslauterne, odkiaľ zamieril do Bayernu Mníchov, kde získal svoj prvý ligový titul.

Ten druhý pridal v talianskom klube Inter Miláno, kde bol úspešný aj na medzinárodnej scéne, keď v roku 1997 zvíťazil v Pohári UEFA (dnešnej Európskej lige). Opanoval aj taliansku ligu a bol vyhlásený za najlepšieho futbalistu v Taliansku.

Zároveň počas pôsobenia v Taliansku vyhral majstrovstvá sveta a bral aj striebro na majstrovstvách Európy 1992. Na svetovom šampionáte získal aj strieborné medaily z Kolumbie v roku 1986. Potom sa sťahoval do španielskej Zaragozy, ale ďalších veľkých úspechov sa dočkal znova až v Nemecku, keď sa roku 1993 vrátil do Kaiserslauternu a stal sa definitívne klubovou legendou.

Získal svoj druhý bundesligový titul a vyhral aj Nemecký pohár. Po konci kariéry klub na západe Nemecka trénoval. Unikol mu len ten najväčší klubový úspech. A to o vlások, keď s Bayernom podľahol vo finále Ligy majstrov 1987 1:2 Portu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. máj 2024 16:47